IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Савов: Темповете на жилищното строителство ще се запазят

Опасност от поява на балон има единствено в случай, че не се поучим от грешките в миналото, казва изпълнителният директор на BLD

08:00 | 30.06.16 г. 6
<p>
	Димитър Савов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Димитър Савов. Снимка: Личен архив

Димитър Савов е изпълнителен директор на BLD от 2006 г. До 2010 г. компанията съществува под името Bulgarian Land Development, листвана на Лондонската борса, с цел инвестиции в недвижими имоти в България. През 2010 г. се трансформира в БЛД Асет Мениджмънт. Oт 2014 г. компанията разделя дейността си в три основни направления - BLD HOMES (жилищни проекти), BLD OFFICES (бизнес сгради) и BLD ASSETS (проблемни активи). Брандът BLD е част от групата на AG Capital АД.

С Димитър Савов разговаряме за състоянието на жилищното строителство в условията на нов подем на пазара на имоти.

- Г-н Савов, разрешителните за строеж отчитат силен ръст през последните няколко тримесечия, но същевременно върху обема на строителната продукция се оказва силен натиск точно от свитото сградно строителство. Как и кога смятате, че ще се преодолеят тези дисбаланси?

- Тази тенденция безспорно е видима, но считам, че преодоляването й ще се случи в края на тази и през следващата година. Причините отчасти се коренят в темпото на част от предприемачите – не всеки инвеститор съумява да завърши проекта си в рамките на планирания срок. От друга страна невинаги наличното разрешително за строеж означава мигновено стартиране на обекта. Така или иначе смятам, че ще станем свидетели на постепенно доближаване на двата показателя.

- В София и най-големите градове на страната отново започна един своеобразен строителен бум. Има ли опасност от нов балон в жилищния сектор според Вас, още повече, че отново се възроди практиката за покупка „на зелено“, включително и само на проект?

- Така е, от около година наблюдаваме сериозен ръст на новото строителство в по-големите градове, сделките „на зелено” прогресивно растат. В дългосрочен план потенциална опасност от поява на балон има единствено в случай, че не се поучим от грешките в миналото.

Инвеститорите трябва да създават обекти не само според количествените измерения на търсенето, но и според конкретните качествени изисквания на потребителите. С други думи – строителството трябва да отговаря на търсенето както като обем, така и като реализация. От страна на купувачите балон няма да се появи, ако те внимателно проучват какво и от кого купуват.

Смятам, че към момента и двете страни не създават условия за повтаряне на сценария отпреди няколко години. Повечето предприемачи строят внимателно и след пазарно проучване. Компания като нашата, която изгражда паралелно няколко обекта, също внимава какво планира и къде, като към момента успяваме да отговорим на очакванията на клиентите.

Трябва да се има предвид, че има натрупано във времето търсене на имоти, което се дължи на дългия период, в който нямаше ново строителство. Все повече семейства търсят начин да излязат от старите сгради, особено от панелните и ЕПК.

- Какъв тип обекти са най-атрактивни за реализация на пазара в момента? Как очаквате това да се промени в близко бъдеще предвид по-дългия срок, необходим за завършването на строежите?

- Конкретно за жилищните сгради, които се строят, смятам, че типът зависи от района. Има места, които предполагат по-големи сгради, затворени комплекси и по-голям брой екстри. Тенденцията в последните години, според която нашата компания изгражда обектите си, обаче е друга. Смятаме, че хората търсят не толкова екстри, колкото качество и добро изпълнение на задължителните елементи – разпределение, изложение, общи части. Изграждайки, опитваме да се съобразяваме със заобикалящата среда – ако строителството в района е ниско, ние се продържаме към това, за да запазим вида на района.

Мисля, че купувачите избират имота заедно с мястото и комфорта, който то предлага. Например, когато правехме проекта си в центъра на София, се придържахме към изчистена архитектура, малко етажи и наблегнахме на паркоместата. В момента, когато строим ALBA в Изгрев, обръщаме повече внимание на средата наоколо, на зеленината, изграждаме цялостна жилищна концепция, която да е подходяща за семейни хора със средни към високи доходи.

Смятам, че дори купувачите, в зависимост от различните периоди, да имат интерес към по-големи или по-малки жилища, те винаги ще търсят добро изпълнение. Всеки качествен актив запазва стойността си. Останалите промени в изискванията на крайните клиенти обичайно са лесно изменими, а и да не забравяме, че едно търсене никога не е абсолютно – има купувачи и за апартаменти в малки единични сгради в центъра, има и такива за затворени комплекси в покрайнините на града. Ние се опитваме да покриваме всички профили, но без да правим компромис с качеството.

Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Отново всички се надяват на страхотен ръст, ама май е само в мечтите им. Няма реално работеща икономика, оттам доходи за да има кой да купува. Пак всички се надпреварват да си вярват и да се самозалъгват. Скоро ще има много изненадани, а лъжата за "инвестиция покупка на жилище" в момента е хит!.Що не кажеш ако купиш днес и след година се налага да закриеш инвестицията си как и за колко време ще можеш да я развържеш. Лъжи и пак лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Аврамчо продаде ли хапартамента вече, десет години чакаш купувачи и все няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 2
bvg
преди 7 години
съжалявам, но нямам кинти да купувам, ако ще и 5000? да стане квадратния метър, тва е положението. По-добре да си инвестирам парите в западни компании с фиксиран дивидент, отколкото в имот в София. Като се пенсионирам ще ида да си купя къща в някое гръцко село за 15000? и па ше съм по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 21
skeptika
преди 7 години
напротив , продава се , и то Добре ;)до сега Купувачите чакАха "Чудото 200 евро/кв"....но като го "Отмениха" разбраха , че ще Купуват Скъпо и Започнаха..няма Къде да ходят , нямат Избор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 години
Строи се, но не се продава със същото темпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 21
skeptika
преди 7 години
Строи се и се Продава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още