IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесмени от Украйна и Казахстан регистрират усилено компании в България

Гръцките фирми изпълняват ролята на пощенски кутии, казва Андрей Андреев от „Сиела“

10:11 | 25.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Фирми от Украйна и Казахстан започват да спасяват бизнеса си, като регистрират дружества в България. Това казва в интервю за в. „Стандарт“ Андрей Андреев, специалист по маркетингови и пазарни проучвания в „Сиела Норма“ АД.

„Екзотичната държава Казахстан регистрира всяка седмица по 5-6 фирми в България. Само за миналата седмица има 15. Цифрите са първият индикатор, че нещо става. С Украйна е същото – украинците взеха в някои седмици да изпреварват руските бизнесмени по регистрация на фирми у нас. Според мен обаче тава е просто авариен ход, кой знае какво ще се случи – я пак война, я национализация“, казва той.

Експертът коментира, че напоследък като цяло чуждестранни лица регистрират много нови компании у нас. „Навремето това се правеше, за да могат чужденците да упражнят имотното си право – да си купят жилище. В момента обаче влизат фирми с реален капитал“, казва той като се позовава на направени от компанията му анализи.

По думите му се вижда ясно национално разслоение на капитала на чужденците.

„Има няколко държави, които развиват икономиката ни – Германия, Австрия, Италия, и до известна степен Турция, макар че последната година малко позаглъхна. Бившите страни с много голяма тежест - като Великобритания, която водеше до преди няколко месеца по брой на чужденците - собственици в България, или гръцкият бизнес, за който се коментираше, че навлиза в България - ги няма“, казва Андреев. 

„За гърците се оказа, че икономическият им принос се свива, лицата, които работят за гръцки собственици, намаляват, оборотите на гръцките фирми се свиват. И на практика гръцките фирми изпълняват ролята на пощенски кутии. Стоят като застраховка на гръцкия собственик - ако му потрябва нещо - да прехвърли договор или активи и да ги спаси от национализация или от европейските кредитори“, допълва експертът.

Той отбелязва, че обикновено в България се регистрират по 12-13 хил. фирми на чужденци годишно, а гърците регистрираха по около 2000. Сега само от началото на годината са регистрирани 3000 нови гръцки фирми. В същото време хората, които работят в тях, намаляват.

За процедурите по несъстоятелност той коментира, че те не са спрели  – всеки ден по 4-5 фалират, но намаляват годишно като бройка. От друга страна, в България в момента има 800 хил. действащи фирми при 7 милиона население, като преобладава средният и малък бизнес – фирми с 1-2 човека.

Анализаторът допълва: „В момента наблюдаваме най-отчетливото оживление в българската икономика. Може икономическият ръст да не е голям, но по отношение на регистрираните данни - колко нови фирми се регистрират, колко лица участват в бизнеса при намаляващо население - цифрите се оказват по-силни, отколкото субективното ни усещане. Ръстът на икономиката е скромен – 2-3%. Но броят на новорегистирираните фирми е уникален, особено от началото на годината – над 60 хил., което значи, че има оптимизъм и надежда“.

Той уточнява, че в момента регистрирането на нови фирми се разчита само като намерения. За да тръгне един бизнес – от създаването до първите печалби – цикълът е 3 години.

Като цяло според него в момента България като икономическо развитие е на едно равнище с Турция и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Ако намалят безумните бюрократични пречки пред бизнеса още повече ще регистрират.Трябва да са много отчаяни за да регистрират фирма в България. Или неинформирани за бюрократичните глупости, с които са принудени да се борят българските собственици, управители и счетоводители (които вършат не само истинското счетоводство, ами и помагат при останалата бумащина).В много държави да регистрираш фирма (ЕТ или юридическо лице) е единствения начин да плащаш данък върху печалбата (вместо върху всички приходи от дейността - тогава данъкът може да надвиши реалната печалба, ако се работи на малък процент печалба), както и да извършваш търговска дейност.Това безумно сложно счетоводство, което струва стотици левове месечно (хиляди годишно) отблъсква много хора от започването на малък бизнес. И вместо това нищо не правят или работят за заплата *** работа. И то да беше само счетоводство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още