IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer предлага 62 млрд. долара за придобиването на Monsanto

Сделката ще създаде най-големия доставчик на химикали за селското стопанство и генетично модифицирани семена в света

10:35 | 23.05.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската фармацевтична компания Bayer AG е отправила оферта за придобиване на американската Monsanto на стойност 62 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Сделката ще създаде най-големия доставчик на химикали за селското стопанство и генетично модифицирани семена в света.

Bayer предлага по 122 долара за акция на Monsanto изцяло в кеш. Предложението е написано на 10 май и беше обявено от базираната в Леверкузен компания днес.

Това е премия от 37% спрямо цената на затваряне на книжата на Monsanto от 9 май. Сделката ще се финансира чрез комбинация от дълг и дялов капитал, като около 25% от стойността ще се осигурят чрез продажбата на акции на съществуващи акционери.

Акциите на Bayer отбелязаха най-резкия си спад от седем години в четвъртък, когато компанията потвърди, че е направила оферта, без да разкрива финансови подробности. От началото на годината книжата са поевтинели с 23%.

От Monsanto засега не са отговорили на офертата публично, като само заявиха, че разглеждат условията.

"Това, което видяхме миналата седмица, беше необразована реакция в медиите, защото не съобщихме детайлите на нашето предложение", заяви главният изпълнителен директор на Bayer  Вернер Бауман в конферентен разговор днес. "Ние сме напълно убедени в обосновката на предложението", каза той.

Сделката ще повиши печалбата на акция с едноцифрен процент през първата пълна година след приключването й и с двуцифрен процент след това, каза Бауман. Германската компания очаква също печалбата да бъде подкрепена от спестявания в размер на около 1,5 млрд. долара от четвъртата година след сделката.

Сливането на Monsanto с компанията, създала аспирина, ще слее брандове като Roundup – най-популярния хербицид на Monsanto, и Sivanto – нов инсектицид на Bayer.

Вълна от сделки вече променя химическата индустрия за семена и култури. През февруари Chinese National Chemical договори придобиването на Syngenta за около 43 млрд. долара, месеци след като Monsanto се отказа от офертата си към швейцарската компания. DuPont и Dow Chemical също планират да се слеят в сделка за 65,6 млрд. долара и да създадат ново подразделение за проучване на култури.

Monsanto е изправена пред срив на земеделските суровини и офертата ѝ да купи Syngenta за около 46,2 млрд. долара бе отхвърлена през миналата година. Продажбите за тримесечието, приключило през февруари, са спаднали с 13% спрямо предишната година до 4,53 млрд. долара. Цените на царевицата и соевите семена се понижават през последните три календарни години, което се отразява зле на търсенето на всичко от трактори до хербициди.

Eвентуална сделка с Bayer ще помогне на компанията да намали зависимостта си от земеделската индустрия, а Monsanto ще засили бизнеса със семена на европейския производител, един от приоритетите на германската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Fine-clima
преди 7 години
И накрая в света ще остане само една фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Аз аспирин пия 2 пъти в годината, ако ще днк от сини сливи да му вграждат, аз пак няма да си навредя толкова,----Само, че "сините сливи" никой няма да знае - колко изобщо са "сливи"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
mrynmryn
преди 7 години
Ти изобщо прочете ли статията? Компанията иска да се развива и на друг пазар, различен от тоя на "аспирина". От 5 коментара (вкл моя), 3 са твой, ревейки за аспирина. Аз аспирин пия 2 пъти в годината, ако ще днк от сини сливи да му вграждат, аз пак няма да си навредя толкова, колкото една разходка из прекрасните, прашни, бг улици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Вече стана ясно как ще ни убива Пирамидата - чрез най-простото ... аспирина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
SS-23
преди 7 години
Аспирина - умря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Повече няма да си купувам аспирин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още