IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в света по износ на анодна мед и нефтени масла

На трето място сме по износ на маслодаен слънчоглед и тръбопроводи от каучук, на шесто - по износ на резистори, а на 10-то - по износ на велосипеди

11:21 | 19.07.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В класацията на световния износ през 2015 г. България отново е на 64-та позиция, според анализ на БСК с автори  Веселин Илиев и Милена Стоева.

За периода 2011-2015 г. българският износ, измерен в щатски долари, намалява средногодишно с 1%. Негативната тенденция се дължи на спад от 5% през 2014 г. и още по-голям спад от 12% през 2015 г.

За петте години световният внос се е свил с 2% средногодишно, а само за 2015 г. спрямо 2014 г. спадът е с 13%, т. е. България се представя малко по-добре от повечето основни търговски партньори.

През 2015 г. стойността на еврото към щатския долар спада с 20% спрямо 2014 г. Това се отразява на всички икономики, обвързани с еврото.

Например, въпреки че българският износ в долари спада с 12%, България се изкачва в световната ранглиста на износителите от 65-то на 64-то място. 

Други причини за спада могат да се търсят в колебанията на цените на суровините. В световен план количеството на търгуваните суровини не се променя драстично, но в стойностно изражение има спад – и поради цените, и поради курса на долара.

Сред водещите 20 стоки в износа ни, само четири имат ръст в единичните цени, а с най-голям спад в цените отбелязват метали, горива, пшеница и електрическа енергия. Например водещият продукт в експортната ни листа – катодна мед, макар да има 6% ръст в количеството, поради спад с близо 19% на цената бележи стойностно намаление през 2015 г. спрямо 2014 г. с почти 14%.

На повечето от водещите пазари също бележим спад, като спад над средния от 12% има при износа за Турция, Гърция, Франция, Белгия, Китай, Русия. Значителен ръст има на пазарите на Египет, Словения, Кипър, Иран, Саудитска Арабия.

Българският износ се оценява на 25,779 млрд. долара. Както и досега, България е лидер в износа на някои нишови продукти. Наблюдава се ръст в износа на стоки с по-висока добавена стойност като медикаменти, електрически и електронни изделия, машини, детайли и възли за автомобили.

Износ по стокови групи

Въпреки големия спад в цените и оттам – общата стойност, износът на горива и електричество отново оглавяват класацията. Пробивът идва от групата на електроника и електротехника, която за първи път заема второ място. Следват медните изделия, машини и части, зърно, конфекция, фармация, пластмасови продукти, автомобили и части за тях. Пластмасовите изделия и автомобилите и части се изкачват с по три места нагоре, измествайки трикотажа и маслодайните семена.

По експертна оценка износът на суровини и продукти с много ниска степен на преработка е около 30%.

Групите стоки с ръст са: електроника и електротехника, торове, етерични масла и козметика, играчки, какаови изделия (24% ръст).

Групи стоки, които имат спад в износа, по-малък от спада на световния внос, са: машини, пластмасови изделия, автомобили и части, мебели, изделия от стомана, стъкло, алуминий, оптическа и медицинска апаратура, изотопи, гума, хартия, мелничарски продукти.

Групите стоки, които регистрират спад в износа, по-голям от спада на световния внос (т. е. загуба на пазарни позиции), са: горива, мед, зърно, конфекция, трикотаж, маслодайни семена, руди, шлаки и пепели, желязо и стомана.

Износ на стоки

Листата се оглавява от катодна мед, следвана от леки горива, анодна мед, други петролни деривати. При всички тях има отстъпление в пазарните позиции, тъй като спадът в износа е по-голям от спада на световния внос. При леките горива спадът е 29%, въпреки че изнесеното количество е най-голямото, откакто има статистика за тази позиция. При другите петролни деривати спадът е 49% при спад в количеството 28%.

Медикаментите в дози бележат средногодишен ръст от 12% за последните 5 години въпреки спада от 18% за 2015/2014.

Износът на пшеница спада със 7%.

Износът на електричество расте с 14%, въпреки че световният внос намалява с 8%. Това нарежда България на 14-то място в света по износ на електроенергия.

