IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще направи ли Путин предложение, на което Ципрас да не може да устои?

Руският президент води тежката енергийна артилерия в Атина, но е възможно и гръцкият премиер да го изненада

08:22 | 27.05.16 г. 16
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сътрудничеството между Русия и Гърция почива на солидна база от цивилизационни стойности и православната култура, написа руският президент Владимир Путин в гръцкото издание "Катимерини" броени часове преди визитата си в Атина.

В една от редките си визити в държава от ЕС в куфарчето си Путин днес обаче носи и споразумения за сътрудничество в различни сектори - култура, търговия, енергетика и инфраструктура, коментира вчера съветникът на руския президент Юрий Ушаков. В руската делегация са включени министърът на външните работи Сергей Лавров, на енергетиката Александър Новак, на културата Владимир Мединский, както и ръководителите на "Газпром" Алексей Милер и на "Роснефт" Игор Сечин.

На фона на "тежката артилерия", с която пристига руският президент, съвсем естествено и очакванията са, че основните разговори в гръцката столица ще се въртят около енергетиката. Търговските отношения между двете държави през 2015 година се оценяват на 2,75 млрд. долара. 85% от руския износ представляват петрол и природен газ.

Дали обаче Владимир Путин ще успее да направи предложение, на което гръцкият премиер Алексис Ципрас да не може да устои?

Първата им среща беше през пролетта на 2015 година, когато новоизбраният премиер на южната ни съседка отчаяно търсеше помощ, за да се опълчи на кредиторите, каквито бяха и предизборните му обещания. Последва и втора визита на гръцкия премиер в Русия - в средата на юни за икономическия форум в Санкт Петербург. 

Разговорите сякаш минаха добре и Ципрас дълго време тупкаше топката при разговорите с различните институции за финализирането на втората спасителна програма за страната. Успя да удържи едва до месец юли обаче, когато на гръцкия премиер му се наложи да си признае, че страната не може да си позволи да напусне еврозоната и не може да разчита на подкрепа отникъде.

Така на левия лидер се наложи да подпише трета спасителна програма, предвиждаща нови икономии и рязане не публичните разходи. Свидетели на продължилите безпрецедентните 17 часа преговори, коментираха, че по време на заседанието Ципрас е предложил и сакото си на кредиторите, в опит да постигне по-добри условия за страната си.

След като си подсигури нов мандат на управление, макар и балансирайки с крехкото мнозинство от само трима депутати, Алексис Ципрас се зае внимателно да изготви нова енергийна стратегия за Гърция. Жонглирайки с различни геополитически интереси, вече няколко месеца той се опитва да подсигури газови потоци от Израел, Египет и Кипър, както и от Каспийския регион, които да преминат през страната по пътя си към Европа.

И плановете му засега се увенчават с успех - след години на неяснота и съмнения, че въобще ще се реализира, само преди броени дни беше дадено началото на строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP). По тръбите ще тече газът от перспективното находище "Шах Дениз" II от Каспийско море към Европа.

В допълнение Алексис Ципрас беше един от първите световни лидери, които посетиха Иран след вдигането на санкциите на Запада. И основната тема отново беше енергетика, доставки на петрол и природен газ.

Затова и този път сякаш Атина има някой друг коз в ръкава си и ще може да си позволи да огледа руските предложения от всички страни. Нещо повече - Русия е най-големият енергиен доставчик на Гърция, но договорът за доставка е до 2026 година. Ако всичко върпи по план, дотогава газът от Каспийско море вече ще тече, а е възможно да започне и търговската експлоатация на някое от находищата в Средиземно море.

Нетипично пък от Русия от седмици идват новини за реанимацията на "Южен поток" под някаква форма. Спекулациите, започнали от медиите, вече получават и официалните си потвърждения от страна на Лавров, който каза, че "Газпром" търси възможности за реализация на газови проекти в Южна Европа, а и от съветника на Владимир Путин - Юрий Ушаков.

Той пък директно коментира, че се обсъжда газопровод, който да доставя газ до Гърция, а оттам и до Италия през "трета страна, очевидно България".

Любопитна подробност добави и българският премиер Бойко Борисов, който в интервю за "Нова телевизия" намекна за предстоящата визита, първата, откакто е на власт, на Алексис Ципрас у нас в началото на юни. Двамата трябва да обсъдят развитието на подкрепяния от ЕС проект за изграждането на Южния газов коридор, поясни Борисов.

Извън енергетиката Владимир Путин има какво още да предложи - руско участие в приватизацията в южната ни съседка. Още преди години Русия се интересуваше от покупката на газовата DEPA, която отново е за продан, както и от жп операторите в страната. От своя страна Атина пък може да се ангажира да ходатайства за облекчаването на санкциите на ЕС срещу Москва.

Така разговорите в гръцката столица днес имат голям заряд. Със сигурност те ще бъдат от значение за развитието на енергийната карта в целия регион, а опитите да се постигне най-доброто от всички възможни замесени страни - съвсем не са за подценяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 7 години
Всъщност изразът е " ще направи ли Х предложение, което У няма да може да откаже". Нищо от това няма да се случи.Бях сигурен, че статията е дамско дело. Оказа се, че са дори две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
tonitov
преди 7 години
По време на война искат да им се извиняват, сякаш те на убиваха и още повече, че бяха агресор. Нас без война ни избиха "нашите" комунисти и нямат доблест поне да изкажат съжаление от стореното, а дори съжаляват, че малко са убивали, без да предполагат, че нямаше да има, кой да ги храни 45 години тия некадърници.Иначе щяха да фалират измисления си социализъм много преди 90 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 4
serafima
преди 7 години
Странен ми е този вездрав интерес към Путин и Ципрас, разбира се с ирония и подигравки от определен кръг политици и техните прислужници в медиите. Затова и губя интерес към срещата им, както е описана тук. Има и други източници. ЕС цъфна та върза под командата на фрау Меркел ханъм. Днес Обама отиде в Хирошима, за първи път след 1945 г. отива американски президент там, но няма да се извини. Пишете за тази визита.Ние сме ЕВРОАНТЛАНИЦИ. Бъдете и вие докрай.Между другото, доста средства се отделят, за да внушат на младите хора в САЩ (и успяват), че бомбите в Хирошима и Нагасаки разбира се са пуснати от руснаците.Нечистоплътно ми е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Каква е разликата между евреина и гърка-и двамата ще ви продадат майките си, но евреинът и ще ви я достави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Така де :) ЕС ползва шах дениз за плашило Гърция ползва Путин за плашило, Путин ползва Гърция за плашило да плаши нас и Турция за плашило на ЕС (от китайците и свестно плашило не можа да стане - китайска работа) И те така, на бостан сме заприличали. Всеки плаши гаргите и си го караме на тръбите през Украйна ( това е и целта на О! Бамата :D:D)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 4
kalendar
преди 7 години
мхм...освен ако Ципрас не е решил да си направи ритуално публично самоубийство...това ще промени нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 16
Sumurset
преди 7 години
Стига с тоя шах дениз - той докато стигне до гърция дебита му ще се изпарил. всички го използват за плашило, той не може само България и гърция да захрани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 14
Sumurset
преди 7 години
Стига с тоя шах дениз - той докато стигне до гърция дебита му ще се изпарил. всички го използват за плашило, той не може само България и гърция да захрани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 4
data
преди 7 години
Това дет си го написал вярваш ли го ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 20
michaelis21
преди 7 години
Гърция си има стабилни приятели в Близкия Изток + Иран.Не и пречи да обере и позитивите от дружба със Путин.Ако Меркел мрънка, ще развее заплахата от излизане от ЕС (и НАТО).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още