IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ципрас не успяха да разчертаят пътя за нов "Южен поток"

Енергийните проекти в региона трябва да са мост на сътрудничеството, а не трамплин за сблъсъци, категоричен е гръцкият премиер

23:14 | 27.05.16 г. 31
<p>
	Руският президент Владимир Путин (вляво) и гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаряха повече от три часа. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин (вляво) и гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаряха повече от три часа. Снимка: Ройтерс

Енергийните проекти - за доставка на природен газ, петрол и електроенергия, на Балканския регион трябва да бъдат "мост на сътрудничество, а не трамплин за стълкновения". Този коментар направи гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на пресконференцията след срещата му с руския президент Владимир Путин, предавана от Russia Today.

Ципрас беше категоричен, че енергетиката е област, която заема централно място и за Гърция, и за целия регион.

Гърция има потенциал да се превърне в енергиен център заради географското си положение и е отворена за сътрудничество в тази сфера, допълни още гръцкият премиер в отговор на въпрос за развитието на плановете за реализацията на "Посейдон" - газопроводът, по който може да бъде доставян руски газ през територията на Гърция до Италия.

Сигналите от Москва досега са, че до гръцката газова система суровината ще пристига по газопровод по дъното на Черно море и през територията на България, а очаканията бяха днес да бъде подписано споразумение в тази насока.

Владимир Путин беше категоричен, че Русия е готова да разгледа всички възможности за реализация на газови проекти в Южна Европа "извън политическия контекст", но очаква гаранции, за да не губи отново финансови средства за безперспективна работа.

Той не пропусна да припомни за спирането на "Южен поток" от страна на българското правителство "под давлението на САЩ и ЕС".

Путин допълни още, че в момента "Газпром" работи за реализацията на разширението на "Северен поток", но това не пречи да бъдат разглеждани и проекти за Южна Европа и се анализират вариантите.

Руският президент посочи по време на пресконференцията още, че Москва се чувства заплашена от изграждането на противоракетния щит на НАТО в Румъния и той ще се отрази негативно в отношенията между Русия и ЕС.

Гърция е сред най-привлекателните туристически дестинации за руснаците през тази година, почерта още Владимир Путин. Очакванията са, че над 1 млн. руски туристи ще посетят южната ни съседка. Техният брой обаче би бил поне три пъти по-голям, ако бъде премахнат визовият проблем, смята още руският президент.

Алексис Ципрас и Владимир Путин разговаряха в продължение на повече от три часа. След срещата им бяха подписани редица споразумения за сътрудничество - в областта на туризма, селското стопанство, както и между ръководителите на "Роснефт" Игор Сечин и на Hellenic Petroleum Йоргос Стергиулис относно доставката на петрол и петролни продукти.

Преди срещата Ципрас изтъкна, че визитата на Владимир Путин е в "особен момент" за Гърция - страната отваря нова страница и гледа с повече оптимизъм бъдещето. Неговите очаквания са за възраждане и ръст на икономиката на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 6
kalendar
преди 7 години
"Охо-бохо" ми каза:)Нивото "лаладжия" би ти отивало на теб:)Това за Германия и Япония е и вярно и не е вярно. Германия и ПСВ бяха победени, ама това не им попречи да си правят квото искат. Германия може и да почва първа, но САЩ реално я завършват. Това е *** факт. Обяснения в стил "ами ако" може и да са интересни от историческа гледна точка, но не променят днешните събития(ако и аз да правя същото със сравнението на Германия преди и след ВСВ). СССР са втори-отново *** факт. Какво да кажа-пак питам-ако са такъв бъзик рашките що просто не ги принудят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
Ironhorse
преди 7 години
Случай охо-бохо ...Германия и Япония нямат ядрено оръжие, защото самите държави, като победени във ВСВ им е забранено да притежават подобно оръжие. Това е цената за американската им защита от СССР.Германия първа започва разработката на ядрена бомба и само саботажа на учените, не дава в ръцете на Хитлер оръжие, с което може да избие маса народ.Освен да дращиш по форумите, хубаво е и да четеш книги, базирани на исторически документи.Тогава, и само тогава, може и да даваш някакви стойностни мнения.Сега си на ниво лаладжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
Youneedtoknowmore :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
Ще пуснем една обществена поръчка за източна европа, една за близкия изток, 2-3 за африканските държави, 1-2 за южна америка, 2-3 за азия. по 25 бомби на поръчка - те ти ядрен социализъм, за който в тоя форум се мечтае много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
kalendar
преди 7 години
Да...то е същото, като да си направиш хартиен самолет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Ivan.r
преди 7 години
Що не хване всяка държава и държавица да си направи по една бомба, ей така, за шоу. Много полезно ще е, особено за диваците в близкия изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 19
kalendar
преди 7 години
Мхм...и имат ядрена бомба щото са некадърници? А къдърните германци и японци-нямат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 11
needtoknowmore
преди 7 години
Чудно ми е когато света тотално маргиналзиира прищявките на Кремъл - тогава какво ще смятат. То си личи Ципрас вчера културно му показва от къде духа вятъра, по рано през седмицата се видя фиаското с ДКЦ-то, не можах да разбера тези от Кремъл кога ще се научат и кога ще научат какво е това нещо пазар и пазарни отношения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 8
kalendar
преди 7 години
ми като са некадърни що ги чакат те да направят нещо? Що не ги накарат да върнат Крим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 14
ing5rov
преди 7 години
Ти гледай америката да върви на добре...щото си мисля , че не си усърден в молитвите си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още