IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва след решението за Brexit?

Пазарите може и да са в луда надпревара, но политическият процес ще се проточи с години

08:56 | 24.06.16 г. 7
<p>
	Решението може да предизвика емоционална въртележка в цяла Европа, чиито крайни ефекти са невъзможни за предсказване, коментира бившият премиер на Ирландия Джон Брутън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Решението може да предизвика емоционална въртележка в цяла Европа, чиито крайни ефекти са невъзможни за предсказване, коментира бившият премиер на Ирландия Джон Брутън. Снимка: Ройтерс

При около две трети преброени секции мнозинството британци подкрепят Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС). Пазарите са в луда надпревара, а валутите отбелязват резки движения. Политическият прогрес обаче ще бъде много, много по-бавен, пише CNBC.

Медията подчертава, че резултатите от допитването не са обвързващи и премиерът Дейвид Камерън може да избере дане се съобрази с тях, т.е. да не предприеме необходимите ходове за напускане на блока.

Това обаче е малко вероятно заради уважението, което Камерън таи към демократичния процес. Така че той ще трябва да се позове на чл. 50 от Договора от Лисабон, с което ще започне официалния процес за напускането на съюза.

След това трябва да започне и серия от преговори за излизането на Великобритания от различните институции на ЕС, в които страната участва. Това може да отнеме до 2 години и повече, ако двете страни се съгласят да удължат сроковете.

Процесът е необратим, както вече предупредиха и премиерът Дейвид Камерън, и ръководството на ЕС.

В по-краткосрочен план реакцията на пазарите ще е бурна, а инвеститорите ще се насочат към по-сигурни активи. Това всъщност вече започна – фючърсите на златото например – класическото убежище при кризи, вече поскъпнаха с над 8 на сто.

Според FT преговорите между Лондон и Брюксел за излизане от съюза може да продължат и 10 години, защото тази територия все още е “ничия земя” за политиците.

Високопоставен представител на ЕС е коментирал пред изданието, че “сме изправени пред милион луди въпроси, на които в скоро време няма да имаме отговор”.

Основните въпроси са три, посочва още изданието. Първият е какви политически и търговски споразумения ще потърси Великобритания и дали ЕС ще ги приеме. Вторият въпрос е дали е възможно да се осигури плавен преход, а третият – как ще се развият преговорите за търговско споразумение в ЕС без Великобритания.

В целия свят пазарите и политиците вече разбраха, че Великобритания и бившият й партньор от ЕС тръгнаха на потенциално опасно политическо плаване, навигацията на което в голяма степен се осъществява в тъмното. "Това решение може да предизвика емоционална въртележка в цяла Европа, чиито крайни ефекти са невъзможни за предсказване”, коментира Джон Брутън, бившият премиер на Ирландия.

За да успокоят напрежението, лидерите на ЕС искат да покажат, че ситуацията е под контрол. Френският министър на икономиката Еманюел Макрон коментира наскоро, че в случай на Brexit лидерите на съюза ще изпратят "много твърдо послание и график" на процеса. Пред френския в. Le Monde той посочи, че не може да има неясноти в процеса за дълъг период от време.

На практика Уайтхол и Брюксел ще се състезават на две различни писти, посочва изданието. Първата е по силата на чл. 50 от Договора от Лисабон, а втората – договореностите за бъдещите отношения. Втората писта е по-трудната, тъй като договореностите ще трябва да бъдат одобрени от всички национални и регионални парламенти в ЕС.

Всякакви едностранни стъпки сериозно биха повишили напрежението в отношенията с ЕС. Брюксел може да потърси и варианти да наложи санкции, включително да спре привилегиите на британските компании на единния пазар.

По закон никакви фундаментални промени не биха настъпили за британския бизнес през следващите седмици, месеци и може би години. Великобритания обаче се изправя пред тежка политическа буря и криза на лидерството, като не се изключват и предсрочни парламентарни избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 2
Nathan
преди 7 години
Типична промитомозъчна статия в стил британска медия. След положителния вот правителството в Уестмистър трябва да започне процедурата по чл.50 от Лисабонския договор за напускане на съюза.Позитивното право на ЕС и международните договори,подписани от ЕС, спират да са в сила за Великобритания при откриване на процедурата по чл.50 от ЛД. Правото на свободно движение и работа в ЮК за европейските граждани се отменя. Отменя се и правото на англичани за свободно движение и работа в ЕС. Британският бизнес няма да може да търгува с общността по правото на ЕС. Най-доброто решение за работещите европейци в ЕС е да стягат куфарите за връщане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
"...европейското право преговорите за напускане ще продължат 2 години, което съвпада с българското председателство на ЕС от юли до декември 2018г."-Хаха.Прословутата ни орисия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
V.At.
преди 7 години
За съжаление в световната класация Европа /не само ЕС/ все повече олеква. Мисля, че този резултат е най-радостен за поданиците на "Британски Пакистан" както се казваше в един комедиен сериал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Едно от нещата, които със сигурност ще се случат е разпад на UK.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Така е Насе, Камерън е напълнил гащите. Сам се напъна за тоя референдум, зер повечко гласове да откъне за изборите. Сега знае, че е политически труп. Още малко ще се пошматка на сцената, дорде консерваторите му намерят заместник и после в пенсия, ще бучи теменужки. Може и да я извъртят работата в парламента, ама малко вероятно. Островитяните са с имперско мислене, мислят, че светът се върти около островчето им. Разбира се спасение за тях има и ще им приляга - спокойно могат да станат 51 щат на САЩ след Хавай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
''Медията подчертава, че резултатите от допитването не са обвързващи и премиерът Дейвид Камерън може да избере дане се съобрази с тях, т.е. да не предприеме необходимите ходове за напускане на блока'' - нищо не се знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Хи-хи-хи! "Да, такъв "развод", особено с отделяне и на Шотландия, ще бъде най-тежък за кралица Елизабет Втора. Защото тя наследи от прабаба си Виктория половината свят, а ще си отиде от този свят като кралица на половин остров ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още