IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златните резерви на Венецуела намаляват с 16% през първото тримесечие

Тримесечният спад идва след този от над 24% през 2015 г.

09:07 | 25.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Златните резерви на Венецуела намаляват с 16% през първото тримесечие на 2016 г., сочат данните на Международния валутен фонд (МВФ). Спадът идва на фона на задълбочаващата се икономическа криза, докато правителството се изправя пред притесненията на инвеститорите, че може да изпита трудности при плащането на облигациите си, пише Bloomberg.

В края на 2015 г. златните запаси на страната възлизаха на 8,77 млн. тройунции, останаха без промяна през януари, свиха се до 7,67 млн. през февруари и се понижиха още до 7,4 млн. в края на март. Спадът от 16% за три месеца идва след този от 24,4% през 2015 г.

Венецуела изпадна в криза заради спада в цената на петрола, а президентът Николас Мадуро се изправя пред назряващо политическо недоволство на фона на растящата инфлация, свиващата се икономика и недостига на някои основни стоки.

Вицепрезидентът за икономическата политика Мигел Перез Абад каза този месец, че Венецуела ще продължи да използва международните резерви, за да изпълни задълженията си, като същевременно намалява вноса.

Докато златните резерви на Венецуела се понижават през първото тримесечие, цената на благородния метал се повиши с 16%, за да отбележи най-доброто си тримесечие от три десетилетия. По данни на Златния съвет по златото от май златните запаси на Венецуела заемат 66% от общите й международни валутни резерви.

Властите в Каракас непрекъснато повтарят, че страната ще изпълни финансовите си задължения напълно и без забавяне. През февруари търговският министър Хесус Фариа коментира, че всяко дългово плащане тази година е гарантирано, включително и краткосрочните, както и тези през октомври и ноември. Същия месец гуверньорът Нелсън Мерентес заяви, че страната ще продължи да погасява дълговете си.

Вероятността Венецуела да бъде изкушена да продаде част от златните си резерви, за да си осигури свежи пари, бе подчертана от Citigroup през август миналата година. Банката определи южноамериканската държава като потенциален продавач на фона на опасенията, че може да изпадне в неплатежоспособност.

Според МВФ тази година икономиката на Венецуела ще се свие с 8 на сто след спада на брутния вътрешен продукт от 5,7% през 2015 г. Институцията прогнозира, че инфлацията може да се покачи до 500% в края на годината.

Намаляването на вноса от началото на годината означава, че страната ще има достатъчно кеш, за да погаси настъпващите през 2016 г. падежи, поясняват от Eurasia Group и EMSO Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Миналата година с 24%, за това полугодие с още 16%....Изглежда комунизмът във Венецуела е близо до приключване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още