IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хроничната дългова болест на икономиките

Всякакви алтернативни идеи за намаляване на задлъжнялостта са приложими в дългосрочен план, но те не могат да предотвратят нова глобална криза, пише Economist

09:00 | 21.05.16 г. 9
Хроничната дългова болест на икономиките

Дълговете на богатите икономики нараснаха неимоверно от 1982 г. до 2007 г. Когато настъпи финансовата криза, опасенията за способността им да изплащат задълженията си или да рефинансират дългове причини най-сериозната икономическа криза от 30-те години на ХХ век насам, пише Economist.

Ситуацията обаче можеше да е и по-лоша. Опасността идва оттам, че кредитополучателите от частния сектор започнаха надпревара за редуциране на дълговете си, а свиването на кредитирането в резултат на кризата можеше да докара света и до депресия, посочва изданието. Това обаче беше избегнато.

Първо, правителствата на богатите икономики увеличиха задлъжнялостта си, което компенсира намаляването на дълга на частния сектор. В допълнение, развиващите се пазари (най-вече Китай) продължават да заемат. Така че глобално намаляване на задлъжнялостта не се случи, даже точно обратното.

Централните банки също помогнаха с намалението на лихвените нива до нула. Въпреки че по-ниските лихви не във всички случаи доведоха до намаляване на разходите по дълговете (за Гърция например), в най-развитите страни разходите по обслужване на задълженията намаляха.

Този подход може и да отложи бедствието, но проблемът още не е преодолян, коментира икономистът от Morgan Stanley Маной Прадхан. „Високите дългове притискат лихвите надолу, което обаче стимулира задлъжнялостта“, посочва той.

Централните банки няма да посмеят да увеличат лихвите бързо заради опасенията да не предизвикат нова криза. Това обяснява и стила на изявленията на Федералния резерв. Така развитият свят изглежда сякаш е заседнал в среда на нисък растеж и ниски лихви, пише изданието.

Това състояние твърдо е хронично, а не изострено. Залитането в нова глобална криза изисква три съставки. Първата – цената на активите, финансирани с дълг, рязко да намалее, второ – длъжниците да са концентрирани в големите, глобализирани икономики, и трето – глобалните инвеститори да са силно изложени на този дълг. Всичко това се случи през 2007-2008 г., когато се спука ипотечният балон в САЩ. Точно той породи съмнения за „здравето“ на западната банкова система.

Този път обаче кредитополучателите не са концентрирани на едно място. Някои от тях са в развиващите се икономики, както и производителите на суровини. С изключение на Китай нито един от тях не е системно важен за световната икономика. Китайският дълг пък е концентриран основно вътре в страната и не е толкова разпространен сред международни банки, пенсионни фондове и застрахователни компании.

Големите, богати държави са системно важните за световната икономика и обикновено техният правителствен дълг е в сърцето на повечето институционални портфейли. Ако Доналд Тръмп например стане президент и изпълни заканите си за обратно изкупуване на държавни облигации за по-малко от номиналната им стойност, това ще предизвика нова криза. При липса на такъв катаклизъм и с подкрепата на централните банки, правителствата, които са заемали в собствената си валута, не би трябвало да се изправят пред непосредствен проблем.

Това обаче не означава, че освобождаването от дълга ще е лесно. Централните банки все още се борят да постигнат целите си за инфлацията. Не е ясно обаче дали правителствата, които определят мандатите на централните банки, ще са готови да се примирят с високите темпове на инфлация, необходими за намаляване на реалната стойност на дълга по същество, дори ако централните банки намерят начин да генерират такава.

Опрощаването на дългове звучи добре на теория, но отписване и в публичния, и в частния сектор би могло да предизвика парализа във финансовия сектор, което също ще доведе до нова криза, смята изданието.

Morgan Stanley има алтернативни предложения. В публичния сектор например правителствата биха могли да емитират свързани с БВП облигации, подобно на книжата, индексирани с инфлацията, в Америка, Великобритания и други страни. Ако изплащането на емисията е свързано с икономическия растеж, тогава правителствата ще бъдат пощадени от скок на дълга във време на рецесия.

За частния сектор финансовата институция предлага изравняване на данъчното третиране на собствения капитал и дълга, което обаче е трудно за изпълнение. Създаването на ипотеки със споделена отговорност например, при които кредиторите да вземат дял от имотите, които финансират, ще направи кредитополучателите по-малко уязвими при спад на цените на имотите, посочва банката.

Идеите, колкото и да изглеждат приемливи обаче, са приложими само за новоемитиран дълг и биха помогнали в по-дългосрочен план. Преди обаче тези практики да станат широко разпространени, със сигурност светът ще премине през нова дългова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 8 Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти(сещате и се),и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Икономистът от Morgan Stanley Маной Прадхан е замесен с банкстерите и няма как да каже истината ако въобще разбира за какво става въпрос ,че кризата е системна Казаното от него Високите дългове притискат лихвите надолу, което обаче стимулира задлъжнялостта в първата част на изречението е вярно а останалото е лъжа защото никой не кара банките да дават кредити но това пак увеличава дълговете тоест сами си го правят лихвите да са десетилетия до нулата Хванаха се в собствените си мрежи и сами доказаха ,че системата е грешна проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) се опитва да шикалкави - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970 но няма мърдане истината излезе и проф. Валентин Катасонов добре обяснява в книгата си (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
ПИЧ
преди 7 години
Заглавието на статията (ако е вярно), то лечението е само едно - инфлация, или хронична инфлация, с оглед обезценяване на дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Айнщайн е казал ''говорете така ,че и баба ми да ви разбере'' и ако един професор не може да обясни на дете значи и той не разбиратоест казано кратко като оставим темата за разделението и производителността на труда кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята ,и заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) ,и заради глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още десетки милиарди консуматори(хора) на стоки и услуги.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно трябва нова ''система'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика казано кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
За мен банкстерите са организирана международна престъпна група ЕВРЕЙСКА ФИНАНСОВА ИНВАЗИЯ В АМЕРИКА - http://razuznavane.com/?p=1286Проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) се опитва да шикалкави но истина е друга - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970Проф. Валентин Катасонов добре обяснява в книгата си (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Какво се праат на ощипани Економиста като още със създаването на Фредови така е замислена пирамидалната схема, че тябва да има дълг защото е базирана на кредит. Няма кредит - няма дълг, толко е просто. Тези които държат лихвите те имат парите останалото е длъжник. За да може богатите да стават още по-богати трябва бъдат създавани умишлени кризи както са го правели винаги както го правят и в момента докато накрая шепа народ вземат тотален контрол над всичко. Така си праат поне сметката, но без кръчмарина, защото хората вече не са хванати в гората и тая схема просто няма да се получи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Коментара на икономистът от Morgan Stanley Маной Прадхан е ала-бала да не кажа глупости и естествено банкстерите няма да кажат истината Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Казано кратко знам как да се оправи всичко и на банковата мафия няма да им хареса но трябва да се знае ,че от тук нататък трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството ако се опитат отново да си е карат по старому
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
"способността им да изплащат задълженията си или да рефинансират дългове причини най-сериозната икономическа криза от 30-те години на ХХ ве""Така че глобално намаляване на задлъжнялостта не се случи, даже точно обратното."-Дългът бил преместен от едно място на друго - именно държавните дългове са по-опасни от частните , защото нямат изчистване и свиват потреблението за десетилетия - сега се мъчат някой да им оправи потреблението с частни средства .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още