IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюрокрацията пречи на ефективната хуманитарна помощ, заяви Кристалина Георгиева

Първата световна хуманитарна среща на върха в Истанбул приключи с договорка за преосмисляне на финансирането на хуманитарната помощ

21:55 | 24.05.16 г. 1
<p>
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: ЕК

Неотложно трябва да се борим с огромна бюрокрация в някои хуманитарни организации, за да направим по-ефективна дейността им, заяви днес в Истанбул заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

Според т.нар. голямо договаряне, огласено на първата световна хуманитарна среща на върха, която завършва днес в Истанбул, дарителите, сред които много правителства, се ангажираха да намалят формалностите, които изискват от хуманитарните организации, които на свой ред обещаха да намалят бюрокрацията.

„Целта е да се ограничи прахосването на ресурси и да се улесни предаването им на онези, които действат на предна линия при хуманитарни кризи“, обясни Георгиева.



„Заради лавинообразното увеличаване на хората, нуждаещи се от помощ, е необходимо спешно да се преосмисли финансирането на хуманитарната помощ. Ако нуждаещите се бяха жители на една държава, днес тя щеше да е с население от 130 милиона души - 10-ата по население, между Русия и Япония, и страната с най-бързо нарастващ брой жители“, отбеляза тя.

По думите й принципът на "Голямото договаряне" е взаимната отговорност за предоставяне на възможно най-много средства в ръцете на нуждаещите се и в тези на хуманитарните работници, които рискуват живота си, за да помагат.

„Хуманитарните организации трудно се справят с множащите се кризи, а разрастването им спъва още повече работата им. Те не губят време да се питат дали работят както трябва. Някога бяха малки, но днес са се превърнали в тежки бюрокрации“, отбеляза заместник-председателката на ЕК.

„Увеличаването на бюджетите, които днес достигат 28 милиарда долара, доведе до повече общи разходи, до дублиране на дейности и конкуренция между агенциите. Вече е абсолютно наложително не само да набираме средства, но и да ги използваме по-ефективно“, добави Георгиева.

Проблемът не идва само от хуманитарните агенции, дарители също допринесоха за усложняване на системата, изисквайки повече административни стъпки, което благоприятства тромавата бюрокрация. „Те не модернизираха хуманитарната помощ“, отбеляза еврокомисарят.

Като улесни доставянето на ресурси на място, "Голямото договаряне" може да подпомогне по-малки и местни неправителствени организации, които често са на предна линия при хуманитарни кризи, а това ще позволи да се облекчат големите хуманитарни агенции на ООН, обясни Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
по принцип ако е нямаше (бюрокрацията), нямаше да има нужда и от благотворителност ... и те така, статията не мися да е чета след такова заглавие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още