IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Без притеснения за работещите в Англия българи

На Великобритания може да ѝ е по-скъпо извън ЕС, ако се ползва от вътрешния пазар

11:21 | 26.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Георгиева:&nbsp;Загубихме член на наш семейство и трябва да си дадем сметка защо това се случи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Георгиева: Загубихме член на наш семейство и трябва да си дадем сметка защо това се случи. Снимка: Ройтерс

Българският еврокомисар  Кристалина Георгиева смята, че българите във Великобритания няма от какво да се притесняват, защото до излизането на страната от съюза има минимум 2 години. Освен това тя не вижда и проблеми за бюджета на ЕС, който е разписан от 2020 г.

В интервю за BTV Георгиева уточни, че през следващите седмици ще стане ясно дали ще има промени в българското председателство на ЕС, което по план трябваше да е в първите шест месеца на 2018 г. 

Великобритания може да избира между това да използва предимствата на вътрешния пазар в ЕС, за което ще трябва да плаща или да стане трета страна за пазара, което ще отнеме доста години преговори, коментира още еврокомисарят.

Първоначалната ѝ оценка е, че на Великобритания може да ѝ излезе по-скъпо да е извън ЕС, ако се ползва от вътрешния му пазар, защото в момента Норвегия, която не е член на ЕС, плаща на съюза по 107 евро на глава от населението, а Великобритания плаща членски внос 77 евро на човек.

Според нея до гласуването в полза на напускането на общността се е стигнало, защото по-възрастните и хората извън големите градове не усещат или не осъзнават предимствата от членството в ЕС. По думите ѝ разочарованието на хората идва и от многото кризи през последните 7-8 години, като според нея вина носят и политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят нуждата от съюза пред външните заплахи – конфликти, климатични изменения и др.

Плановете на Европейската комисия са да организира изпълнението на този член, който определя излизането на една държава от ЕС, каза Георгиева. Тя напомни, че Великобритания е първата държава, която ще напусне съюза. Първо се очаква тя да заяви, че излиза и след това да се сформира комисия, която да проведе преговорите.

„Загубихме член на наш семейство и трябва да си дадем сметка защо това се случи", коментира още Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Кристалинка се гласи за президентка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Варяг
преди 7 години
Ами като свършат парите няма ли да скочи безработицата?Кой ще стои тамза малко пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още