IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Шулц: Турция не е изпълнила условията за безвизов режим с ЕС

Брюксел няма да премахне визите, ако не види нужните промени в Турция, категоричен е председателят на Европарламента

14:10 | 29.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
М. Шулц: Турция не е изпълнила условията за безвизов режим с ЕС

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че Турция трябва колкото може по-скоро да започне да изпълнява условията на Европейския съюз, защото в противен случай въвеждането на безвизов режим може да бъде поставено под въпрос, предаде БТА, като се позовава на ТАСС.

"Турция досега не е изпълнила важни условия за въвеждането на визови свободи. Ние очакваме Анкара да внесе изменения в законите за защита на данните и за борба с тероризма. Дебатите в турския парламент по тези изменения трябва да започнат незабавно", каза Шулц в интервю за германския Welt am Sonntag.

Той подчерта, че ако това не стане, европейските институции няма да могат да отменят визите за турски граждани от октомври, както бе планирано първоначално.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано заплаши, че ще престане да изпълнява споразумението за бежанците, докато ЕС не придвижи въпроса за отмяна на визите. Шулц коментира, че "заплахите не са адекватен политически метод".

Отмяната на визите за турски граждани е част от споразуменията, постигнати на 18 март на среща на върха между ЕС и Турция. За да влезе в сила безвизовият режим, Анкара трябва да изпълни всички необходими критерии.

Един от проблемите, сочени от европейските институции, е турският закон за борба с тероризма, който предвижда и ограничаване на работата на медиите. Брюксел настоява за смекчаване на тази разпоредба, но Анкара не е съгласна с това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Един от проблемите, сочени от европейските институции, е турският закон за борба с тероризма, който предвижда и ограничаване на работата на медиите. Брюксел настоява за смекчаване на тази разпоредба, но Анкара не е съгласна с това."Колкото до козовете , Ердоган също има с какво да цака Еврогейсъюза.Ми няма да е съгласна , то си е таралеж в гащите на Ердоганя...почват се се едни НПО , права на човека/кюрда...протести на прогресивни сили и ето ви го майдана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още