IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Павлова: Проектите за саниране отговарят на условията на плана "Юнкер"

По ОП "Региони в растеж" даваме 470 млн. лв. стартов капитал за частни проекти, генериращи приходи, казва строителният министър

10:03 | 02.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Проектите за повишаването на енергийната ефективност на сгради отговарят на условието на плана "Юнкер"  да генерират приходи и така да има възвръщаемост на инвестицията. Това казва в интервю за в. „Стандарт“ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя коментира, че проектите с висок мултипликатор на инвестицията преди всичко са свързани със създаването на фондове – например през Българската банка за развитие (ББР) или друга финансова институция, за малки и средни предприятия и за иновации.

Регионалното министерство е предложило три категории проекти – саниране на жилищни и обществени сгради, пътна и водна инфраструктура. Станало ясно обаче, че при пътищата не може да бъде постигнато мултиплициране на инвестицията. „За останалите сектори, за които търсим инвестиции, като например Националната програма за свлачища, стана ясно, че няма как да получим финансиране по плана "Юнкер", тъй като там няма възвръщаемост“, припомня министърът. 

За санирането на жилища Павлова отчита, че за една година от стартирането на програмата има регистрирани над 2500 сдружения на собствениците, над 2200 от които вече имат сключени договори или подадени заявки в общините. До края на 2016 г., ако вървим с този темп, 750 сгради ще са в процес на строителство, което е много важно и за малкия и среден бизнес, смята тя.

„В програмата за следващата година, както вече и премиерът потвърди, ще заложим още 1 млрд. лв., за започнем прием на нови сгради“, казва министърът.

На въпрос дали до края на годината ще бъдат усвоени първите 1 млрд. лева по програмата, тя отговаря: „Като реално разплащане - не, но като сгради с вече сключени договори - да“.

По ОП "Региони в растеж" 2014-2020 с 300 млн. европейско финансиране ще бъдат санирани и обществени сгради.

„От обществените досега финансирахме 1000 училища и детски градини и ще финансираме още 1000, с което в максимална степен ще покрием образователната инфраструктура. Сега обаче за първи път говорим и за саниране и на публични сгради, които досега не са ремонтирани. Става въпрос за районни и областни управления на полицията, пожарната и всякакви други сгради, които са част от структурите на децентрализираната администрация, като бюра по труда и пр. Опитваме се да направим една мащабна програма за саниране на всякакъв тип сгради, тъй като в един град, ако се направят само едните сгради, много видима става разликата с другите, които не са обновени“, казва тя.

„Освен плана "Юнкер" по линия на новата ни ОП "Региони в растеж" също планираме голямо финансиране. Става въпрос за 370 млн. лв. стартов капитал, които са разпределени в 5 фонда. Три от тях са за градско развитие - по един за София, Северна и Южна България. Идеята на тези фондове за градско развитие е отново да финансираме проекти, свързани с облагородяване и градоустройство“, допълва Павлова.

Тя обяснява, че проектите трябва да генерират приходи. Досега са правени тържища, пазари, спортни центрове, аквапаркове, басейни. Финансирани са и завод за авточасти, частни училища, културно-информационни центрове от типа модерно читалище, паркинги на няколко нива, борси за цветя, търговски центрове.

Четвъртият фонд е гаранционен, който ще даде възможност споменатите три да получат по-добри условия при кредитиране.

Петият фонд е за туристическа инфраструктура.

„Знаете, че в този програмен период нямаме правото да финансираме директно туризма, затова правим този фонд. В него ние даваме 100 млн. лв. стартов капитал, с който да активираме финансовия ресурс, като добавяме още 100 млн. лв. за безвъзмездна помощ, така че във фонда стават общо 200 млн. лева. Идеята е, когато един проект за туристическа атракция кандидатства за финансиране, ако той включва реставрация и консервация на паметник на културата с национално и световно значение, ние да финансираме безвъзмездно реставрацията и консервацията, които не генерират приходи“, казва министърът.

По ОП "Региони в растеж" ние даваме 470 млн. лв. стартов капитал за проекти, генериращи приходи с частна инициатива, обобщава тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Абе, защо имам някакъв спомен, че обществените сгради до края на миналата година, трябваше да са клас А. Някой по-запознат, може ли да каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още