IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ и Gastrade работят по проект за терминал за втечнен газ край Александруполис

Съоръжението ще струва около 370 млн. евро

16:18 | 31.05.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и гръцката Gastrade (част от групата Copelouzos) са сформирали работна група, която да изработи проект за строежа на терминал за втечнен газ край Александруполис, съобщава Ройтерс.

Според очакванията съоръжението ще струва около 370 млн. евро и може да бъде въведено в експлоатация към края на 2018 година. Капацитетът на терминала за регазификация ще бъде 6,1 млрд. куб. метра годишно.

Работната група ще изготви предложение към правителството на България за участие в проекта, става ясно от съобщението.

До 2018 година трябва да заработи и газовата връзка между Комотини и Стара Загора (газопроводът IGB). Този проект беше обсъден по-рано днес от премиера Бойко Борисов и гръцкия външен министър Никос Кодзиас.

Кодзиас е на посещение в България за срещата на министрите на външните работи на участниците в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, пише правителствената пресслужба.

„Това е стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа“, е коментирал премиерът Борисов по време на срещата.

През юни трябва да стартира втората фаза на пазарния тест на проекта за подаване на обвързващи оферти за IGB. Първата приключи през април, като девет компании подадоха оферти за резервиране на над 4,3 млрд куб. метра газ годишно, тоест повече от планирания първоначален капацитет на връзката.

Чрез IGB и терминала за втечнен газ край Александруполис в региона ще може да бъде доставен газ от различни източници, включително и шистов газ от САЩ. Интерес към участие в терминала вече изрази и американската компания Cheniere Energy, която е износител на втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
be_google
преди 7 години
Звучи ми като няква ДАЛЕВЕРА.! Защо?Защото доскоро един такъв терминал излизаше над 2-3 млрд, а тук се споменава смешна цена от няколкостотин мильона. Второ, нали Турция е в НАТО ни е приятел, ЗАЩО не позволят преминаване на газови танкери през Босфора? трето, търгове за строителство, нещо като процедури за обществени поръчки....АНАЛИЗИ, ДОКУМЕНТИ, ДОГОВОРИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 7 години
LNG терминал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още