IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в големите градове на България уверено върви нагоре

В малките ваканционни градчета по Черноморието картината обаче е коренно различна

08:07 | 27.05.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на имоти в големите градове на страната ясно следва тенденциите на пазара в София. Ръстовете са отчетливи, включително и в големите ни морски градове, където местното търсене е достатъчно силно, за да компенсира отлива на руските купувачи от последните години, показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината.

В по-малките градове и курортите по Черноморието обаче оттеглянето на руските купувачи още не е компенсирано и спадовете продължават.

Данните на агенцията показват, че броят на сделките в Пловдив през първото тримесечие е останал почти стабилен на годишна база – отчита се 1% спад на годишна база. При новоучредените ипотеки обаче – и законни, и договорни, има ръст от 2,5%, което е ясен белег за засилващата се активност на жилищния пазар.

Подобна тенденция е отчетена и в морската ни столица Варна – 0,9% спад на броя на сделките за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, но 15% ръст на ипотеките.

Единственото изключение от най-големите градове е Бургас, където през първото тримесечие е регистриран почти 13% ръст на сделките с имоти на годишна база. Ипотеките се увеличават с 30,6%. Увеличенията са обясними с местното търсене и подновения интерес към по-малките южни курортни селища към община Бургас.

В Несебър обаче, както и в Поморие, картината е различна. Ипотеките почти не отчитат промяна спрямо първото тримесечие на миналата година, т.е. те отразяват сравнително стабилно местно търсене.

Броят на сделките обаче намалява със съответно 19% и 20,5% предвид отлива на инвеститори във ваканционни имоти.

Общо в България за периода януари-март са сключени малко под 43 хил. сделки с имоти, което представлява минимален спад от 0,03% спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Що се отнася за София, през първото тримесечие на тази година са сключени общо 5 149 сделки, което е със 7 на сто повече на годишна база. Броят на ипотеките е над 2 500 за тримесечието, като на годишна база отбелязва ръст от над 19% - ясен знак за раздвижването на жилищния пазар в града.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 0
skeptika
преди 7 години
минусите под пост 1 вече са 36.......Още по-добър Улов ще имамного за Закъснелите , ..чакащи чудото 200 Евро / кв.....е , Дочакаха го ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Веск
преди 7 години
Нищо ново. В целия свят се развиват само най-големите градове. Особено в развиващите се страни. Дори в Германия - лидера на ЕС е така. Аз лично няма да инвестирам и лев повече в имот извън най-големите градове. Да не говорим за малките села и градчета, където няма нищо , което да наподобява цивилизация, а има само кражби, безработица, бедност и малцинства. Относно помпането на имотния пазар с кредити - то е нормално. Първите печелят, последните губят. Балонът се надува. Купено преди 2 години с кеш на зелено и на изплащане сега с нот. акт и акт 16 е 25 процента по-скъпо. Ако му удариш и лихва в сметката за по-сериозен заем то може би дори е вече късно за покупка. Докога ЕС ще държи ниски лихви по заеми заради дълга на мързеливата Южна Европа. Без да знам това бих бил доста предпазлив. Балонът се надува, надува, надува. Внимавайте момчета, ще стане на парчета. Въпросът е кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
OPASEN
преди 7 години
КЕШ-ът не бяга - той вече си напазари !!Умните пари купиха промоцията от 2013-2014 година, дори и 2015 все още имаше единични изгодни оферти.Колкото до това, че в банките парите нараствали ... Как да намалеят, като при покупко-продажба парите от една банкова сметка отиват в друга ?Има логика, нали ;-))Идеята на тия спестявания са, че те генерират търсене, както и гориво за икономиката, защото това ще породи потребление, а това движи БВП нагоре - за миналата година вече с ръст от около 3 % :-))И пак да кажа - ниските лихви по кредитите все по-силно ще пораждат търсене на имоти, а ниските лихви по депозитите ще породят потребление!Много скоро, може би до 1 година, ще видите и спад на парите на граждани в банковата система. Макро процес е, не става бързо, като цената на доматите на женския пазар :-)))Простичко е, но тук 90% от писачите просто хейтват...Наемите - питайте някой наемодател за наемите ;-))Определено не са паднали, стабилни са, защото има голямо търсене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
skeptika
преди 7 години
под пост 1 ива 32 Минуса...Много Шаран има за ловене...."Мрежата" ще е пълна ;)..Берекет ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Върви върви, колко да върви, наемите не са мръднали, даже напротив, забелязва се спад от 4-5 % ...е който е луд да купува, бетон и тухли колкото искаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Айди, че ще станат скоро 10 години разходка по пистата само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
INSIDER-A
преди 7 години
Излитаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
takiteasy
преди 7 години
Че тогава и по 5 статий на ден да поръчвате (щото сега са поне по 3) нема да може да продаете много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
Депозити също скачат 600 мил. напоследък - явно мечтата за изливащите се 60 милиарда в имоти е утопия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
takiteasy
преди 7 години
Aре ве...ко стана с тия имоти....дават ли банките яко ипотечни кредити на последните останали купувачи или не ? Май дават а....язък, че в България чак сега почнаха да дават...по белия свят имотите направиха по два цикъла вече...ей сега ще затегнат лихвите презокеанските ни приятели и борсовия спад после само да не подплаши 100% финансиращите рибета......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още