IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръстовият идентификатор пак разедини съсловието

Разходите на Здравната каса няма да намалеят според едни, механизмът ще улесни работата на медиците, твърдят други

18:18 | 24.07.16 г. 3
Пръстовият идентификатор пак разедини съсловието

Пръстовият идентификатор улеснява работата на медиците, пред БНР д-р Славчо Близнаков, директор на Окръжна болница "Света Анна" в София. Лечебното заведение е сред петте болнични заведения, въвели пробно тази седмица пръстовия код.

Пръстовият идентификатор просто заменя личната карта, нищо повече. Разположен е на няколко места в болницата – на централна болнична регистратура, спешно отделение, големите отделения. Всичко става много по-бързо и много по-лесно. Не е необходимо пациентът да носи личната си карта, така че не виждам какъв е проблемът, посочи той и допълни, че е изненадан от острата полемика по въвеждането на метода.

По думите му това е същата методика на Здравната каса, но на едно малко по-високо технологично ниво, което улеснява и пациентите, и медицинските служители. 

Близнаков допълни, че пръстовият идентификатор е една база данни и електронно досие. В момента се дава възможност да се установи дали пациентът е здравноосигурен, дали е лекуван в съответната болница. 

От БЛС обаче са категорични, че разходите за въвеждане на пръстовия идентификатор са излишни. Председателят на организацията д-р Венцислав Грозев аргументира позицията си, като посочи, че вече въведената система с  чекиране на личните карти вършиела същата работа. „Те даваха сравнително добър отчет за прием и за изписване от болниците, не знам за какво беше необходимо да се въвежда нещо ново. Няколко милиона ще отидат от здравноосигурителните плащания. Тъй като системата ни е доста голяма, защо да не хвърлим няколко милиона за този пръстов идентификатор”, попита той.

БЛС не е против технологичния процес, но технологичният прогрес се състои в електронното досие и в електронната здравна карта. Единственото, което извършва пръстовият отпечатък, е това, което правеше личната карта, посочи той.

Въвеждането на пръстовия отпечатък ще покаже, че разходите на Здравната каса няма да намалеят, както не се понижиха и с въвеждането на т.нар. четци за лични карти, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването по Bloomberg TV Bulgaria

Смята се, че част от разходите на НЗОК се дължат на това, че се отчитат пациенти без физически да са били на преглед или постъпили в лечебно заведение. Това не е вярно и въвеждането на пръстовия отпечатък ще покаже, че разходите на Здравната каса няма да намалеят, каза експертът.

По думите му здравната система не се развива добре. Мерките, които се вземат през последните години не подпомагат, а пречат на нейното развитие. Плановата икономика в здравеопазването води до влошаване на качеството на медицинската помощ и повишаването на цените на медицинските услуги. За миналата година простата сметка показва, че пациентите са платили на болниците с 20% повече, отколкото през 2014, коментира още той. 

Според д-р Кацаров важна стъпка, която трябва да бъде предприета, е демонополизация на Здравната каса и възможността да има конкуренция на ниво здравно осигуряване. Друга важна стъпка е да се премахне забраната за приватизация на болниците, да се отмени забраната за частни инвестиции, въведена през 2015 г., и да се премахне т.нар. здравна карта.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Отдавна трябваше да има безотказна контролираща система . При занижен контрол и липса на ефективни и достатъчни ресурси за контрол - това е решението .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Следващото е да измислят скенер на зеницата на окото."...Пак тука ше се изпробва , и чиповете в *** ...бели мишки в България колкото щеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Монти
преди 7 години
Интересно колко са му бутнали фирмите за пръстови отпечатъци на този Близнаков за да говори така....много е активен в тяхна защита ,почти колкото при машинките четци на лични карти от вестници.Важното е да се плаща от здравнит вноски . Следващото е да измислят скенер на зеницата на окото.Оставка на Москов и останалите от здравната мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още