IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Структурните реформи са ключови за стимулирането на растежа

Добре разработените структурни реформи могат да вдигнат растежа в краткосрочна и в дългосрочна перспектив

17:55 | 24.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Структурните реформи и либерализацията на търговията са изключително важни за укрепване на икономическия растеж и споделяне на ползите. Това заяви днес след министерската среща на Г-20 в Чънду управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Структурните реформи са особено решаващи", каза Лагард. По думите й работата на МВФ в последно време показва, че добре разработените структурни реформи могат да вдигнат растежа и в краткосрочна, и в дългосрочна перспектива, както и да го направят по-приобщаващ.

По-нататъшната търговска либерализация също е от определящо значение за засилване на производителността и глобалния растеж, добави Лагард. Тя приветства решимостта на Г-20 заедно и поотделно да използват всички политически инструменти, за да постигнат силен, устойчив, балансиран и приобщаващ растеж. 

На пресконференция след двудневната среща финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу посочи, че е уведомил групата за силата на американската икономика и здравината на трудовия пазар в страната, предават Ройтерс и БТА.

Пред италианския икономически министър Пиер Карло Падоан в кулоарите на форума Лу е отбелязал, че банковата система в Европа е по-силна като цяло поради реформите, прилагани през послендите години, но банките трябва да продължат да прочистват балансите си.

Според президента на германската централна банка Йенс Вайдман, който също направи коментар след срещата на Г-20, все още няма признаци, че икономическото развитие в Европа е засегнато от решението на Великобритания да напусне ЕС, но рисковете от Brexit могат да се отразят на германския растеж по веригата.

Групата е единодушна, че въпреки вота за Brexit световната икономика ще се подобри през 2016 и 2017 година, каза Вайдман. Той обаче добави, че излизането на Великобритания от ЕС не трябва да се използва като извинение за експанзивна фискална политика.

Френският финансов министър Мишел Сапен съобщи за постигнато съгласие в Г-20, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да започнат възможно най-скоро, за да има по-ясна дългосрочна перспектива и да се намали несигурността, предаде Ройтерс.

Руският финансов министър Сергей Сторчак информира след срещата, че финансовата Г-20 ще състави списък на страните, които не сътрудничат в обмена на данъчна информация и не е изключено в бъдеще да им бъдат наложени санкции. Засега не се обсъждат конкретни мерки, цитира думите му ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Има една особеност поради която структурните реформи не се предприемат , и тя не включва непременно икономически ръст особено в началото :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Това е цената да живееш в бързо променящ се свят. Ако не ти харесва - качвай се обратно на дървото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Докога бе, докога ще залъгвате с тез реформи. Аман от тия реформи, цял живот недореформирани ще си ходим. Сто години ви все реформи ще правите. Ай сиктир,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още