IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ поде рефрена на ЕЦБ

Централната банка на Великобритания обеща да направи "всичко необходимо", за да гарантира финансовата стабилност

11:21 | 24.06.16 г. 8
<p style="text-align: justify;">
	Bank of England. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Bank of England. Снимка: архив, Ройтерс

Английската централна банка (Bank of England) обяви, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира финансовата стабилност на Великобритания в резултат на вота на референдума, който подкрепи излизането на страната от Европейския съюз (ЕС).

Това се посочва в изявление на централната банка на Острова, цитирано от АП.

Институцията подчертава, че наблюдава внимателно ситуацията. Сформиран е и специален комитет, който работи в тясно сътрудничество с Министерството на финансите на Великобритания, други национални институции и чуждестранни централни банки.

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни заяви, че банката „няма да се поколебае“ да стабилизира пазарите. По думите му банката е готова да осигури допълнително над 250 млрд. паунда за банките.

„Ще отнеме известно време Великобритания да установи нова връзка с Европа и останалия свят. Затова може да се очаква известна пазарна и икономическа волатилност в този процес, но ние сме добре подготвени за това. Финансовото министерство и Английската централна банка разработихме подробен план. АЦБ няма да се поколебае да предприеме допълнителни мерки, ако са необходими, докато пазарите се приспособяват“, заяви Карни, цитиран от The Guardian.

Резултатите от референдума на Острова изпратиха лирата до най-слабото й ниво спрямо долара от повече от 30 години, а фондовите пазари по света отбелязват силни спадове.

След волатилната търговия в Япония, която прекъсва на няколко пъти, някои анализатори изразиха опасенията си колко ще може да продължи сесията на британската фондова борса.

Според различни анализи, включително и на АЦБ, британският паунд може да изгуби и 20 на сто от стойността си заради изхода от референдума. Това би било равносилно на загубите от т.нар. “черна сряда” от 1992 г., когато Великобритания отпадна на Европейския механизъм за валутните курсове, както и на загубите от времето на световната финансова криза през 2008 г.

Откакто в началото на 70-те години на миналия век бяха въведени плаващи валутни курсове, британският паунд рядко е падал под нивото от 1,40 долара, отбелязва информационната агенция. 

Какво каза Марк Карни - вижте във видеото на Bloomberg

Oще видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
Колкото краят на светът стана 2012г., толкова и всяка истерия от неолибералните медии, Л А Й Н О С А Л И светът с финансовите си ОКР психо воня. ....... Капитализмът е кърлеж върху пазарната икономика, а пазарната икономика има нулев растеж - без печатане на нови пари и банки с частичен резерв, но това при капитализъм - води до равенство на печалба и дълг. Световният проблем на всички времена е как пазарната икономика да има растеж - без капитализмът да го убие. Единственият начин е да няма пари, и да се произвежда за без пари. Но мъртвите умове, не схващат това. А мафията и жадните за власт, както и елитите, не искат да се сбогуват с мечтите и положението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Чесмир
преди 7 години
Колкото краят на светът стана 2012г., толкова и всяка истерия от неолибералните медии, *** светът с финансовите си ОКР психо воня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Чесмир
преди 7 години
Значи, когато си комунист като млад - е защото си зелен и глупав, а сега за Брексит, зелените-младите са прави!?. Те и за СДС не бяха прави. И всеки поумнял и помъдрял от живота и патило, ще е антидесен и антиседераст. Между другото, на 20г. човек бил с най-свеж и бърз ум. Но с възрастта се натрупва по достоверна информация. http://***.theglobaleconomy.com/United-Kingdom/Capital_investment/ https://***.youtube.com/watch?v=DAB0WzTnMl4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Е добре де, как мислите при референдум от 48% на 52% какъв е резултата ????Ами то разликата е малко над статистическата грешка.. ТОВА КОГА ЩЕ СЕ ЗАГРЕЕ. НЯМА КАК 1 МЛН. ДУШИ ПЕНСИОНЕРИ ДЕТО СА С МИСЛЕНЕ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК ИЛИ 19 -ТИ ВЕК ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБИТЕ НА НАД 450 МЛН ДУШИ В ЕС .. ТОВА МИ ПРИЛИЧА НА ЧЕРВЕНАТА ЧУМА ПАК!! ТЯ ПРИЧИНЯВА САМО ТАКИВА ПОСЛЕДСТВИЯ, А РУСКИТЕ ПОДАНИЦИ В БРИТАНИЯ КОЛКО ЛИ СА???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
Последно когато гледах паричната база на паундът, той беше само 40 милиарда паунда, а на еврото към 3 000 милиарда, 3000 милиарда база и за доларът. А марката преди да стане евро, беше поне 1000 милиарда марки. 1 000 милиарда марки, които са дълг, но той вече е върху всички от еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Nathan
преди 7 години
АЦБ няма нито един полезен хот освен печатането на парична маса и вливането и на пазара чрез инфраструктурата на финансовите посредници и търговски банки. Механизмът, като възможности, е напълно изчерпан;действията на ЕЦБ от години водя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Сорос 2?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Колкото по-бавна е процедурата по напущане , толкова по продължителен и голям ще е кошмарът . Има риск от припокриване на няколко негативни тенденции едновременно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още