IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как облакът може да служи на бизнеса

Гъвкавост, сигурност и по-ниска цена – това са основните причини, поради които бизнесът преминава към облачните услуги

18:34 | 08.06.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Aко след 100 години археолози открият руините на фабрика „Престиж 96“, то те ще зачудят колко много вафли са били изядени в този завод за производство на хартия. Това е вътрешноведомствен виц, който си разказват служителите на производителя на вафли, но той илюстрира достатъчно добре степента, в която мениджърите са били затрупани преди по-малко година от хартиените документи.

С времето това създава доста сериозни затруднения и дори проблеми за компанията, поради което тя решава да създаде електронен архив на договорите за всички отдели на компанията. По-късно „Престиж“ създава и документооборот – пълна автоматизация на документите в компанията си.

Това бе един от примерите, които Веселка Данчева, търговски директор на Nemetschek България, представи в рамките на Клуб Investor.bg на тема „Нови технологии: мисия успешен бизнес“.

Както Данчева, така и останалите участници в първия панел на дискусията, бяха категорични, че увеличеният интерес на българските компании към облачните услуги датира от последната една година. В това няма нищо случайно – става дума за нова технология, която все още не е етаблирана и не се е доказала напълно.

Високият интерес към облачните услуги се дължи според Nemetschek на нарасналото доверие. То е налице, защото вече има много положителни примери за успешно изнасяне на фирмените данни в облака.

„Няма да крия, че когато преди три години започнахме първия проект с първия клиент на облачните услуги, имахме проблем – със скоростта, с която клиентите например достъпваха данните. От над година обаче може да се похвалим с коренна промяна – и в скоростта, и в достъпа. Затова не закъсняха и добрите отзиви“, заяви Данчева.

„В свят, който се променя толкова бурно, да си бърз не е достатъчно. Набираш скорост и не спираш да ускоряваш, дори когато водиш“. С този известен цитат в презентацията си Тунио Зафер, изпълнителен директор на pCloud, привлече вниманието на аудиторията.

Според Зафер обаче близо 80% oт потребителите на високи технологии използват едни и същи пароли за лични и професионални цели. Самите компании неглижират донякъде процедурите за сигурност, често не прекъсват достъпа на напуснали клиенти до системите. А това често значи, че преминавайки у конкуренцията, те продължават да имат достъп до корпоративната информация.

Всичко това може да се реши много лесно чрез ползването именно на облачни услуги, смята Зафер.

Милен Нинов, старши мениджър „Продажби на едро" във Виваком, обърна специално внимание на сигурността на данните. Според него т. нар. Ddos атаки над корпоративните сървъри са едни от най-често срещаните в момента, не на последно място защото са евтини за поръчка. Taка например през миналата година българска банка е била атакувана с 30 гигабита трафик от чужбина - сериозен капацитет за всяка една организация.

„Въпросът е не дали сървърите и харддисковете ще изгорят, а кога ще се случи това. Рано или късно те изгарят и ако няма бекъп, възвръщането на данните ще е много скъпо. Файловите сървъри изискват сериозни разходи – закупуване, поддържане, управление на данните. А облачните услуги спестяват именно тези високи разходи, заяви от своя страна Георги Цеков, търговски директор на „Датикум“.

Той цитира и проучване, според което средният живот на хардуера в чужбина е 3 години, а в България – цели седем години. Рано или късно обаче това прекомерно натоварване на техниката може да доведе до срив и до загубата на данни.

„80% от данните в света са генерирани в последните две години. Цялата тази информация идва преди всичко от фабриките, от компаниите. И технологията на инфраструктурата често изнемогва на наплива от данни. Всичко това увеличава оперативните разходи. Има и скрити разходи – времето, в което системните администратори работят по странични дейности“, обрисува друг аспект от темата Милен Нинов.

Той цитира и проучване на Виваком, според което над 20% от запитаните в представителна анкета компании обмислят скоро да започнат за използват облачни услуги.

"Криптирането доскоро бе непонятно дори за ИТ специалистите. Дори и банките днес искат специални сертификати, които да бъдат инсталирани, за да се ползва услугата онлайн. Това обаче плаши потребителите, защото те се плашат от незнанието", коментира аспекта за сигурността Тунио Зафер.

По думите му днес криптоуслугите, които компанията започва да предлага преди около 2 години, вече генерират по-големия дял от общите приходи.

Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Виваком, Датикум - част от Сирма Груп, Немечек България и PCloud.

Институционален партньор на Клуб Investor.bg: Елана Финансов Холдинг.

Повече за китайската икономика можете да научите от видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 3
Kildirim_Bei
преди 7 години
Който е могъл да си плати, е имал всичко, описано по-горе още преди двадесет и повече години.И е нямал описаните в статията проблеми със сигурността, щото... не е ползвал "облачни" услуги. Имал си е сървър/и, отделени изцяло от нета, и не му е пукало кой кви Ddos атаки са му на акъла. С още малко парици е имал и свързаност между офисите, по-сигурна от нета сега, и кво ли още не.Само че-е-е-е...всичко това струва пари......ама от друга страна мен са ме учили, че хубаво евтина няма.Така е и сега - искаш сигурност - плащаш, имаш я.Нямаш пари, ползваш облак, нещо работи, ама сигурност ... гаранция - Франция. С трици маймуни ловим...Ама друго си е промоцията без пари - всичко живо вече взе да разбира от облаци и други сложни неща... Е, за без пари - толкова.Да не мрънкат после тва-онова. Квото си платил - тва получаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Разбира се!Верно че хората са прости, но чак толкоз сякаш не са.. да ги омотат в облаци.Ползвай биткойн, много е удобен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 7 години
че и да ти осчетоводява секо копче натиснато от клавиатурката. нещо като мойта банка, дет си сложи 15 ст. вътрешен правод за такса. шут у *** на бамката, щот се ядосах....ами ако не можеш да се откопчиш от об?лака посуи.. и те навали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
"защото те се плашат от незнанието"Не, плашат се от това само 1 извратен *** да има достъп до всички ключове и пароли.Пардон, 1 *** и едни служби.Подсъзнателно го е страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Облака не служи за нищо друго, освен:1. Да събира данни за службите с цел масово подслушване и следене2. Създателите на облаци, да събират от държавни фондове пари, направени от въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още