IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият износител на пшеница Русия се готви за рекордна реколта царевица

Земеделците насаждат повече царевица и защото тази култура е по-малко политически чувствителна от пшеницата

19:54 | 23.05.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като изпревари САЩ като най-голям износител на пшеница в света, Русия заема все по-голяма роля в пазара на царевица, като очаква рекордна реколта, пише Bloomberg.

Руските земеделци се очаква да увеличат продукцията до 13,7 метрични тона този сезон, започващ през октомври, което е рекорд според данните на московската консултантска компания SovEcon. И макар че износът на царевица от Русия е едва част от този на САЩ и Бразилия например, се очаква той да надмине доставките на ечемик, превръщайки се във втората основна култура за износ на Русия

Фермерите увеличават царевичните насаждания заради растящото вътрешно търсене от страна на животновъдството и заради по-висока печалба“, казва Дмитрий Рилко, директор на института за Земеделски пазарни проучвания. През последното десетилетие продукцията се увеличи над четири пъти, което позволи на Русия да затвърди ролята си на пазарите на зърно и да надмине САЩ като водещ световен износител на пшеница.

„Русия все още не е лидер в зърнопроизводството, но придобива все по-голямо значение“, казва Суитън Стил, директор на швейцарската компания Solaris Commodities – най-големият трейдър на руска царевица. „Преди пет години страната имаше незначителна програма за износ на зърно. На практика започна от нищо и царевицата изпревари ечемика“, допълва той.

Рекордната реколта този сезон вече помогна на Русия да стане петият по-големина износител, заминавайки Европейския съюз, където сушата оказа негативно влияние, сочат данни на американското министерство на земеделието.

Според SovEcon продукцията на царевица в Русия ще нарасне от 13,2 милиона тона този сезон, тъй като насажденията се увеличават със 7,1% до 3 милиона хектара.

Земеделците насаждат повече царевица и защото тази култура е по-малко политически чувствителна. Руските власти неколкократно се намесват на пазарите на пшеница, за да гарантират вътрешните доставки, а неотдавна Кремъл въведе и данък износ, който по всяка вероятност ще бъде удължен и през идния сезон, тъй като Москва не вижда причини да го премахва.

Според Solaris производството на царевицата е лесно и евтино. „Освен това руските земеделци произвеждат сортове, които не са генно модифицирани, и това привлича купувачите“, посочва Суитън Стил. Сред най-големите купувачи на руска царевица са Индия, Турция и Южна Корея.

Износът на царевица от Русия ще нарасне със 7,1% следващия сезон, след като скочи с 31% миналата година, показват данните на агроминистерството в САЩ. Доставките на ечемик се очаква да намалеят с 25% до 4 милиона тона този сезон и да стагнират следващия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr.Justice
преди 7 години
Кой нормален цъка - на коментар 1???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 12
lozkhris
преди 7 години
Те тея къде цъкат минусите са на шат - имат план за покриване и като няма какво умно да измислят, цъкат. Виж, ако са им заповядали и друго, започват с галвни букви с "МРЪСНО ЧЕРВЕНО ОЛИГОФРЕНЧЕ".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 11
lozkhris
преди 7 години
Върпосът ти е зададен на неправилния адресат - не Обонго трябва да питаш, а еврейскта клика с масурчетата, която му дърпа конците... Той ше вярва в това, в което му кажат...А и питекантропът си изпя песента - след няколко месеца ще е история, само поразиите, които сътвори ше останат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 12
Grosss
преди 7 години
Щом са напред с фуражите животновъдството им ще се развие много бързо иняма да е чудно ако и в животновъдството станат световна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 28
stanislavr
преди 7 години
Руснаците казват: Да си руснак не е националност, а начин на живот.С това ембарго ги направиха още по силни. А ние, които научихме половината планета на зеленчукопроизводство, скоро ще ядем руски домати. Уви, това е положението при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 22
ing5rov
преди 7 години
Тоя дето цъка минусите е като Дюти Фрито...реагира само на топло и студено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 28
STRAHO
преди 7 години
Рекордната реколта този сезон вече помогна на Русия /143 милиона население/да стане петият по-големина износител, заминавайки Европейския съюз/над 500 милиона население/ !!!,===След като изпревари САЩ /над 300 мил. население/ като най-голям износител на пшеница в света, Русия /около 143 мил население/заема все по-голяма роля в пазара на царевица, като очаква рекордна реколта, пише Bloomberg.===Та какво бе определението за ефективност !? ...производителност!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 28
aldy
преди 7 години
На тебе май ти пари нещо под шапката. За Фащовете не бери грижа. Те затова си имато ОТАН, с толкова много кратунчовци. По 2% от всеки кратунчо що оръжие ще купят и хоро ще играят. И при това няма да им дадат да си избират, а ще купуват каквото им кажат. Пък окж се завърти една по-голямка война, още по-хубаво. Пушечно месо бол, ще участват не американци, а проксита като нас и другите заблудени уффци от бившия соц. лагер. Далече са фащовете, та затова не им пука кой ще се трепе за техните интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 31
Илко
преди 7 години
Тоя дето цъка минусите нещо не му харесва случващото се ! На фашистите не им излизат сметките , щото баба Меца ще ви хруска , както преди !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 31
Илко
преди 7 години
На ФАЩ взима да им пари под краката , цените на нефта паднаха ГМО-то никой не им иска, армейската им техника е скрап !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още