IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хитрецът Борис

Самозванецът, който бе изненадан, че трикът му всъщност сработи

18:01 | 30.06.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предложи ли Борис чаша студена вода? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Предложи ли Борис чаша студена вода? Снимка: Ройтерс

Едва ли Борис Джонсън можеше да покаже по по-нагледен начин своята безотговорност. Малко преди да изтече крайният срок за подаване на заявления за наследник на Дейвид Камерън начело на Консервативната партия, най-отявленият привърженик на предложения референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз се появи пред камерите с каменно лице.

„Това е нашият шанс да мислим отново глобално", каза Джонсън. Великобритания може да даде своя „уникален глас и своите ценности - сила, хуманност, прогресивност" на света, без да се ограничава от една наднационална институция. „Време е да се покажем пред света", каза Джонсън.

Бившият кмет на Лондон очертава подробно огромното предизвикателство, което според него ще има наследникът на Камерън като лидер на партията и бъдещ министър-председател. И тогава изведнъж заяви: „Трябва да ви кажа, приятели, вие, които чакахте вярно кулминацията на тази реч, че след консултация с колегите си и предвид ситуацията в парламента, стигнах до заключението, че този човек не мога да бъда аз”, каза Джонсън.

Моля? WTF? Сигурно точно това са си помислили онези англичани, които са гледали изявлението пред телевизора. И едва ли помага уверението на Джонсън, че при решението си е водел от настроенията в партията и проведените по-рано консултации.

Може и да е вярно. По-рано правосъдният министър Майкъл Гоув обяви, че влиза в надпреварата и е оттеглил подкрепата си за бившия кмет на Лондон. Като основен конкурент на Гоув се очертава вътрешният министър Тереза Мей, която заяви, че Великобритания няма да обяви напускане на ЕС до края на годината.  Но е спорно каква е истинската причина за решението на Джонсън.

Дали торите са се възпротивили на неговата кандидатура, за него, който вероятно привлече най-решителните гласове?

По-вероятното е друго – самият Джонсън не е искал да се стига до Brexit. Той се прецака грандиозно с кампанията и сега се крие от горчивите последици.  

Странни дни преживява напоследък Борис. Той бе победител в антиевропейската кампания на Великобритания. Но вместо да може да се наслаждава на грандиозната победа, той прекара уикенда в своята вила в провинцията, гледайки за успокоение крикет.

В Лондон, градът, на който бе кмет в продължение на осем години, той може да влезе само със сериозна полицейска закрила. Велосипедът му, с който идваше широко усмихнат на работа в кметството си, може и да хване ръжда. „Ако го видя да идва, ще се хвърля веднага пред глупавото му колело“, казват гневни граждани през почивните дни, цитирани от BBC.

Дори най-известният готвач на Великобритания, иначе винаги веселият Джейми Оливър, е на бойна нога.

Под хаштага #BuggerOffBoris Оливър пише „Направете тъпия Борис премиер и ще ми писне. Ще се махна. Вярата ми ще рухне. Нека престанем да бъдем само зрители. Не можем да допуснем това“.

Нищо чудно, че ако главният готвач на нацията поеме по тази линия, столицата и половината страна да застанат зад него. 

От уединението на къщата си Джонсън изпрати успокоителни послания към дълбоко разединената нация. Победата с 52 на 48 на сто „не е наистина поразителна“. „Аз не мога да спра да подчертавам, че Великобритания ще е винаги част от Европа и ще остане такава“. Но иначе той виждал „златни възможности за тази страна".

С това златно бъдеще обаче още в понеделник се разделиха две фирми, които символизират икономическото състояние на Англия - Foxton, най-важната агенция за недвижими имоти на Лондон, и авиокомпанията Easy Jet. И двете начертаха мрачни прогнози за бизнеса си.

За тях сега се материализира онова, за което повечето експерти предупреждаваха преди вота – в една страна, в която 52% от населението предпочитат да са вън от ЕС, ще се инвестира по-малко. А ако си извън ЕС, животът ще поскъпне.

Така казано, Джонсън едва ли е очаквал всичко това, едва ли наистина.

Той изглежда като самозванец, който е изненадан, че трикът му всъщност е сработил. И сега поглежда от срутващата се къща от карти и казва: „Аааа, съжалявам, че наистина стана така, аз ви казах да гласуваме така, но не очаквах точно това“.

Поне така пред Telegraph обяснява ситуацията един министър, който желае да остане анонимен. „Борис мислеше, че лагерът за оставане ще спечели и се бореше просто за принципа, за да може след това да застане като топ претендент за поста на Камерън“.

Други в партията обаче неглижираха анонимостта си и стартираха кампания под надслова ABB - Anything But Boris. Всичко, но не и Борис. 

