IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Може да излезем от СТО

Всички тези търговски споразумения са истинско бедствие, смята милиардерът

13:56 | 25.07.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 
В случай на своя победа републиканският кандидат-президент в САЩ Доналд Тръмп обмисля излизане на Съединените щати от Световната търговска организация (СТО). 
 
Милиардерът говори по една от любимите си теми - връщането на работни места в САЩ. 
 
По-специално той обърна внимание на факта, че компаниите, чиято централа е в САЩ и които местят работните си места към Мексико, за да намалят производствените си разходи, ще трябва, ако стане президент, да плащат данък за продажба на продуктите си на американска територия.
 
Пред NBC Тръмп поясни, че като държавен глава ще наложи „наказателно мито от 30%“ за всички компании, които изтеглят производството си извън САЩ. На напомняне на водещите, че това противоречи на определенията и изискванията на СТО милиардерът заяви: „Нищо. Или ще предоговорим условията, или ще напуснем (организацията, б.ред.)“.  
 
„Всички тези търговски споразумения са истинско бедствие“, добавя Тръмп. „Световната търговска организация е истинско бедствие“. 
 
 Той неведнъж е осъждал международната търговия, която води до нелоялна конкуренция с някои държави, яхвайки вълната на световното недоверие към търговски споразумения на ТТИП (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство) и организации като СТО, припомня AFP.
 
„Не можем да продължим да позволяваме Китай да изнасилва страната ни", каза Тръмп преди няколко месеца. 
 
Същевременно той поднови критиката си към разпределението на разходите в рамките на НАТО. 
 
„В момента има страни в НАТО, които имат ползи за сметка на нас. Когато взема властта, те ще трябва да си платят“. По-рано с подобно изказване Тръмп предизвика смут. Наред с другите неща, той обяви, че САЩ биха помогнали на свои партньори, само „ако те изпълняват своите задължения към нас".
 
Външнополитическите изказвания на Тръмп правят страните партньори на САЩ все по-загрижени. Под мотото "Америка е първа" (America First) популистът милиардер възнамерява даде абсолютен приоритет при всички решения за външната политика и сигурността на американските интереси, така, както той ги разбира.  
 
Сега магнатът на недвижими имоти изразява и предположението, че Европа е изградена, за да „бие САЩ във всичко, което засяга търговията". „Обожавам Европа. Просто казвам, че причината, поради която тя се е обединила, е вид съюз, който да може да се конкурира със САЩ", заключава Тръмп. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Пич , разхождай се повечко на чист въздух и не го мисли нито Доналда нито САЩа ! А пък Инвестора ги боли компаса за глупостите които пишеш...да вървят стотинките !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Fair
преди 7 години
До 3 Странно - точно ти ли говориш за "глупости" и "правилен български език" !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Дянков
преди 7 години
Този е луд за връзване...Пък, може и нещо добро да излезе ,за нас ,от тази каша....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Евала на Тръмплина само, че треа да стъпи на гушата на тея същите от САЩ дет са я напрайли тая организация щото тя е тяхно произведение не е руско или китайско .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още