IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чепеларе посреща единствено за България изложение за велосипеди

Създаден е специален тестов полигон за изпробване на велосипедите в различни условия

10:37 | 21.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тестовият полигон за изпробване на велосипедите в различни условия. <em>Снимка:&nbsp;Байк Експо България</em></p>

Тестовият полигон за изпробване на велосипедите в различни условия. Снимка: Байк Експо България

В Чепеларе днес се открива единственото по рода си в България специализирано изложение за всички видове велосипеди и продукти, свързани с колоезденето, съобщи общинският пресцентър, цитиран от БТА.

"Байк Експо България" ще продължи до 24 юли и ще посрещне гости и любители на колоездачните спортове от цялата страна и чужбина.

Изложението е разположено на площ около 3000 кв. м на пл. "Олимпийски" в центъра на родопския град. Предвиден е и специален тестов полигон, на който посетителите ще могат да изпробват велосипедите в различни условия. Организатори на форума са велоклубът Trip Elements, със съдействието на Община Чепеларе, магазина за спортни стоки "Алпи", сдружението "Заедно можем повече", "Амер Спортс България" ЕООД, Race Timing BG, "Чепеларе - Зеленото сърце на България".

Посетителите на "Байк Експо България" ще могат да се запознаят с най-новите тенденции във велосипедните спортове, да изпробват различни видове велосипеди, да ги сравнят помежду им и да изберат най-подходящия модел за себе си, информира пресслужбата на общината. Идеята е да се провокира у подрастващите по-голям интерес към различните видове велосипеди и колоездачните спортове; да се срещнат професионалисти и аматьори от всички възрасти в четиридневен спортен форум в едно от най-благоприятните места за колоездене в страната ни.

За първи път ще има организирано и състезание за веломеханици, като ще се излъчи "Най-добър веломеханик на България за 2016 г.".

В рамките на форума на 23 и 24 юли ще се състои "Чепеларски търкала" - едно от най-атрактивните състезания по планинско бягане и колоездене у нас. То е уникално с това, че трасето е с обща дължина 80 км, денивелация 2950 м и се състои от 4 различни търкала /кръга, колела, обиколки/. Всяко от тях започва и завършва на площад "Олимпийски" в центъра на Чепеларе и е с приблизителна дължина 20 км. Маршрутите преминават през Роженската обсерватория, връх Мечи чал, покрай най-голямата фабрика - производител на ски в света, и по множество великолепни горски и планински пътеки и пътища с невероятни гледки.

Трасето е подходящо за професионалисти и аматьори от различни възрасти, като всеки сам преценява колко търкала да измине, спрямо възможностите си.

"Чепеларски търкала" е квалификационно състезание и носи точки за най-големия планински супермаратон в света. Състезанието е подходящо за всички любители на планинското бягане и крос кънтри-колоезденето, като предлага различни по трудност и дължина маршрути.

Междувременно България се превръща във все по-голям производител на велосипеди. Износът им продължава възходящия тренд, като за 5 години се е удвоил и страната е на 10-то място в света по този показател, стана ясно от представен предни дни анализ на БСК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 7 години
Много добре ама защо някък си не беше аносирано, поне седмица по-рано това мероприятие. Бих отишъл с голям мерак, за съжаление сега няма как да успея, дано догодина някък си някъде пишат за това по-навреме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още