IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка в Украйна изненадващо понижи лихвения процент

Предишното понижение беше миналия месец

17:57 | 26.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централната банка в Киев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централната банка в Киев. Снимка: Архив Ройтерс

Украинската централна банка изненадващо понижи основния си лихвен процент за втори пореден месец, след като инфлацията се понижи, съобщи Bloomberg.

Основният лихвен процент беше понижен от 19 до 18%, като само един от осем анкетирани от информационната агенция анализатори прогнозира такъв ход. Шестима не очакваха промяна, а един допусна понижение до 16%.

Понижението на лихвените проценти беше възможно заради стабилната тенденция за забавяне на инфлацията“, пише в изявлението на банката. „Тя беше предизвикана от слабо вътрешно търсене, умерена парична политика и поскъпване на гривната през последните месеци“, казва се още в съобщението. 

Централните банкери в Киев се опитват да балансират икономиката в затруднената страна с планове за допълнително облекчение на мерките за капиталов контрол, които излагат на риск поскъпването на валутата в рамките на 8,7% през последните три месеца

Освен това банката очаква следващия транш от кредита на МВФ на стойност 17,5 милиарда долара, чието отпускане беше замразено през октомври. Фондът заяви, че средствата може да бъдат преведени през юли.

Потребителските цени в Украйна забавят ръста си до 9,8% на годишна база през април, след като през предишния месец инфлацията беше 20,9 на сто. Според анализаторите от Investment Capital Ukraine лихвеният процент може да бъде понижен до 15% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Аха и ААА рейтинг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
soze
преди 7 години
като се освободиш от мършавите, степни *** и добрите новини започват. Скоро в НАТО, а после и в ЕС! България подкрепя Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още