IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЗАЗ показа новия си модел

Хечбекът Slavuta Nova ще се произвежда с помощта на китайци

14:55 | 30.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Autoua.net</em></p>

Снимка: Autoua.net

Корпорацията „УкрАвто” представи хечбека ZAZ Slavuta Nova, който представлява предсериен прототип на нов модел на марката. Серийната модификация на машината ще се произвежда в Запорожкия автомобилен завод.

Хечбекът ZAZ Slavuta Nova е с 5 врати, като представлява доработена версия на модела Chery Riich G2, произвеждан от 2013 г. от китайската компания Chery. Още тогава азиатците обявиха, че ще създадат отделен бранд за луксозни модели, като Riich 2 ще бъде най-достъпният от тях.

Проектът обаче така и не бе развит и в крайна сметка китайците решиха да предоставят автомобила на украинците от ZAZ. Те на свой ред трябваше да го преработят, за да може той да бъде използван на местния, а и на някои от съседните пазари.

Прототипът е оборудван с 1,6-литров атмосферен двигател Ateco с мощност 126 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия. Серийната версия на Slavuta Nova обаче ще бъде с нов 1,3-литров турбомотор МЕМЗ, развиващ над 130 к.с. И двата агрегата отговарят на стандарта Euro-6, а за топ версиите на модела е предвидена и вариаторна трансмисия.

От ЗАЗ са пресметнали, че пускането на хечбека в серия ще бъде икономически изгодно само при производство на повече от 50 хил. автомобила годишно. Затова в компанията смятат да предложат Slavuta Nova и на европейските пазари, като цената на автомобила няма да надхвърля 10 хил. щатски долара.

За достигането на подобен обем на производство украинците ще се откажат от един или няколко модела, които в момента предлагат. Това са Lanos/Sens, Forza или Vida.

Още снимки на ZAZ Slavuta Nova - в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
За 10К $ влизат в ценовия клас на Дачия. Да мъ прощават,ама румънско рено е отвсякъде по-добро от украински китаец. Освен това, Дачията се прави в ЕС а тоз боkлyк - не, така че ще берат шутове и с мита... мъртво родена работа е това, занимават се с глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още