IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания - No sex with the ex*

Привържениците на Brexit скоро ще се сблъскат с отрезвяващата реалност – политическа и икономическа несигурност

13:23 | 24.06.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И все пак те избраха да си тръгнат. Наивно е да се надяваме, че решението за напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания няма да мине през парламента в Лондон. Едва ли има вариант парламентът на тази демокрация да не се съобрази с решението на народа си на вота.  

Така че може би е крайно време да се настроим на вълната, че след няколко години Островът няма да е част от единния блок. Наистина – сам по себе си Brexit не е краят на съюза или „началото на разрушаването на западната цивилизация“, както предупреди Доналд Туск. Но при всички положения е опустошителен сигнал за Европа. И вероятно ще се превърне в сериозен проблем за самите британци.

През следващите седмици и месеци представителите на лагера за Brexit вероятно ще бъдат застигнати от реалността. Миксът от противници на глобализацията, консерватори и националисти - условно обединени в борбата срещу общия враг - едва ли ще успее да се споразумее за обща позиция по пътя след ЕС. Най-късно когато начинът за преговорите бъде ясно формулиран, въодушевлението ще си отиде. 

Бившият служебен министър на екологията Юлиян Попов смята, че е прибързано да се твърди, че икономиката на Великобритания ще потъне. „Страната нито разчита на еврофондове, нито на някой еврокомисар за съдебната си реформа, която се провежда постоянно. Повечето хора в Англия не знаят кой е техният комисар, знаят само, че който и да е, той най-вероятно е еврокомисар, защото не е могъл да стане депутат в Англия или пък му се е наложило да подаде оставка от поста си в правителството“, пише той в профила си във Facebook.

Но все пак – по всяка вероятност на Острова ще случи онова, което предвиждат повечето мозъчни тръстове и банки – страната ще бъде изправена пред дълги години на нестабилност и рецесия, което ще се отрази негативно както на британската, така и на европейската икономика. Началото видяхме днес – със срива на паунда.

Тъй като е напълно неясно как ще преминат преговорите с ЕС и дали страната ще остане в общия пазар, ще има продължителна неяснота – а неизвестното, както обичат да казват анализаторите, е отрова за икономиката. Международните корпорации едва ли ще искат да участват във всичко това, а много от тях вече анонсираха, че при Brexit ще насочат инвестициите си в друга посока.

Изборът на Brexit може да бележи началото на период на сериозни сътресения и несигурност, при което преките чуждестранни инвестиции във Великобритания ще се свият или ще спрат временно, докато инвеститорите изчакват да видят каква ще е дългосрочната ситуация. Това ще доведе до още по-силно обезценяване на лирата и може да предизвика рецесия, чиято тежест и продължителност ще зависят от политическите решения на британското правителство, което и да е то, и на централната банка.

Най-голямата несигурност е свързана с политическото управление. След днес на практика страната няма стабилно правителство, особено след анонсираната от премиера Дейвид Камерън оставка. Консервативната партия и сега е дълбоко разделена между про- и антиевропейските си членове, а лейбъристите, които са в опозиция, вече имат сериозни вътрешни разногласия по този, а и по други въпроси.

Дали от всичко това ще може да се състави компетентно правителство с ясна идея какво иска да постигне в сложните преговори с останалата част от ЕС, особено ако тази част на Европа вече „гледа на Великобритания с отровна смесица от враждебност и презрение“ (по Financial Times), е много спорен въпрос.

Лидерите на кампанията за напускане уверяваха винаги, че ако се стигне до Brexit, те ще предоговорят ново търговско споразумение с ЕС, което ще запази привилегирования достъп до стоките, услугите и хората. Но няма никакви гаранции, че това ще се случи. Френското и германското правителства може да се опълчат на такова решение, за да привлекат големите компании в Париж и Берлин.

„Най-големите опасения за пазарите са свързани с последиците от Brexit върху Европейския съюз“, казва пред CNBC Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG. “Има силна мотивация ЕС да направи излизането на Великобритания възможно най-наказателно, за да намали риска и други членове да последват Обединеното кралство”, допълва той.

Подобно мнение изказва и друг анализатор, макар и леко завоалирано. „Всичко е ясно открай време – no sex with the ex”….

*Преносен израз за прекратяване на отношения с доскоро близък партньор (във всяко отношение).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
На теб май не ти се вярва, че споразумението за свободна търговия е споразумение за свободен секс. Свободен секс в рамките на закона. Можеш да правиш най-свободно секс, но само с жена си. Никакви други ограничения няма. Това е новият модел свобода. Точно каквито са били надписите над вратите на концентрационните лагери. Обещавала се е пълна свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
ааа не бе там където е текло пак тече с бивша е по-яко от колкото с някоя нова. На тоя стан си тъкал знаеш за кво става въпрос, ама като знаеш, че е забранено и не носиш отговорност е тогава нема никви задръжки ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
коки
преди 7 години
more : http://***.londonstockexchange.com/exchange/news/market-news/market-news-detail/LSE/12866843.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
В тоз трагикокомичен за Европейското бъдеще момент, никой не се сеща да каже какви ще са реалните ползи от създалата се ситуация, а те няма да са малко и за двете страни, особено, ако решат да си сътрудничат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Излизат от ЕС но приемат еврото съвсем скоро - на път са, паунд-евро едно към едно. Руснаците сега щели да инвестират там, ще видим тая работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Излизат от ЕС но приемат еврото съвсем скоро - на път са, паунд-евро едно към едно. Руснаците сега щели да инвестират там, ще видим тая работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
bgMan
преди 7 години
Цитат:"Германската фондовата борса Дойче бьорзе и Лондонската фондова борса ще се слеят, въпреки решението на Великобритания да напусне ЕС...Няма да има промени в предвидените условия за сливане, обявиха днес в съвместно изявление двете компании.Седалището и управлението ще бъдат в Лондон"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
studioaa
преди 7 години
Там където свършват реалностите започва ес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 15
Mesoiadess
преди 7 години
Русия наказваха , сега Великобритания , ем хората им казаха първо да се прегледат за отклонения .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
No sex with the ex*--------------------------------------не е верно ако искате моа да ви дам да питате бившата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още