IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Еврозоната ще устои на удара от Brexit, макар и с по-слаб растеж

Според зам.-председателя на банката Витор Констанцио Великобритания не е „основна икономическа зона“, а паундът не е голяма международна валута

10:17 | 30.06.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Витор Констанцио омаловажи възможното икономическо влияние на Brexit върху еврозоната и сигнализира, че очаква зоната с единна валута да устои на удара, съобщава Financial Times.

В сряда, по време на годишната конференция на ЕЦБ в Синтра, Португалия, Констанцио заяви, че британското решение за напускане на ЕС вероятно ще доведе до по-слаб растеж в еврозоната, тъй като Великобритания ще внася по-малко стоки от компании от зоната с единна валута. Вицегуверньорът обаче добави, че Великобритания не е „основна икономическа зона“ и че паундът вече не е голяма международна валута. 

Текущата позиция на ЕЦБ за това как решението от Brexit ще повлияе на еврозоната до голяма степен съвпада с прогнозите на частния сектор, които предполагат, че вотът на Великобритания да излезе от ЕС ще струва на блока 0,5 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите три години.

Британската икономика е деветата най-голяма в света от гледна точка на коригираните национални доходи, които до голяма степен взимат предвид местните разходи за стоки и услуги.

Констанцио, който е част от управителния съвет на ЕЦБ, определящ лихвените проценти, не разкри детайли за това какво ще прави банката, ако британското решение доведе до по-широка вълна от несигурност сред Европа. „Какъв е нашият отговор? Ще трябва да изчакаме още малко“, каза той.

Вицепрезидентът на ЕЦБ сигнализира, че в подобна ситуация използването на мерки като огромното изкупуване на облигации от централната банка или намаляването на лихвените проценти ще бъде ограничено. „Ако последствията са по-сериозни, какво може да се направи? Това засяга други власти, не ЕЦБ“.

Констанцио подчерта, че веднага след резултатите от британския референдум по членството на страната в ЕС миналата седмица пазарите сред 19-те страни членки на еврозоната са продължили да работят.

„Резултатът от референдума не доведе до системен крах“, каза той. „Имаше купувачи и продавачи. Обратно на страшните истории, че пазарната ликвидност е бил убита от регулациите, тези страшни истории не се материализираха. Алан Грийспан каза, че може да има нов Lehman, но Алан Грийспан сбърка“.

Той добави, че еврото е спаднало с 2% спрямо долара и няма признаци за натиск върху спредовете между по-безопасния германски дълг и по-рисковите италиански и испански държавни облигации.

„Последствията върху пазара на облигации като цяло не са особено значителни“, каза Констанцио, добавяйки, че политиката на ЕЦБ за изкупуване и на публичен, и на частен дълг е имало значителен стабилизиращ ефект.

Той призна обаче, че сривът на акциите на банките в региона показва, че явно има „сериозна липса на доверие към банките в Европа като цяло“.

ЕЦБ изкупува предимно държавни облигации за 80 млрд. евро всеки месец съгласно програмата си за количествено облекчаване.

Всичко по темата за референдума във Великобритания четете в специалната ни секция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Хахах, съгласен :-)Само, че да се приготвят за високи огради..За да не се налага да си оплакват роднините заради разни емоционално (и не само) избухливи елементи от "бедните" държави..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
"Имаше купувачи и продавачи. Обратно на страшните истории, че пазарната ликвидност е бил убита от регулациите, тези страшни истории не се материализираха. Алан Грийспан каза, че може да има нов Lehman, но Алан Грийспан сбърка."Кой купува ли?- "Последствията върху пазара на облигации като цяло не са особено значителни, каза Констанцио, добавяйки, че политиката на ЕЦБ за изкупуване и на публичен, и на частен дълг е имало значителен стабилизиращ ефект."ЕЦБ с какво купува? Тайна :-)Аз да ви кажа - купува с прясно напечатано евро.Поради точно тази причина ще се разцепи политическия съюз. Няма да се разберат за парите. Няма да се разберат кой да покрие тези напечатани евра с пот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 7 години
Еврозоната няма да устои на brexit защото това е само началото на дългата поредица от exit референдуми, която предстои. Дори германската опозиция иска край на еврозоната и европейския съюз, а тази опозиция има около 1/3 от гласовете в страната и броя на техните гласоподаватели расте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 7 години
Понятието "ЕДИННА ВАЛУТА" е лишено от неговия смисъл. Как е възможно да се се нарича "единна валута" тази която се печата от НАЦИОНАЛНИТЕ БАНКИ НА РАЗЛИЧНИТЕ НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ НА ЕС , които с активите си гарантират напечатаното от тях евро. Така се появява гръцко евро гарантирано с активите на НБГ , немско евро гарантирано с активите на Бундесбанк.....Можем да различим гръцкото от немското евро по БУКВИЧКАТА КОЯТО СТОИ ПРЕД НОМЕРА НА БАНКНОТАТА !!Гръцкото евро е с буквичката "Y" , а немското с буквичката "Х"Какво би се случило ако например ИТАЛИЯ реши да излезе от ЕС?Тогава всички банкноти с буквичката "S" трябва да бъдат извадени от обръщение и заменени с италиански лири.Ако някоя от държавите от Шенген си позволи да напусне еврозоната това ще е КРАЯ НА ЕВРОТО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още