IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за Природен парк "Витоша" скоро пак ще бъде разгледан от екоексперти

Няма да има презастрояване, твърди директорът на парка

14:01 | 27.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: ПП Витоша</em></p>

Снимка: ПП Витоша

Планът за Природен парк "Витоша" скоро пак ще бъде разгледан от Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите. След като беше върнат за преработка, Планът е променен и отново е внесен в министерството, казва в интервю за БТА директорът на природния парк Снежана Петрова.

Застрояване от 40% в Природен парк "Витоша" е големият мит, който влезе в публичното пространство, такова нещо не съществува, напротив - има категорична забрана за застрояване, коментира тя.

По думите й планът позволява да се извършат ремонти, да се доразвие ски зоната, но няма да има строежи на нови хотели, няма да има увеличаване и на легловия фонд. Очакванията са легловата база да намалее, каза Снежана Петрова.

В Плана за управление не съществува такова нещо като процент на застрояване, твърди директорът на парка. По думите й има зони, които имат процентно разпределение на територията, но зонирането няма нищо общо със застрояването, а то се регламентира с разписаните режими. Режимите са за всяка зона и гарантират да няма застрояване, подчерта тя.

Директорът на парка отбеляза още, че като защитена територия Витоша има ограничения по законодателството, но и природни ограничения на ски зоната, каквито са двата резервата, които буквално обрамчват сега съществуващата ски зона.

Подкрепя се предложението на ски училищата за обособяване на малки учебни ски писти в непосредствена близост до съществуващи хижи и бази, като също е поставено ограничение - без да се засяга съществуваща дървесна растителност и без да се променя релефът на терена. "Не знам откъде тръгна митът с процентите, но всеки предубеден може да прочете Плана за управление, той е публичен", отбелязва  Петрова.

По думите й наличието на големи туристически зони отговаря на действителността. Няма друга защитена територия с толкова инфраструктура и то концентрирана в софийската част, това е обяснимо, защото Витоша е парк, който се ползва от една седма от населението, коментира експертът.

„Въпросите, за които Планът за управление на Витоша беше върнат, бяха доста, но голяма част от тях бяха технически и редакционни и можеше да бъдат отстранени след разглеждането им от Висшия експертен екологичен съвет“, смята Снежана Петрова.

По думите й на среща между представители на Природен парк "Витоша", проектантите и МОСВ са коментирани спорните моменти в стратегическия документ.

Към момента се използва една четвърт от легловата база на Витоша, тъй като сградният фонд е стар. Първите хижи са от 30-те години на миналия век и те не отговарят на очакванията на днешните потребители, коментира Петрова. По думите й очаква се с преустройство и модернизация да се намали легловият фонд и от големите туристически спални да се обособят стаи с вътрешни тоалетни и бани.

При положение, че има категорична забрана да не се надхвърля досегашният леглови фонд, не се разрешава и да се увеличава застроителното петно при бъдещ ремонт. Слага се ограничение за височина до 7 метра на сградите и не се разрешава те да растат във височина, затова няма как да има увеличение на легловия фонд, коментира Снежана Петрова.

Природен парк "Витоша" има разработена транспортна концепция за цялостната територия, каза Петрова. Според нея за решаване на транспортните проблеми с достъпа до парка трябва да се работи не "на парче", а интегрирано. Трябва да има връзка с последната метростанция или спирка на градския транспорт, да се ползват електробуси, даде пример тя. За целта трябва да има и изградени буферни паркинги при подходите, коментира Снежана Петрова.

Витоша се възприема като крайградски парк, хората искат да избягат от бетона, от компютрите и натовареното ежедневие, което е разбираемо, ползва се много и от велосипедисти, посочи Петрова.

От Дирекцията на парка вече са се срещали с представители на Столична община за обсъждане на проблемите и представяне на транспортната концепция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 7 години
А златното село Драгалевци ще е единствената широко отворена врата за посещение на апартаментаджиите до Витоша.Да живее ул. "Лешникова гора" в Драгалевци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още