IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирена Вачева: Концентрираме се върху растежа

С висок приоритет е да придобием най-много от конкурентните заложни къщи с по-добри от средните показатели за сектора

09:04 | 04.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Ирена Вачева работи в София Комерс - Заложни къщи от 2008 г. до 2010 г. като мениджър "Връзки с обществеността", след това от 2011 г. е асистент на изпълнителния директор, а от края на 2011 г. e изпълнителен директор.

Тя е следвала в университета Винсент Сент Дюни в Париж, специалност "Информация и комуникация" с профил "Медии" в периода 2004-2008 г. До 2009 г. следва в университата Пол Сезан в Марсилия, специалност "Науките за информацията и новите технологии", завършила е Магистратура по "Финанси" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

В момента е кандидат-докторант по "Финанси" във „Висше училище по застраховане и финанси“. През 1999 г. работи като водещ в софийското радио Viva, впоследствие работи в рекламна агенция в Париж, Sia advertising, София, и Dream team, София.

 „София Комерс - Заложни къщи“ АД издава нови привилегировани акции в размер на до 5,5 млн. лева. Книжата са с номинал 1 лв. и емисионна стойност 5 лв., предлагат гарантиран годишен дивидент от 12% и имат срок 5 години. По тази и други теми разговаряме с г-жа Вачева.

Г-жо Вачева, в какво ще се инвестират привлечените средства от новата емисия?

Следващата година основната стратегия ще бъде развитие на дружеството, по-конкретно ръст на пазарния дял и на печалбата поне с 5%. Поради тази причина новите средства ще бъдат инвестирани в две отделни, но еднакво значими, направления: придобиване на силно печеливши локации, при които направената инвестиция се възвръща за не повече от 2,5 години. Това ще се реализира чрез придобиване на конкуренти обекти, както и чрез откриване на нови такива. Другата част е ребрандиране, оптимизиране и реконструкция на цялата ни мрежа от близо 120 магазина. Целта е модерна и съвременна визия, по-добра корпоративна идентичност и, разбира се, развитието на нашия собствен портфейл и асортимент от продукти. 

С привлечените средства ли ще се рефинансира емисията облигации?

Парите за връщане на облигационната емисия вече са осигурени, както е видно и от финансовите отчети на дружеството. Емисията облигации ще бъде обслужена в деня на падежа, независимо от емисията привилегировани акции. Поради естеството на бизнеса ни сме наясно с всички детайли около получаването и отдаването на пари назаем, така че никога не чакаме последния момент и не разчитаме на външни фактори. Важното за акционерите ни е, че през януари месец 2017 компанията ще има нулев дълг, което ще подсили допълнително маржа на печалбата.

Каква ще е стратегията, ако се привлече минималната сума и каква - ако се привлече максималната сума?

При минимална сума ще се придобият няколкото локации, които са топ приоритет за нас, защото ще допринесат значително за рентабилността ни. Ребрандирането и редизайна на цялата ни мрежа ще се реализира поетапно, което означава, че резултатът също ще е налице постепенно. Казано накратко, за нас с висок приоритет е да придобием най-много от конкурентните заложни къщи, които имат по-добри от средните показатели за сектора, и това ще е ключовият резултат от емисията.

Планирате ли други емисии, включително на облигации в близко бъдеще?

За момента не смятаме да издаваме други емисии. Фокусът ни ще бъде основно в оперативното направление на бизнес модела ни, неговата оптимизация и разрастване.

Планирате ли нови услуги?

Както споменах, подобряването и допълването на кошницата от продукти е задължително, за да сме в крак с нуждите на потребителите и с конкуренцията. В този контекст развитието на нови продукти и услуги е и ще бъде приоритет за мениджмънта на София Комерс Заложни Къщи.

Има ли готови сделки по придобиване на обекти?

Обектите са набелязани, проведени са предварителни разговори, резултатът ще е налице след като приключи емитирането на привилегированите акции, това мога да кажа по този въпрос за момента.

Какви са оперативните задачи пред компанията ви извън предлагането на привилегированите акции?

Като начало увеличаване на пазарния дял поне с 3% до края на календарната година. Проучванията показват, че е възможно да привлечем и друга група клиенти, които ползват небанково кредитиране, но нямат опит със заложните къщи. Идеята е да изчистим лошата репутация на този тип бизнес и той да бъде възприет като магазини, в които можете да си купите нова прахосмукачка или бижу, или да получите малък кредит срещу вашите вещи. Голяма част от клиентите на бързите кредити биха могли да се превърнат в наши, тъй като често условията ни са доста по-изгодни. За целта сменяме обстановката в локациите ни, рекламираме електронния ни магазин, предлагаме сигурно и гъвкаво обслужване.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
сабирателна акциа на Ирена Вачева трябва и кеш морето е бурно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
toto 2
преди 7 години
Само не ми е ясно ,откъде знаят показателите на конкуренцията ...Навярно някъде ги публикуват, или имате наети шпиони :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
toto 2
преди 7 години
Само не ми е ясно ,откъде знаят показателите на конкуренцията ...Навярно някъде ги публикуват, или имате наети шпиони :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още