IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест проекта от България търсят финансиране през портала на ЕС за инвестиции

Интермодалният терминал във Варна, международен логистичен център и два далекопровода на ЕСО са в списъка

14:43 | 02.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Шест проекта от България търсят финансиране през портала на ЕС за инвестиции

Шест проекта от България са публикувани на специалния портал за инвестиции на Европейския съюз (ЕС), който беше стартиран в сряда.

Порталът е един от елементите на Плана Юнкер. Основната му цел е да свързва организатори на проекти и инвеститори от ЕС и извън съюза.

Един от публикуваните проекти е за интермодалния терминал на Пристанище Варна. Като дата за започване на проекта е посочен 1 април 2019 г., а очакваната стойност – малко над 432 млн. евро.

Има два идейни проекта за изграждането на интермодалния терминал. В момента се работи по подробния устройствен план на за гаровата зона на пристанището във Варна. След това ще се пристъпи към разработването на техническия проект за строителството.

Проектирането се осъществява със средства на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а за реализирането на проекта ще се търсят средства от ЕС или заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), става ясно от анотацията.

Друг публикуван проект от България е за международен център, който да обслужва фирмите от „Пътя на коприната“ от Азия към Европа и обратно. Проектът е на „Димтеос“ ЕООД, намира се в Хасково и се оценява на малко над 19,8 млн. евро. Компанията си е осигурила частично финансиране в размер на близо 2,6 млн. евро.

В анотацията се посочва, че фирмата е изкупила терени от повече от 100 собственици и ги е консолидирала в един парцел с площ от над 90 хил. кв.м. Осъществени са процедурите по промяна на статута на земята и получаване на разрешително за строеж, изградена е и инфраструктура. Проектът е приоритетен за община Хасково.

Финансиране се търси и за два проекта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) – за далекопровода Добруджа – Бургас и подобно съоръжение между „Марица-изток“ и Пловдив. Общото финансиране за двата проекта е за над 171 млн. евро. За първия далекопровод е осигурено минимално финансиране в размер на 1% от необходимата инвестиция, докато за втория осигурените средства достигат 40% от стойността на проекта.

Другите два проекта са международни с участие на България. Единият – Eastring, е за газова инфраструктура и предвижда изграждането на връзка между интерконектора на Словакия и Украйна с транзитния газопровод от Украйна към Унгария, Румъния и България. Стойността на проекта е малко над 2 млрд. евро.

Другият проект е съвместен между Гърция, България, Италия и Турция и е свързан с изграждане на международна хидропланна мрежа. Стойността му е 50 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още