Нефтените масла присъстват по-забележимо в експортната ни листа едва от 2014 г., но вече са на 8-мо място в нея, а България се е изкачила до втори доставчик на световните пазари след САЩ. От гледна точка на пазара притеснения буди фактът, че нефтените масла се изнасят почти единствено за Сингапур, а Сингапур не отчита внос от България, дори целият внос на Сингапур на тази стока е 15 пъти по-малко от декларирания от България износ.

Износът на маслодаен слънчоглед, който в последните години редовно е сред водещите стоки, намалява с 19%, но все пак сме на трето място в света.

Следват две стоки с все по-впечатляващо представяне – комплекти проводници за автомобили и електротехническа апаратура с ръст за миналата година съответно с 8% и с 23%, което нарежда България на 20-то място в света за всяка от двете стоки.

България продължава да бъде единствената държава в региона, която изнася руди и концентрати от благородни метали, като застава на четвърто място сред световните износители. Според българската статистика единственият пазар е Германия, но в немската статистика няма внос от България. Самата Германия от години декларира нулев износ на тази стока, което значи, че рудите и концентратите се преработват в последваща стока в самата Германия, а не се реекспортират в държави с по-ниски екологични стандарти.

На 13-то място в експортната листа са медни концентрати с основен пазар – Намибия, като износът спада с 19%.

Износът на цигари намалява с 24%, на царевица – с 44%, на калцинирана сода – със 17%:

Основен пазар за цигарите ни продължават да са арабските държави, като ОАЕ държат 72%. Интересно е да се отбележи, че ОАЕ декларират доста по-голям внос от България, отколкото е декларираният български износ, и в стойностно, и в количествено изражение.

Сред селскостопанския ни износ най-голям спад има при царевицата – цели 44%, при спад на световния внос с 3%.

Спад има и в износа на калцинирана сода със 17%, докато вносът расте с 2%.

Все по-голяма част от слънчогледа се преработва до сурово олио, което извежда страната ни до пето място сред световните износители на олио.

Ръстът на електронната промишленост в България се отразява и в износа на резистори – 19% и заемаме 6-та позиция в света.

Износът на велосипеди продължава възходящия тренд, за 5 години се е удвоил и сме на 10-то място в света.

Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Разбира се че са различни неща! Къде го отричам!? Толкова много неща отличават тези понятия едно от друго. Именно на това базирам иронията. :)Ето едно от тях : Държавния износ обикновено носи ПОЛЗИ на живеещите в държавата а кражбата вреди или най малкото пропуснати ползи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Разбира се че са различни неща! Къде го отричам!? Толкова много неща отличават тези понятия едно от друго. Именно на това базирам иронията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Лъжеш в доста добре познатия манипулативен стил.Износа и кражбата са съвсем различни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Забравили са да отчетат и челните ни позиции по износ на работна сила. Изнасяме и ЖИВИ хора "като за световно" ! :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Ако имаш богат двор и разтвориш вратите му, подканвайки навъртащите се на около р-о-м-о-в-е да се възползват, със сигурност ще заемеш първото място по износ сред къщите с дворове около теб ! И те хората няма да имат вина, поканил си ги сам! После, може да ти останат само едни *** по теб НО ...ще заемеш престижно място в класациите по износ! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Щото си нямат БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"На трето място сме по износ на маслодаен слънчоглед и тръбопроводи от каучук, на шесто - по износ на резистори, а на 10-то - по износ на велосипеди"====Да се чуди човек защо тогава при такива постижения в износа дълбаем дъната в класациите по доходи в СВЕТА! Зимбабве какво ли изнася та имат по висока мин заплата/а вероятно и средна/!? :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Roanoke
преди 7 години
Не е тази компания. Трябва да са Приста и ИНСА. А износ към Singapore for orders и Gibraltar for orders, Malta, Cyprus не означава, че стоките са предназначени директно за тези страни. В тези страни се препродава, a в Сингапур може и да се складира временно, докато се намери купувач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Защото данъците са за бедните, богатите не плащат данъци...те усвояват парите от данъците и ги харчат.Често ги присвояват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Надявай се и Европол е в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още