IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО не иска нова Студена война с Русия

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва

20:39 | 31.05.16 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Йенс Столтенберг. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Ройтерс

НАТО не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви във Варшава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването“, каза Столтенберг в реч във Варшавския университет. „Целта ни е да имаме по-положителни и по-градивни отношения с Русия. Най-малкото трябва да работим за отношения, които да са по-предвидими“, заяви той.

„В наш интерес е да разполагаме с канали за комуникация и политически диалог“, добави Столтенберг.

Алиансът иска преди срещата на върха на НАТО във Варшава, която е през юли, да се състои заседание на Съвета Русия-НАТО.

Форумът на НАТО може да засили напрежението с Москва, тъй като лидерите ще обсъждат теми като разполагането на батальони на алианса в Полша и балтийските страни - Естония, Латвия и Литва, отбелязва ДПА.

Русия предупреди, че разширяването на НАТО на изток заплашва националната й сигурност. Независимо от това след днешната си среща със Столтенберг полският министър на отбраната Антони Мачеревич представи разполагането на тези сили като вече твърдо договорено.

„Днешният ни разговор потвърди, че в Полша, както и в балтийските държави, ще има четири бойни групи, четири батальонни бойни групи, разположени на ротационен принцип“, каза Мачеревич пред журналисти.

Очаква се , че числеността на тези групи ще е между 3 000 и 4 000 войници. Планира се също увеличаване на инфраструктурата, както и на вече разположената техника.

Многонационалното присъствие в този регион показва нашата решимост и укрепва нашия възпиращ капацитет, каза Столтенберг.

„И понеже благодарение на него всеки потенциален агресор ще плати по-висока цена за евентуалните си действия, то ще има стабилизиращ ефект за границите на НАТО“, каза шефът на НАТО.

По отношение на варшавската среща на високо равнище Столтенберг заяви, че тя ще се състои при една „по-агресивна Русия, която сплашва съседите си“, насилие в Северна Африка и Близкия изток, тероризъм, кибератаки и разпространение на балистичните ракети, предаде Асошиейтед прес.

Отговорът на НАТО е „най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от времето на Втората световна война“.

На съвместната си пресконференция с полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски Столтенберг посочи, че целта на засиленото присъствието на алианса на източния си фланг е предотвратяване, а не провокиране на конфликти, предаде ТАСС.

Вашчиковски напомни, че решението за това какви сили на НАТО ще бъдат разположени в Полша и балтийските страни ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел на 14-15 юни.

И Столтенберг, и Вашчиковски се изказаха за продължаване на диалога с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 9 rate down comment 1
Qino
преди 7 години
Война не иска, но самолетите втора употреба трябва да се пласират на страните втора употреба... Един, два милиарда от всеки в Източна Европа е добро начало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 2
Тава е
преди 7 години
Пълна демагогия и простотия! Какво значение има общественото мнение, когато подписани договорености на се спазват, когато двулично се финансират екстремистите и в продължение на години се водят "героични битки " срещу тях, когато военният бюджет на САЩ е колкото на всички останали държави....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 12 rate down comment 5
serafima
преди 7 години
Когато краварите дестабилизират чужди правителства, организират преврати и " нежни революции" - това е ДЕМОНИЗИРАНЕ исках да кажа демократизиране. Когато Русия има активна позиция по даден външнополитически въпрос това е " хибридна война" .НАТО няма да успее да разгърне сили за бързо реагиране в Източна Европа в случай на евентуален конфликт с Русия, пише Financial Times, позовавайки се на източници в Алианса.САЩ за първи път са беззащитни и срещу конвенционални (неядрени) оръжия. Русия придоби способността за покриване на тяхна територия и на територията на съюзниците им в Европа и Азия, а американският флот, собствените и европейските многомилиардни ПРО се превръщат от национална гордост в безсмислено бреме за данъкоплатците, елиминирани като военен и политически аргумент.Най-неприятното е, че това се разбра и от съюзници на САЩ, въпреки истеричната пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 3
serafima
преди 7 години
Някои теми, поставени дебелашки от авторите им, не приемам до коментирам. Тази е една от тях. Трябва да си или ***, или дете, за да не знаеш мераците на НАТО и по-конкретно САЩ, което всъщност е НАТО. След като се разтури Варшавският договор, трябваше да се закрие и НАТО. Това значи да не искаш студена война. Срещу кого се бори НАТО освен Русия??? Има ли нормален човек да не вижда агресията на НАТО? Забравиха за всички договорености за буферни зони около Русия. По тази логика Русия трябва да опаше с техника и армия цяла Северна Америка. Те всячески избягват военни действия около и при тях и затова рушат цял свят, убиват, унищожават цели държави. Обнадеждаващото е, че им се вижда краят. Те затова и толкова силно жилят - лъжат, мажат, плащат луди пари на мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 7 години
Неграмотен е българският народ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Прочее, "коЙто", по отношение на "суровина" в мн.ч. Е НЕПРИЛОЖИМО.УЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ, ЗА БОГА !Виж, за суровините може и да си прав. Точно това най-ги раздразни ШАШ-ковци, че рашки си връщат котрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 9
data
преди 7 години
п.п.САЩ и в момента контролират почти всички суровини който произвежда Русия - къде като пазар , къде като финансова платформа , къде технологично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 10
data
преди 7 години
По модела на съществуването на Германия след ВСВ и създаването на ЕС, САЩ се опитват да обвържат всички ключови страни с търговски споразумения с цел никой никога да не си помисли да се противопостави на САЩ - в което няма нищо лошо разбира се , търговията ще спаси света :) . Само че такава отворена политика е абсолютно смъртоносна на КГБ кликата която управлява Русия . КГБ и Путин разиграха ужасен и смъртоносен цирк за да изолират Русия с цел - гарантиране оцеляване на управляващата клика . Някой го беше написал ( мисля че Т.Томов но не ми се рови ) - единственият шанс Путин да оцелее е да спретне една мини студена война . И точно така стана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 11
kalendar
преди 7 години
Ами сложна...всичко е пари, а с тях си купуваш ресурси, дето ако сащ ги владееше, щяха да са по-скъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 11
julian12
преди 7 години
Да си кажем истината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още