IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Уорън Бъфет изведнъж заобича технологичните акции

Може би милиардерът планира да изгради мощен дигитален новинарски канал

08:36 | 19.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някога милиардерът Уорън Бъфет заобикаляше отдалече технологичните книжа. Още през 70-те години му бе предложено участие в набиращ скорост производител на полупроводници. Бъфет отказа и пропусна да отчете милиардна печалба. Но на 86 години той очевидно се отваря за нови инвестиционни идеи. 

Ето защо не е чудно, че новината за покупката на акции на Apple за 1 млрд. долара от страна на неговия Berkshire Hathaway привлече медийното внимание. Същевременно под формата на финансиращ партньор Berkshire влиза в консорциум, който ще наддава за обявения за продажба основен бизнес на Yahoo.

И за двете компании може да се каже, че са силни марки, които сега се оценяват на изгодна стойност. Една комбинация, която за Бъфет изглежда много атрактивна. В момента Apple има съотношение на цена на акцията/печалба от 11, докато при Alphabet то е 29, а при Facebook дори 72.

Yahoo е една от най-силните онлайн медийни марки в САЩ, спада към ТОП 4 на интернет сайтовете и въпреки това се оценява едва ли не за стотинки.

Какъв е вероятният план на Бъфет, който се крие зад този набег в света на технологиите – той би могъл да слее своите над 100 изгодно придобити накуп регионални вестници в обща компания с Yahoo, като изгради така мощен дигитален новинарски канал.

Бъфет обича медийните акции, неговата легендарна сделка за Washington Post му донесе печалба за милиарди. Apple от своя страна би могла с финансовата подкрепа на инвеститора да се реши на сериозен удар и да купи някоя медийна компания като Netflix или Time Warner.

Същевременно Apple би могъл да пусне на пазара и дългоочаквания електрически автомобил iCar в сътрудничество с Berkshire. Да не забравяме, че Berkshire има участие в китайския производител на електромобили BYD, а някои негови дъщерни дружества са активни на пазара на алтернативните източници за енергия. Това може би обяснява всичко...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
mapto
преди 7 години
Да сравняваш Apple след Стив Джобс с Google и Facebook е доста неграмотно. Какви точно услуги, които не са подчинени на затворените им продукти предлага Apple в момента? Ясно, че основният бизнес на Google и Facebook са малки реклами, какво общо има с това Apple?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Купува защото бъдещето и парите са във технологичния погрес- комуникации интернет свързаност електрически автомобили ВЕИ водородн и звигатели споделена икономика И всеки които иска да спечели в бъдеще трябва да купува акции на високотехнологичните компании Не само старите и утвърдени но и нови Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още