IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ започва седмицата с ръстове

По-голямата част от оборота беше реализиран с компании от SOFIX, докато BGREIT затвори над 101 пункта за пръв път от февруари 2008 г.

18:10 | 30.05.16 г. 2
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) започват седмицата с оптимизъм и сравнително висок оборот.

В понеделник индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се повиши с 0,43% до 441,06 пункта. Широкият BGBX40 прибави 0,39 на сто към стойността си до 87,71 пункта. Секторният BGREIT записа дневен ръст от 0,11% до 101,01 пункта - граница, която всъщност достига за пръв път от февруари 2008 г. насам. По-широкият и с равни тегла BGTR30 нарасна с 0,58% до 366,48 пункта.

Пазарът се намира в разгара на консолидираните отчети и последните дни за свикване на годишни общи събрания, в дневния ред на които има точки за разпределяне на дивидент. На финансовите резултати и дивидентите се залага, че ще раздвижат търговията.

„Българските компании са стабилни, инвестират и същевременно разпределят дивиденти”, коментира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг АД Цветослав Цачев в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr” на Bloomberg TV Bulgaria, посветено на дивидентната доходност на борсата.

„Дивидентите са на едно много добро ниво, особено когато сравняваме с понижаването на лихвите по банковите депозити, които вече са чувствително под 1%. На БФБ говорим за доходи от дивиденти от 3-4% средно, което е близко до нивото от миналата година“, каза той и оцени, че дивидентният сезон тази година е добър.

Реализираният оборот на регулиран пазар в първия ден от последната седмица на май възлезе на 401,2 хил. лв., от които 353,3 хил. лв. с компании от SOFIX.

Лидер по оборот с 254,1 хил. лв. и по брой сделки с 20 броя днес е Адванс Терафонд АДСИЦ.

На второ място по изтъргуван обем е Химимпорт АД с 33,9 хил. лв., а на трето - Софарма АД с 18,9 хил. лв.

На пода на БФБ се сключиха 148 сделки с 52 емисии акции. Губещите бяха повече от печелившите, макар и само с една компания. Акциите на 19 емисии поевтиняха, на други 18 поскъпнаха, а на още 15 останаха без промяна.

С най-много поскъпнаха акциите на Неохим АД, който отчете 1,8% ръст в цената на ценните си книжа до 51 лв. след четири сделки за деня, които му донесоха оборот от 14 хил. лв.

На второ място е Химимпорт АД, като обикновените акции на дружеството поскъпнаха с 0,9% до 1,06 лв. също след четири сделки.

Най-големият губещ за деня се оказа Трейс Груп Холд АД. След 14 сделки акциите на дружеството поевтиняха с 2,4% до 5,27 лв. Оборотът при компанията за днешната борсова сесия е в размер на 10,7 хил. лв.

Макар и лидер по оборот и брой сделки, Адванс Терафонд АДСИЦ се нарежда на второ място по спад в цената на ценните книжа. Акциите на дружеството поевтиняха с 0,8% до 2,05 лв.

Трета сред губещите за деня е ТБ Централна кооперативна банка АД, която регистрира спад в цената на акциите от 0,52% до 0,96 лв. С акции на дружеството се сключиха 9 сделки, а оборотът достигна 11,3 хил. лв.

Ръководството на Еврохолд България предложи да върне приблизително 90% от нетната печалба за 2015 г. към своите акционери. Акциите на холдинга поскъпнаха с 4,8% до 0,52 лв. днес след две сделки и оборот от 413 лв.

Дружба стъкларски заводи АД е напът да разпредели дивидент за осма поредна година. Ръководството на производителя и търговец на опаковъчно стъкло предлага да раздаде на своите акционери по 0,30 лв. брутен дивидент на акция. Новината обаче не събуди интереса на инвеститорите. С акции на дружеството беше склкючена само една сделка, след която поевтиняха с близо 5%.

Индустриален Холдинг България АД съобщи чрез Бюлетин Investor.bg, че през май е изкупил обратно 1 086 собствени акции при цена от 0,80 лв. Към 30 май общият брой на притежаваните от компанията собствени акции е 1 112 735. Днес нямаше движение по позицията.

Мажоритарният акционер на Явор АД-гр. Варна - Интерком Груп ООД, пък предлага на свиканото за 27 юли годишно общо събрание на акционерите компанията да бъде отписана от регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор (КФН). Новината не доведе до сделки.

На свое заседание от 25 май пък КФН отказа да потвърди проспекта за първично публично предлагане на акции на Алфа България АД и одобри проспекта за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия облигации, издадени от Елана Финансов Холдинг.

Акционерите на Кораборемонтен завод Одесос АД одобриха предложения дивидент от 2,60 лв. на акция. Новината не доведе до сделки.

Акционерите на Алкомет АД пък гласуваха за 0,101797 лв. дивидент на акция от печалбата за 2015 г. И тук нямаше движение.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 7 години
Тръгнахме! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
BullsonBSE
преди 7 години
Дивиденти с депозити не следва да се сравняват, ако някой го прави, да знаете, че го прави с цел да ви метне :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още