IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметката за банките от Brexit - по 66 хил. долара за всеки преместен служител

JPMorgan може да плати над 260 млн. долара, за да измести 4 хил. служители извън Великобритания

17:27 | 25.07.16 г. 2
<p>
	Облаци надвисват над&nbsp;Canary Wharf - втория най-голям финансов и бизнес район в Лондон.<em> Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Облаци надвисват над Canary Wharf - втория най-голям финансов и бизнес район в Лондон. Снимка: Архив, Ройтерс

Банките, които искат да преместят свои служители от Великобритания в други страни, ще трябва да отделят по 50 хил. паунда (65 660 долара) за всеки един служител, показва изследване на консултантската компания Synechron Inc., публикувано в Bloomberg.

Анализът включва разходите за преместване на персонала, наемане и освобождаване на други служители, както и създаване на нови офиси в градове като Амстердам, Дъблин, Париж или Франкфурт.

Изпълнителните директори на Citigroup, Goldman Sachs и HSBC вече обявиха, че ще се наложи да преместят свои служители от Острова, за да поддържат неограничен достъпа до единния пазар на ЕС, след като Великобритания гласува за напускане на блока на референдума на 23 юни.

Ако предупрежденията на главния изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън за преместването на 4 хил. служители от територията на Великобритания се сбъднат, това може да струва на американската банка около 200 млн. паунда (близо 263 млн. долара).

Опасността за британския финансов сектор беше подчертана в края на юни и от гуверньора на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало, който предупреди, че банките могат да изгубят „паспортното право“ за опериране в ЕС, ако Великобритания напусне единния пазар. 

Великобритания може да поеме по пътя, по който тръгна Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство, но не и на ЕС. Но това има своите недостатъци – ще накара Великобритания да въведе всички европейски правила, без да има думата в тяхното разписване.

В същото време някои от второстепенните бизнес центрове в Европа вече са в очакване на позитиви от британския референдум. По-рано този месец в Лондон се появи камион с огромен надпис с призив към стартъп компаниите, гласящ: „Запазете спокойствие и се преместете в Берлин“, пише Bloomberg.

Но не само банките са склонни да преместят операции – на това са готови и фирми от други сектори. Резултати от проучване на бизнес групата Institute of Directors показват, че някои британски компании планират замразяване на наемането на персонал и обмислят преместването си извън Великобритания.

Анкетното проучване, проведено сред 1 092 британски бизнес лидери, разкрива, че 24% от респондентите планират да не наемат персонал, а 5% от тях възнамеряват дори да съкратят хора. 64% от анкетираните смятат, че резултатът е негативен за бизнеса спрямо 23%, които мислят, че е положителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
А къде ще ги местят тези служители, във Франкфурт? Да не са луди, при положение, че корпоративния данък в Германия с 2 пъти по-висок от този във Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
Не е важно колко ще им струва преместването Важно е колко могат да спечелят или загубят от това преместване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още