IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Булард: Пазарите на труда са сравнително здрави

Глобалните насрещни ветрове, които накараха ФЕД да се откаже от бързо повишаване на лихвените нива, отслабват, смята централният банкер

18:02 | 23.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Председателят на Федералния резерв на САЩ за Сейнт Луис Джеймс Булард. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Сейнт Луис Джеймс Булард. Снимка: Ройтерс

Сравнително добре развиващият се пазар на труда в САЩ може да окаже натиск над повишаването на инфлацията, което ще повиши залозите за вдигане на лихвените проценти, каза в понеделник председателят на Федералния резерв на САЩ за Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от CNBC.

Коментарът му е на фона на повишаването на очакванията на финансовите пазари за увеличение на основните лихвени проценти в САЩ през юни или юли и на фона на изказвания на редица централни банкери и политици, според които повишаването вероятно ще се случи още по време на следващото заседание на ФЕД през юни. 

„Пазарите на труда са сравнително здрави. Това може да окаже натиск над повишаване на инфлацията", заяви Булард, който има право на глас във Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) на ФЕД, в реч в Пекин.

„Това е важен фактор в подкрепа на становището на FOMC относно очакваното развитие на вдигането на лихвите", каза той.

Според Булард запазването на основните лихви на твърде ниско ниво за твърде продължителен период от време може да е опасно и да доведе до финансова нестабилност в бъдеще. 

Булард заяви още, че FOMC предвижда зависимо от данните „бавно нормализиране" на лихвите, като по този начин основният лихвен процент постепенно ще се увеличи през следващите няколко години, при условие, че икономиката се развива, както се очаква.

Очакванията за повишение на лихвените проценти през юни нараснаха силно през миналата седмица, след като бе публикуван протоколът от последната среща на централната банка през април. Тогава стана ясно, че според членовете на Фед икономиката на САЩ може би е готова за следващото увеличение на лихвения процент.

Булард заяви, че пазарът на труда в САЩ се представя добре и глобалните насрещни ветрове, които накараха донякъде Федералния резерв да се откаже от бързо повишаване на лихвените нива, отново може би отслабват.

„Представянето на американския пазар на труда е много добро. Според почти всеки показател американските пазари на труда са в близост до пълна заетост", каза още Булард.

При вземането на решение дали да повиши лихвите, ФЕД търси признаци преди всичко за подобрение на икономиката, ново укрепване на пазара на труда и доказателства, че инфлацията се доближава до целевото равнище от 2%. 

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Това някаква форма на шизофрения ли е ?! защото именно вдигането на лихвите ще докара инфлация и спад на реалният растеж и оня ден писах заради една статийка на проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още