IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра на любов и омраза, или Ердоган и социалните мрежи

Турският президент успешно се възползва от социалните медии, за да потуши преврата въпреки ненавистта си към тях

14:48 | 18.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През този уикенд в Турция битката за контрол както над традиционните, така и над социалните мрежи в някои отношения беше също толкова жестока, колкото и сблъсъците по улиците на Истанбул и Анкара, коментира CNBC.

Въпреки че опитът за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган бе неуспешен, резултатът можеше да е много различен, ако не бяха интернет базираните технологии, които веднага мобилизираха гражданите срещу военните, коментират експерти.

Twitter и социалните мрежи може би предотвратиха успеха на преврата“, казва Андрю Селепак, директор на магистърска програма по социалните медии в University of Florida, за CNBC.

“Очевидно армията не взе предвид факта, че Ердоган няма нужда да бъде там, за да говори на хората, военните и полицията и повярва, че поемането на контрол върху медиите ще блокира посланието му да бъде чуто“.

Бившият помощник-директор на ФБР Крис Свекър е съгласен, че ако социалните медии не са постигнали победата за Ердоган, то те със сигурност са изиграли значителна роля.

Twitter и другите социални мрежи позволиха на Ердоган и последователите му [включително сред военните] да нанесат ответен удар и да реагират ефективно“, казва той.

„Непрекъснато виждаме ситуации в цял свят, при които нормалните комуникационни режими са компроментирани и социални мрежи се превръщат в средство на масовата комуникация“, добавя той.

Това бе особено очевидно по време на дистанционната поява на Ердоган по CNN Turk, където телевизионната водеща показа, че президентът, отказал да разкрие къде се намира, говори с нея чрез FaceTime. Това му позволи да разпространи призива си към обществото хората да излязат на улиците, площадите и летищата в протест срещу преврата. Включването по-късно накара военните да нахлуят в сградата и да затворят студията.

Ердоган призова обществото да спре надигането на армията и чрез Twitter

Моментите на политически катаклизми, например Арабската пролет през 2010 г. и протестите в Хонконг през 2014 г., обикновено получават широко покритие в социалните мрежи. Ситуацията в Турция обаче беше особено необикновена, тъй като Ердоган в миналото е бил наричал „една от най-решителните интернет цензури в света“.

През 2014 г. той поиска от Twitter да закрие профили, след като двама анонимни потребители публикуваха тайно записани разговори по време на корупционен скандал. По-късно той обеща да „изкорени“ социалната медия.

YouTube пък е частично блокирана в Турция.

В миналото това обаче не е пречило на президента да спечели популярност в социалните медии. Ердоган има над 8 млн. последователи във Facebook, така че на теория можеше да използва Facebook Live, за да отправи послание към масите толкова ефективно, колкото и чрез появата си чрез FaceTime по телевизия CNN Turk.

Много по-лесно е за правителството или армията да поемат традиционните медии, но както видяхме в Турция военните не могат да спрат интернет“, казва Селепак.

С над 1,6 млрд. потребители във Facebook Селепак предвижда много по-широко използване на Facebook Live в бъдеще при събития, които традиционно биха останали в ръцете на наземната телевизия.

Няма традиционна медия, която да може да излъчва до толкова мащабна публика в един и същ момент, както световните лидери и политици директно могат да достигнат хората, неограничени от традиционните медии“, добавя той.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Хаха...ами да пробва и Плевелиев тоя номер ...да ни призове по социалните мрежи да излезем...аз ше съм първи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още