IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Повишение на лихвите в САЩ вероятно е уместно през идните месеци

Председателят на Фед заяви, че затягане на паричната политика би било подходящо, ако макроикономическите данни подкрепят такъв ход

21:29 | 27.05.16 г. 1
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Повишение на лихвените проценти в САЩ вероятно е уместно през идните месеци, ако макроикономическите данни се подобрят. Това заяви председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън в петък, цитирана от CNBC.

“Подходящо е, казвала съм и преди, за Фед постепенно и предпазливо да повишава овърнайт лихвата по федералните фондове и през идните месеци такъв ход вероятно би бил уместен”, каза Йелън при получаването на отличие от Харвардския университет.

Коментарите й надграждат изказванията на колегите й от комисията по парична политика, които сигнализираха, че може да има повишение на ставките през юни или юли.

„Икономиката продължава да се подобрява“, каза Йелън и допълни, че очаква ръстът на БВП да се ускори след слабо първо тримесечие. По думите й цените на петрола и доларът се стабилизират, което би помогнало за стимулиране на инфлацията към целевото ниво то 2%.

Федералната комисия по операциите на открития пазар заседава на 14 и 15 юни и според пазарите вероятността от затягане на паричната политика тогава беше 28%. Шансовете за юли обаче бяха 57% преди днешното изказване на Йелън, показват данните на CME Group. След сегашните коментари тези проценти нараснаха до съответно 34% и 62%.

Стенограмата от заседанието на Фед през април показа, че повечето централни банкери подкрепят повишение на лихвения процент през юни, ако макроикономическите данни подкрепят такъв ход.

Йелън посочи в петък, че Фед трябва да избягва прекалено бързо затягане на паричната политика, тъй като това може да доведе до забавяне на икономиката. „Ако повишим лихвените проценти прекалено рязко и предизвикаме слабост, имаме ограничен ресурс за реакция и това е важно основание за предпазливост“, заяви тя.

По думите й американската икономика е отбелязала голям напредък в бавното възстановяване след глобалната финансова криза. Йелън подчерта още подобренията на трудовия пазар, който е близо до пълна заетост. Председателят на Фед посочи също някои слабости в икономиката като ръста на заплатите и производителността на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
Tyrista
преди 7 години
rate hike Q-2 16, 0.75, USD-EURO 1.07 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още