За много консерватори той се счита за неприемлив – не само защото смятат, че е невъзможно да управлява страната с хаотичния си стил, а защото като реалисти им се плаче от това, което ще се случи на Север – в крепостта на Brexit, когато стане ясно колко малко от обещанията на Борис ще се случат.

„От Суецката криза насам съдбата на нацията не се е решавала от мъже, които да са лъгали толкова безсрамно“, пише британският автор Ник Коен.

Но придържането към истинността никога не е била силна черта в характера на Борис Джонсън. Още като журналист в Times той е бил изхвърлен, защото е мамил. По-късно като политик е бил изгонен от Майкъл Хоуърд, тогавашен председател на торите, по-същата причина.

Но Джонсън възкръсва винаги. Британците му прощават всичко, защото носи в себе си чара на непораснало дете. Някой, който постоянно  прави беди, но иначе е добро дете.

Гражданите на Лондон избраха този гамен за кмет с безумния слоган - „Ако ме изберете, Вашите жени ще имат по-големи гърди, а Вие ще подобрите шанса си да имате BMW M3“. А може би бе избран и защото кметът на Лондон всъщност не играе особено решителна роля за живота в страната.

Но сега, когато на карта е заложено бъдещето на страната, Борис би трябвало да има смелостта да се изправи пред сънародниците си, които да му кажат, че поне по отношение на BMW- то нещата се усложняват.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Същата работа, като в ЕДНА ПРОГНИЛА ИМЕПРИЯ НА СЕВЕР С.С.С.Р, РУСИЯ, РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ, И ДВЕТЕ СЕ РАЗПАДАТ, ТОВА Е ПРОЦЕСА, КОИТО ВИ УБЯГВА, СМЕШНО Е КОЛКО ПРОСТИ ХОРА Е РОДИЛ 19 ВЕК ..!!! ЕТО И РЕЗУЛТАТА !! Русия "на червено", дефицитът й стигна $23,37 млрд.Доходите на федералния бюджет на Русия са паднали с 13,4%Прочети още на: http://***.dnes.bg/world/2016/07/03/rusiia-na-cherveno-deficityt-i-stigna-23-37-mlrd.307723
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
" Хитрецът БорисСамозванецът, който бе изненадан, че трикът му всъщност сработи " Или "Внимавай какво си пожелаваш, че може да се сбъдне."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Потомък на турски емигранти . ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Идва такъв момент, когато кукловодите падат в собствения си капан. Камерън и сие, барабар с Борис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
national power
преди 7 години
Съдбата на нацията се решавала от мъже......Ми той Борко не е мъж бе ***.Извъртя ви педерастки номер просто.Затова аз не искам *** ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
national power
преди 7 години
Съдбата на нацията се решавала от мъже......Ми той Борко не е мъж бе ***.Извъртя ви педерастки номер просто.Затова аз не искам *** ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
georgi_shum
преди 7 години
Слабо Тоше, слабо:) но от яд и безсилие толкова можеш;) и за *** 1 не си ама айде от мен да мине, влачи една двойка;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 7
georgi_shum
преди 7 години
А и явно, като *** Гоше от Шумен, мислят и ред други ***, незнайно как станали министри и депутати ОК и разни там милиардери дето развиват часни космически програми или разни бедняци дето имат самолетни компании или пък държат 15-20% от пазара на имоти в .. *** то е щот са плоскоглави :) Не са умни, заоблени мъдреци като Тошо Кашона - топ бизнесмен от вселенския мегаполис София:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 10
georgi_shum
преди 7 години
Както казах, леко със злобата, ще си докараш проблем :) та не знам за мойта глава, но само в още по плоска БГ глава, допълнително загладена от старческа деменция може да се роди мисълта, че бивш Кмет на Лондон ( независимо как е станал такъв)- една от 2 те финансови столици на света, и европейска такава, сериозно ще иска да излезе от ЕС. При всички колосални облаги, от който се ползва и града и страната му, и огромните пари които прави от това си положение в ЕС! Единствената причина някой познаваш Сито от до,да иска нещо такова е да получи облага! Или по скоро да получи облага като се прави, че иска това, а всъщност иска точно обратно , и да извлече изгодата си от очаквания от него неуспех на референдума. Това бе първата мисъл която ми мина още като обяви че ще подкрепя ексита преди половин година. Поведението му след гласуването потвърди подозренията ми;) Затова и го написах още в понеделник и казах, че е супер малко вероятно, той да е следващия премиер;) Та плувай Тоше, плувай ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
georgi_shum
преди 7 години
Мда, хич не ги разбирам нещата, ама хич :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още