IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Парите от еврофондовете за България няма да намалеят поради Brexit

Вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика допусна, че Brexit може и да не бъде доведен до край

22:20 | 01.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дончев: Парите от еврофондовете за България няма да намалеят поради Brexit

В обозримо бъдеще парите за България от еврофондовете няма да намалеят след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС). Това каза вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в предаването „Панорама“ по БНТ. И допусна, че Brexit може и да не бъде доведен до край.

„Тревога витаеше и преди обявяването на решението Великобритания да напусне ЕС. Основание за тревога има“, заяви той и подчерта, че е против неадекватното генериране на необоснован оптимизъм.

По думите му всички изказвания в посока на това, че Европа ще стане по-интегрирана и по-силна след Brexit са „глупости”.

„Няма как, когато от един съюз напуска един от най-силните му членове, той да стане по-силен. Нито напусналият може да бъде в по-добра ситуация“, категоричен беше вицепремиерът.

„Великобритания е един от големите нетни донори. Тя допринася за около 11% от бюджета на ЕС и излизането й със сигурност ще се отрази – в никакъв случай бързо и в никакъв случай непосредствено”, каза Томислав Дончев по отношение на ефектите за България.

Той уточни, че на този етап Brexit не е факт, защото към момента са налице резултатите от проведения референдум, но нито една процедура не е задействана. Дончев допусна, че този процес може да не бъде доведен до край.

Големият план е какво става с ЕС по принцип и каква е ролята на България в него. Според Дончев и в най-високите кръгове на Брюксел не съществува ясен сценарий точно какво се случва. В ЕС в момента се наблюдават редица коалиции – тематични или локални, „но на мен ми се иска интеграционните процеси в ЕС да напреднат толкова, че от подобни билатерални коалиции да няма особена нужда”.

Томислав Дончев заяви, че не би търсил връзка между суматохата в ЕС и задвижването на “енергийния шах” в България.

“Може би се съчета излизането на решението на Арбитража за Белене, някои други процедури, които имаме с ЕК, пък и от логиката е излестно, че “след това” не винаги значи “поради това”, каза още той.

Според Дончев има възможност за изграждането на газовия хъб „Балкан“, като подкрепи твърдението си с напредналата работа с Европейската комисия по проекта.

„Приключваме работата на тази съвместна група, която имаме с ЕК. Много работа свършихме през последните месеци и от гледна точка на техническите и икономическите, най-вече юридическите сценарии. В момента от легална гледна точка мисля, че всички въпроси са решени”, обобщи той и допълни, че в най-скоро време ще има възможност всички инвеститори да бъдат уведомени докъде са стигнали в работата с ЕК, а това прави проекта напълно възможен.

Напрежението на международната сцена в последните години в никакъв случай не е от полза за България, заяви още вицепремиерът.

„Ако за някого проблемите са абстрактни, за нас не може да са такива, предвид географската локация, на която се намираме. За нас те са конкретни и не само поради тази причина. Когато става въпрос за икономика, енергетика, излишните емоции са във вреда“, каза той.

„Аз искам да следвам един прагматичен подход, основан на ползите и когато мислим за нови и за стари проекти, да се водим изключително от това. Това включва всички замразени, преустановени и бъдещи проекти, включително и с Русия”, категоричен беше Дончев.


Вицепремиерът подчерта и че, в бурното време трябва да мислим за националния интерес.

„Всеки друг подход е грешен“, категоричен бе Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Дончев дава ли честна пионерска дума че наистина ще е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Дончев няма капацитет за министър, смешен е с тия безпочвени изказвания. Жалка марионетка, бушонче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още