IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските власти призоваха за по-строг контрол върху продажбата на оръжие

Ще бъде направен преглед на законодателството за огнестрелните оръжия в Германия след стрелбата в Мюнхен

11:19 | 24.07.16 г. 1
<p>
	Районът около търговския център в район Моозах, отцепен от полицията.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Районът около търговския център в район Моозах, отцепен от полицията. Снимка: Ройтерс

Високопоставени представители на германските власти призоваха днес за затягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие след стрелбата в Мюнхен, отнела живота на девет души и стрелеца, 18-годишен, обсебен от масовите убийства, предаде Ройтерс.

"Трябва да направим всичко възможно, за да ограничим и да поставим под строг контрол достъпа до подобни оръжия", заяви вицеканцлерът и лидер на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел в интервю за медийната група "Функе". 

Той посочи, че германските власти разследват как германският гражданин от ирански произход се е сдобил с оръжие въпреки признаците, че е имал сериозни психологически проблеми.

"Контролът върху оръжията е важен въпрос", заяви Габриел.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, представител на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, заяви в отделно интервю за вестник "Билд ам зонтаг", че след нападението възнамерява да направи преглед на германското законодателство за оръжията, както и да поиска то да бъде подобрено, ако е необходимо.

Де Мезиер посочи, че германските законодателство в тази сфера така или иначе е много строго, което той намира за уместно, както и че е изключително важно да бъде установено как стрелецът се е сдобил с използвания от него пистолет. "След това трябва да преценим много внимателно дали и къде са необходими по-нататъшни законови изменения", заяви той.

Де Мезиер посочи, че в момента в Европа също се води дебат за нови директиви за оръжията, които подлежат на обсъждане.

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман заяви в интервю, че германската армия трябва да подпомага полицията в защитата на гражданите при възникване на терористична заплаха, предаде ТАСС, като се позова на ДПА.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"...преглед на германското законодателство за оръжията, както и да поиска то да бъде подобрено, ако е необходимо."С тези "мерки" ще приспят общественото мнение...ами оня у влака с брадвата , по какъв параграф ше го забраните..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още