IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проработи ли петролната стратегия на Саудитска Арабия?

Тази седмица режимът в Рияд за пръв път може убедително да твърди, че стратегията му за свиване на добива на конкурентите му дава резултати

17:26 | 27.05.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия е в конфликт с някои от другите членки на ОПЕК, още откакто глобалното пренасищане на петролния пазар започна преди две години. Тази седмица обаче режимът в Рияд за пръв път може убедително да твърди, че стратегията му за свиване на добива на конкурентите му проработи, пише Bloomberg.

Като притисна високоразходните доставчици, Саудитска Арабия днес почти елиминира свръхпредлагането, като цената за барел петрол от януари поскъпна с 80% до около 50 долара. 26 от всички 27 анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват кралството да се придържа към тази стратегия, а не да допуска лимити в добива на срещата на ОПЕК на 2 юни.

„Може и да не изглежда като победа на фона на предишните 100 долара за барел, но саудитската стратегия работи, предвид това, че има значителен спад на добива на редица места, а цените вървят нагоре“, казва Сет Клайнман от Citigroup.

Ниските цени оказаха своето негативно влияние върху добива от САЩ до Нигерия и редица анализатори посочват, че пазарът върви към баланс. Това означава, че срещата във Виена ще е по-малко напрегната на фона на тази през декември, когато Венецуела и Иран публично разкритикуваха Саудитска Арабия.

Добивът извън ОПЕК през тази година се насочва към най-големия си спад от 1992 г. на фона на свитата продукция от американските шистови компании, очаква Международната агенция по енергетиката (МАЕ).

На 18 май министърът на петрола на Кувейт Анас ал Салех заяви, че политиката на ОПЕК работи добре.

„Всяко действие в посока повишение на цените само ще спаси американските компании и ще застраши връщането към баланс“, казва Майк Уитнър, председател на звеното за проучвания на петролния пазар в Societe Generale в Ню Йорк.

„И макар че икономиките на някои членки на картела като Венецуела и Нигерия са под натиск, те вероятно са се примирили с курса, определен от Рияд“, казва Джейсън Бордоф, директор на Центъра за глобални енергийни политики към Колумбийския университет в Ню Йорк. „Страни като Венецуела, които над една година настояваха ОПЕК да направи нещо, за да се повишат цените, вероятно признават, че към този момент това искане е безсмислено. Стратегията на саудитците да позволят ниските цени да си свършат работата работи“, допълва той.

Шансовете за постигане на споразумение изглеждат все по-слаби особено след провала на и без това хлабавата договорка с Русия за замразяване на добива, смята Даниел Йергин, от консултантската компания IHS. “Конфликтът между Иран и Саудитска Арабия затруднява ОПЕК да направи каквото и да е”, допълва той.

Единственият анализатор в анкетата на Bloomberg, който очаква споразумение на 2 юни, е Фил Флин от Price Futures Group в Чикаго. Според него картелът може да се договори за замразяване на добива на сегашните нива.

След предишните срещи, на които нямаше единно решение на ОПЕК, като и след ноември, когато беше обявено, че няма да има лимит на добива, цените на петрола падаха. „Този път обаче реакцията на пазарите вероятно ще е по-спокойна, тъй като участниците са приели, че стратегията на Рияд остава“, посочва Хари Чилингирян от BNP Paribas в Лондон.

Срещата във Виена на 2 юли ще предостави възможност да се оцени позицията на новия министър на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих. Той беше назначен миналата седмица, след като Али ал Наими се оттегли след две десетилетия на поста. Ал Фалих е близък до престолонаследника принц Мохамед бин Салман, чиито планове за частичната приватизация на Saudi Aramco предизвикаха спекулации за допълнително увеличение на добива и пазарния дял. Ако това се случи, може да се стигне до допълнително обтягане на отношенията вътре в ОПЕК, посочва Bloomberg.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 7 години
Преди две години Русия си върна Крим под носа на чичо Сам----викаш, аха и чича ти сам да си го върне и *** го превариха :):) НЕ, Крим беше анексиран срещу всички международни правила, чичо ти Сам даже не си е позволявал да анексира последните 2 века.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
КОЙ контролира цената на една стока?Продавача или купувача? ------зависи от стоката (услугата) , но по принцип пазара (когато го има)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 7 години
хахаха, от кога да завържеш бюджета му се вика стратегия, какво друго произвежда СА че да има избор при падащи цени на петрола ... няма! или помпат на каквато и да е цена или ше ядът песок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
mrynmryn
преди 7 години
Голяма стратегия, в момента, в който петрола се върне към старите си цени, отново ще се нацвъкат по още 100 помпи. Просто тоя път ще са по-предпазливи, колко да инвестират. И колко % от резерва си издухаха? "624 в началото на 2016", имали са около 700 в началото на 2015, което е малко под 11% за година, интересна стратегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още