IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit - един от най-големите рискове за глобалния растеж

Г-7 обещава да търси по-силен растеж, но не постигна ясна, единна позиция за валутните политики и стимулите

08:56 | 27.05.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) би било сериозен риск за глобалния икономически растеж. Това се посочва в съвместна декларация на лидерите на държавите от Г-7, публикувана тази сутрин и цитирана от Ройтерс.

Изявлението се приветства от британското правителство, което направи серия от предупреждения за последствията от евентуално излизане от ЕС след референдума на 23 юни.

“Излизането на Великобритания от ЕС ще обърне тенденцията към засилването на глобалната търговия и инвестиции и е сериозен риск за растежа”, посочва се в документа.

Евентуален Brexit е записан редом до геополитическите конфликти, тероризма и бежанските потоци като потенциален удар от неикономически произход.

Въпросът не беше официално включен в дневния ред на срещата на върха, която се проведе в Япония, но на практика се превърна в една от основните теми.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че лидерите на държавите от Г-7 не са обсъждали Brexit, но има консенсус, че страната трябва да остане част от ЕС. Меркел обаче подчертава, че решението е в ръцете на британските гласоподаватели. Проучванията на общественото мнение дават противоречиви сигнали за предстоящия вот.

Декларацията на Г-7 следва коментарите на Международния валутен фонд (МВФ), че няма да има никакви икономически позитиви от напускане на ЕС. Английската централна банка също предупреждава, че икономиката ще се забави рязко и вероятно дори ще навлезе в рецесия в случай на напускане на блока.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие също предупреди, че британските гласоподаватели рискуват да платят "Brexit данък" в размер на една работна заплата до 2020 г., ако страната напусне ЕС.

Групата на седемте най-развити индустриални сили в света обеща да търси и силен глобален растеж, но не постигна ясна, единна позиция за валутните политики и стимулите. “Глобалният растеж остава умерен и под потенциала си, а рисковете от слаб растеж продължават да съществуват”, посочва се в декларацията на лидерите.

В документа пише, че устойчивостта на икономиките е засилена, за да се избегне изпадането в нова тежка криза. Необходимо е обаче да се направят повече усилия за разрешаване на сегашните икономически проблеми, “като се вземат всички подходящи политически отговори”.

В декларацията се посочва, че е необходимо държавите да поддържат пазарно ориентиран валутни курсове и да избягват конкурентната девалвация. Това представлява компромис за Япония, която е готова да се намеси, за да предотврати рязко поскъпване на йената срещу щатския долар.

Г-7 обещава и по-силен и балансиран микс от политики за постигането на устойчив и балансиран модел на растеж, като се вземе предвид положението на всяка държава. В декларацията се поема ангажимент и за продължаване на усилията за овладяване на публичните дългове и поставянето им на по-устойчива плоскост.

Г-7 осъжда и ядрените опити на Северна Корея, както и “незаконното анексиране” на полуостров Крим от Русия. В декларацията се посочва, че може да има допълнителни рестриктивни мерки срещу Москва, но и че санкциите биха могли да бъдат оттеглени, ако Русия изпълнява мирните споразумения от Минск и уважава суверенитета на Украйна.

Без да се споменава Пекин, в декларацията се поема ангажимент и за мирно уреждане на морските спорове и зачитане на свободата на корабоплаване и прелитане. Групата призовава страните да се въздържат от "едностранни действия, които биха могли да увеличат напрежението" и поема ангажимент да урежда спорове с мирни средства.

Миграционните процеси са определени в декларацията като огромно предизвикателство. В тази връзка Г-7 обещава да засили глобалната помощ за дългосрочните нужди на бежанците и разселените лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Хващаш се за думата и наистина ако се гледа голите цифри Г-7 има с някакви си 1,8 трлн. по-голям БВП от този на БРИКС за 2015г. но като се знае ,че икономиката на САЩ е балон изкуствено надут БВП(индустриалното производство в Китай е 36% от БВП срещу 18% в САЩ),и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/Не ми е приятно но това са фактите Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
аз виждам проблем за ЮК локалния растеж .... чак глобалния :):) поизхвърляте се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Първо Г-7 има по-малък БВП от на БРИКСПърво това не е вярно, виж официалната статистика, а не библиятаако можеше да се отвори глава и да се налее акъл ти нямаше да пишеш ежедневно глупости тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Първо Г-7 има по-малък БВП от на БРИКС Второ според ЦРУ - https://***.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.htmlима по-голям БВП от САЩ ,и най-важното което трябва да се проумее е ,че растежа не може да е безкраен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Не може да се отвори главата и да се сложат буквите ,числата и таблиците за смятане и на другият ден човек да почне да чете и смята тоест в същият ред на мисли иска учене и четене за всичко особено за системната криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Няма страшно, работата е на кантар. Ако се види, че надделяват гласове "ЗА" излизане, ще получат 700 хиляди бюлетини "ПРОТИВ" по пощата :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още