IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният проблем на Хилари Клинтън? Избирателите не ѝ вярват

Докладът на Държавния департамент за имейл практиките ѝ допълнително засили проблемите на кампанията ѝ за президент на САЩ

11:45 | 27.05.16 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От повече от година Хилари Клинтън пътува из Щатите, разговаряйки с гласоподавателите за политическите си планове. Тя обеща да подобри инфраструктурата през първите 100 дни от управлението си, да увеличи финансирането за изследвания, свързани с Алцхаймер, и предложи план за 10 млрд. долара за борба с пристрастяването към алкохол и наркотици, припомня New York Times.

Но докато първичните избори в демократичната партия вървят към своя край, всички надежди, които Клинтън е имала за някаква по-възвишена и политически-фокусирана кампания се сблъскват с много по-дълбок проблем.

Избирателите просто не ѝ вярват.

Хората зад кампанията на Клинтън се надяваха да използват следващите седмици, за да направят всичко възможно и да променят този имидж, убеждавайки избирателите, че могат да ѝ се доверят. Вместо това те ще трябва да се борят с новия разрушителен доклад на главния инспекторат на Държавния департамент, според който Клинтън не е искала или получила одобрение да използва личен имейл сървър докато е била държавен секретар.

Главният инспекторат не просто е открил нарушения при използването на електронна поща от Клинтън. В доклада се говори директно за това, че Клинтън не е откровена или прозрачна.

Месеци, след като тя призна, че е използвала лична електронна поща за по-голямо удобство и че е готова да си сътрудничи изцяло с разследванията около начините, по които е управлявала официалните дела на Държавния департамент, докладът, представен пред Конгреса в сряда, подкопава и двете твърдения.

С помощта на няколко свои адвокати Клинтън е отказала да бъде интервюирана от главния инспекторат в процеса на разследването. А когато членове на екипа ѝ са изразили опасения доколко разумно е да използва неправителствена електронна поща, те са били накарани да замълчат от Държавния департамент, получавайки инструкции „никога повече да не говорят за личната имейл система на Държавния секретар“.

През ноември 2010 г., когато помощник от Държавния департамент иска от Клинтън да представи личния си имейл адрес или да започне да използва официалната си поща, тя казва, че е отворена към идеята да използва второ устройство или електронна поща, но добавя: „не искам какъвто и да е риск личната ми информация да бъде достъпна“.

Съюзниците на Клинтън в сряда се възползваха от откритията на доклада, според които Колин Пауъл, държавен секретар по времето на президента Джордж Буш, и други представители на Държавния департамент също са използвали само лични имейл профили. „Главният инспекторат просто документира колко последователни са били нейните имейл практики с тези на други държавни секретари и високопоставени представители на Държавния департамент“, каза говорителят на Клинтън Браян Фалън.

Пауъл обаче не е бил кандидат за президент срещу доста вероятен опонент – Доналд Тръмп, който започна да припява за „мошеника Хилари“.

Неговите атаки идват в момента, в който Клинтън се опитва да пробие със собствените си критики, че Тръмп е спечелил от жилищната криза през 2008 г.

Новите усилия на кампанията на Клинтън за определяне на Тръмп като мошеник, който е ограбил малкия човек, за да спечели самият той, обаче са придружени от новите развития, свързани с личния имейл на Клинтън. ФБР води отделно разследване дали Клинтън и нейните помощници са разкрили чувствителна информация за националната сигурност в имейл кореспонденцията си. Тя вече е предала над 55 000 страници електронни писма на Държавния департамент.

Кампанията на Клинтън води борба, за да успее да остави проблема зад гърба ѝ. През по-голямата част от миналото лято Клинтън настояваше, че не трябва да се извинява за поддържането на личен сървър в дома си в Чапакуа, Ню Йорк, тъй като тази практика е „позволена“. През септември обаче тя все пак поднесе измъчено извинение, признавайки в интервю пред ABC News, че използването на личен имейл сървър е било „грешка“. Накрая добави: „Извинявам се за това“.

Клинтън отдавна твърди, че избирателите се интересуват повече от други въпроси – например равно заплащане за жените, широкодостъпни детски грижи и по-финансово достъпни колежи, отколкото как е управлява имейла си като държавен секретар. Дори основният ѝ опонент сред демократите – сенаторът на Вермонт Бърни Сандърс, опита да потуши бурята около използването на личен сървър по време на първия дебат сред демократите миналата есен.

Но нещо проникна дълбоко в избирателите. Президентските кампании винаги се борят с насрещни изстрели, но са и създадени да служат като информационна „реклама“, която да представи най-добрите качества на кандидатите. Вместо това от 69% рейтинг на одобрение и едно от най-популярните публични лица в страната, когато напусна държавния департамент през 2013, Клинтън стигна до един от най-високите рейтинги на неодобрение спрямо всяка друга вероятна номинация за президент на голяма партия.

Около 53% от избирателите казват, че са с отрицателно мнение за Клинтън в последното проучване на ABC News и Washington Post. Около 60% от избирателите имат отрицателна позиция за Тръмп.

На въпрос дали Клинтън и Тръмп са „честни и заслужаващи доверие“ 64% от регистрираните гласоподаватели отворят с „не“, сочи пък проучване New York Times и CBS News. Ако попитате избирателите защо не вярват Клинтън, те винаги ще ви дават една-единствена дума като отговор: имейлите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 15 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Основният проблем на Хилари Клинтън?..." Комплексирана , жадна за реваншдърта чанта , дето и да иска, не мое върна рогите дето и слагаше Били !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 5
khao
преди 7 години
хехехе, мълчат ??? а ти от къде разбра за това ? от тайните служби ли ? или от медиите ? хахаха. много се филмирате вие атакистите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Никъде в света адвокатите не изпращат наемници, най-малко в Америка. За тази работа си има съвсем различни хора. Адвокатите единствено подсказват как може да се реши проблемът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 5
Sakamano
преди 7 години
Щото в нормалните държави, такива неща не се Казват, а се доКазват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Тези неща бяха извадени наяве в пресата и беше посочено, че компанията на Тръмп е наемала нелегални имигратни от Полша по строителни обекти в Ню Йорк. След като за Тръмп медиите бяха толкова активни за вадене на кирливите му ризи, за Хилари защо същите медии мълчат питам се?? Или наШте комунисти като Хилари са добри комунисти, а другите са лоши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 1
khao
преди 7 години
а баш, в това поне ги изпреварихме американците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 27 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Викаш работата е като Първанов и Сидеров на балотаж :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
:) Братята Хамериканци където отиват, ние от там се връщаме. Ало Ваньо, тука тоя .. Мишо Бирата ....Флашки, трактори.. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 14
khao
преди 7 години
чакам с нетърпение денят в който отново ще има смислени дискусии в тоя сайт, вече почва да ми писва от популисти и руски *** които повтарят едно и също като развален ВЕФ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 10
khao
преди 7 години
също така ми е интересно как ще коментираш 4-те пъти в които Тръмп е сменял партията и връзките му с Ню Йоркската мафия от 90-те ... .. за това казах че трябва да избират от по малкото зло, и двамата не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още