IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното министерство ще подобрява средата за работа у нас

Не толкова детски градини, а гъвкаво работно време биха върнали майките отново на работа, смята новият министър

13:42 | 29.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Социалното министерство ще подобрява средата за работа у нас

Една от първите задачи, които си поставя новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова, е подобряването на средата за работа у нас. Пред bTV тя уточни, че работата й е да прави социална политика, която не бива да се бърка със социалистическа политика.

Доходите на хората у нас зависят от това какво работят, как работят и каква е икономическата обстановка в държавата, категорична беше Русинова.

Тя ще очаква от местните власти, синдикатите и работодателите точни прогнози за нуждите от работна сила, за да бъдат изготвени и нужните промени, за да бъдат подпомогнати и работещите хора с допълнителна квалификация.

Готви се и нов Закон за социалните услуги, който регламентира ясно нуждите на човека и поставя по-добър финансов стандарт за най-тежките случаи. Според Русинова в страната има достатъчно широка мрежа от социални услуги, но трябва да се прецени дали те са адекватни на нуждите на хората.

Приоритет на социалния министър през следващите месеци ще бъдат и работещите майки. Според Русинова връщането на работа на майките трябва да бъде стимулирано, но не толкова чрез детски градини, а от самите работодатели - чрез въвеждане на гъвкави форми на заетост и възможност за дистанционна работа.

Това ще бъде регламентирано с промени в Кодекса на труда, а ще има и допълнителни текстове, насочени към родителите, с които да бъдат стимулирани жените да се връщат на работа, стана ясно от думите на социалния министър.

Русинова подкрепя реформата в пенсионната система, която предвижда възможността да се прехвърлят партиди от частни пенсионни фондове в НОИ. По повод разглеждането на този казус от Конституционния съд и съмненията, че тази стъпка може да се окаже в нарушение на принципа за неприкосновеност на частната собственост, тя апелира да се изчака съдебното решение, преди да се готви План Б.

Новият социален министър беше категорична, че работи в екип с финансовия министър Горанов, а най-добрите решения се взимат в екип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Хареса ми - ''работата й е да прави социална политика, която не бива да се бърка със социалистическа политика'',и Папата го каза - https://***.24chasa.bg/Article/4179372Изследвам икономическите теории и на Силвио Гезел защото трябва да се направи най-справедливата икономическа и финансова система съобразно записаното в Новия Завет ''8. А Закхей застана и рече Господу: ето, половината от имота си, Господи, давам на сиромаси...''/Лук.19:8/тоест ''половината от имота си '' е 50% данъци а не 10% плосък данък(десятък от Старият Завет) и семейното облагане е задължително а това за безусловен базов доход не ми харесва и сега няма да обяснявам детайлите но всичко е съобразено с казаното от св.ап.Павел ''който не иска да работи не трябва да яде'' тоест трябва да се подържа безработицата до 2-3% с обществено полезни дейности и нормиране на труда - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1761809757430584
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още