IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за нова пленарна зала за депутатите се рестартира

Залагат се над 25 млн. лв. за преустройство на зала "Св. София" в бившия Партиен дом в София

09:15 | 21.05.16 г. 2
Проектът за нова пленарна зала за депутатите се рестартира

Кабинетът рестартира проекта за изграждане на изцяло нова пленарна зала за депутатите в бившия Партиен дом в София. Сградата се ползва от Народното събрание, като там обикновено заседават парламентарните комисии.

Това става ясно от публикувано в Държавен вестник постановление на Министерския съвет за одобряване на прогнозни средства за материалното обезпечаване на председателството на Европейския съюз (ЕС), което България ще поеме през втората половина на 2018 г.

В разписания бюджет са заложени над 25 млн. лв. за преустройство на зала "Св. София" в бившия Партиен дом, пише “Монитор”.

Идеята е стара и задвижвана от не едно и две мнозинства. Сегашното обаче изглежда е решило да доведе нещата до край.

В програмата на председателството са предвидени две съвместни заседания на депутати от националните парламенти на държавите членки на ЕС и организаторите са преценили, че няма как високите гости да се тъпчат в сегашната зала на законотворците в сградата на Народното събрание. Много по-удобно щяло да бъде тези мероприятия да се проведат в бившия Партиен дом, където могат да се изградят над 400 места с просторни банки.



Рестартът на дейностите по преустройството на зала "Св. София" тръгва още тази година, като по сметката на Народното събрание ще бъдат преведени близо 4 млн. лв., пише в постановлението на МС.

Ударно ще се работи и през 2017 г. и началото на 2018 г., когато ще бъдат вложени и останалите средства. Накрая ще се дадат и 960 хил. лв. само за оборудване на новата зала, която след председателството ни ще остане да се ползва от депутатите.

За обезпечаване на председателството в постановлението е разписано разходването на още около 25 млн. лв. за други ведомства. Министерският съвет например ще получи 9 млн. лв. за реновиране на резиденция "Бояна". С парите ще се ремонтира хотелската част, ще се изградят специализирани системи за достъп до стаите, ще се обновят алеите, търговско-ресторантьорската част, както и лечебният център.

Още 8 млн. лв. ще се пренасочат към бюджета на МВР за покупка на дълъг списък от предпазни средства и специализирани автомобили, сред които дори такива за превоз на коне. С 3,6 млн. лв. Външно министерство ще си ремонтира ключови за председателството посолства и също ще си купи автомобили.

НСО пък ще получи над 1 млн. лв. за покупка на специализирана техника за проверка на лица и багажи и товарни автомобили за превоза й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
В банишора има една много хубава само трябва да и се пооправи охраната още малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
hagan
преди 7 години
то хубаво ама защо пак на центъра защо трябва всеки протест срещу гадовете да блокира София да ги пратят на края на София и който иска да ходи да протестира там и там да се ползват със привилегиите на паркинги и жилища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още