IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SeeLink – двигателят за повече активност на борсите от региона

Платформата ще стартира в хърватския град Загреб в средата на 2017 г.

16:08 | 31.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
SeeLink – двигателят за повече активност на борсите от региона

Задружността е единственият начин за развитие на регионалните борси, а SEE Link, новата платформа за регионална търговия, финансирана от Европейската банка за възстановяване и развитие, бе в центъра на дискусиите по време на финансова конференция в София. От гледна точка на инвестиционните посредници в България платформата представлява по-различен подход към обединяването или глобализирането на малките пазари в региона, заяви Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на Капман Холдинг и един от говорителите в панела.

По време на форума стана ясно, че в момента в процес на въвеждане на търговската платформа е град Загреб, в който тя ще стартира в средата на 2017 г. Така вместо четири борси SEE Link ще има пет, коментира Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на виенската фондова борса. 



„Платформата SeeLink е част от официалната стратегия на БФБ за регионално сътрудничество и развитие. Всеки един от пазарите на Балканите е малък, но трябва да намерим начин, за да направим региона единен и привлекателен за инвестиции“, заяви Васил Големански, изпълнителен директор и заместник -председател на СД БФБ – София.

Той подчерта проявения интерес към проекта от други държави в региона и изрази надежда, че „играта заедно“ ще доведе до успех. 

„SeeLink е показателят, който характеризира услугите ни като доста добри“, обясни още Ялъмов, като допълни, че борсата ни се нуждае от нови финансови инструменти, каквито са дериватите. 



Според Големански съвсем скоро борсата ще се сдобие с нови инструменти, след като от началото на 2017 г. търгуването с държавни ценни книжа на БФБ ще е реалност. По думите му налице е решение, в лицето на Министерство на финансите, този пазар да бъде организиран и съставен по два начина - чрез две алтернативни възможности да бъдат търгувани.    

„Подкрепата за капиталовите пазари е един от приоритетите ни в региона“, заяви Лариса Манъстърли, директор на Европейската банка за възстановяване и развитие за България. Банката е главният поддръжник на проекта SeeLink.

„Фокусът на банката е да помогне на страните от региона да стабилизират финансовите си сектори“, заяви още Манъстърли, като изброи като други важни задачи разширяването на пазара и превръщането му в привлекателна възможност за инвестиции сред хората. Тя подчерта необходимостта от повече правителствена подкрепа.

Според изпълнителния директор на Белградската фондова борса Синиша Крнета бъдещето на капиталовите пазари също е в тяхното обединение. По думите му фондовите борси от региона трябва да използват SeeLink, за да свържат капиталовите си пазари с националните икономики. „Търговията на борсата води до растеж на реалната икономика, а хората и правителствата не използват това“, заяви той.

Макроикономическите показатели за 2015 г. и началото на 2016 г. показват много драматичен ръст в икономиката и това тепърва ще има отражение върху капиталовия пазар, поясни още Крнета.

„Инвестициите в малки страни не са развити. Нашата стратегия е да бъдем част от по-голям пазар, да се присъединим към проект, свързващ пазарите“, каза от своя страна изпълнителният директор на македонската фондова борса Иван Щериев, като допълни, че все още има много работа за вършене. Той изрази надежда, че регионалните пазари ще намерят нов бизнес модел, който да грабне общността и инвеститорите.

Участниците в сесията се обединиха около необходимостта от задружност. „Всички сме под един чадър, нека извървим пътя, по който други вече минаха“, каза Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Виенската фондова борса. Той открои три цели, върху които пазарите от региона трябва да се насочат –стимулиране на активността на пазарите, нови IPO-та и повече компании на международните финансови пазари.

Финансистите подчертаха и ролята на финансови пазари за растежа на икономиките, особено в момент на криза, като тази в Гърция. „Капиталовият пазар има много важна роля за нас в последните години“, заяви Сократис Лазаридис, главен изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Helex Group.

Той обясни още, че по-голяма част от активността на него идва отвън. „Нашата движеща сила е възможността да привлечем чуждестранни инвеститори“, заяви той.

Повече за SeeLink четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
65 депутати, 50 министри, 152-*** прокурори, 184 съдии и 72-*** следователи в списъка на КТБДанъчните светкавично обявиха, че започват проверка на доходите на хората от списъка С влогове в КТБ са 50 министри, заместник-министри и съпрузите им, 65 депутати, 184 съдии, 152-*** прокурори,http://***.168chasa.bg/article/5293927
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Със 50% Държавно участие в нашето БФБ, как ли ще стане, ТЕ ХОРАТА ДА НЕ ПАСАТ ТРЕВА!!!???? пак пълната пародия на БЪЛГАРКИТЕ МЕЧТАТЕЛИ ЗА КАПИТАЛОВ ПАЗАР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
m a x
преди 7 години
Моля, видеозапис от дискусията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още