IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нападателят от Ансбах не е трябвало бъде депортиран в България

Няма правно основание за това, коментира председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова

20:48 | 25.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма правно основание, по което нападателят от баварския град Ансбах да е трябвало бъде депортиран в България. Това каза пред журналисти председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, цитирана от БТА.

Според вестник Mirror полицията в Германия е разкрила самоличността на сириеца, който се взриви пред музикален фестивал в Ансбах, в южната част на страната. Властите съобщават, че нападателят се казва Мохаммед Далеел.

Петя Първанова посочи, че мъжът е пребивавал у нас в периода от края на 2013 г. до средата на 2014 г. Тогава той е получил хуманитарен статут и правото да се придвижва свободно на територията на Европейския съюз, добави Първанова.

През септември 2014 г. властите в Германия са информирали България, че мъжът е подал молба за закрила и при тях и са попитали дали може да бъде депортиран у нас по силата на Дъблинския регламент. Първанова посочи, че властите у нас са отговорили, че няма правно основание това да се случи.

Главният секретар на МВР Георги Костов допълни, че по-рано днес българските служби са били уведомени официално за идентичността на мъжа, но отказа да разкрие името му заради разследването в Германия.

По-рано според информация на германското Министерство на вътрешните работи ВВС писа, че атентаторът от баварския град Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България.

Същевременно терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за самоубийствения бомбен атентат в германския град Ансбах снощи, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Новинарският сайт на групировката - Амак, пусна съобщение, че един от нейните "воини" е извършил атаката, при която бяха ранени 15 души, а загина само атентаторът.

"Той извърши тази операция в отговор на призива да се удрят страни от коалицията, която се бие срещу "Ислямска държава", пише Амак.

И самата германска прокуратура подозира, че терористът самоубиец от Ансбах е бил член на "Ислямска държава", пише ДПА. Но все още няма подробности.

В мобилния телефон на сириеца, който се взриви в южногерманския град Ансбах (близо до Нюрнберг), провинция Бавария, е бил намерен видеоклип на арабски, който показва, че става дума за терористична атака, каза вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Преводът на записа показва, че сириецът ясно обявява, че действа в името на Аллах и дава клетва пред лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, че ще отмъсти на германците, защото те убиват мюсюлмани, каза Херман на пресконференция, пише БТА.

Според министъра след това видео няма съмнение, че става дума за терористична атака от ислямистки подбуди.

Единственият загинал при атентата в Ансбах бе самият сириец, който е бил кандидат за убежище в Германия. 12 души бяха ранени. В квартирата на терориста са намерени химикали за изработване на самоделни бомби - солна киселина и очистител на алкохолна основа, както и салафитски печатни материали.

Според федералния вътрешен министър Томас де Мезиер сириецът не е бил депортиран в България, както било предвидено, заради неговата "психологическа нестабилност". Той имал склонност към самоубийство и известно време се е лекувал в психиатрична клиника. Атентаторът два пъти е опитвал да се самоубие.

През декември 2014 г. молбата му за убежище в Германия е била отхвърлена. Тогава властите взели решение да го върнат в България, където бил първоначално регистриран. На съда обаче били предоставени резултати от медицинския му преглед, които говорят за психическа неуравновесеност, и затова депортирането му било отложено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Нападателят от Ансбах не е трябвало бъде депортиран в България "=== Той затова се е и гръмнал човека! ха ха ха ха Не е трябвало да научава къде ще го водят! ха ха ха.....Да ме простите за черния хумор но...ме напуши смях четейки заглавията по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"В мобилния телефон на сириеца, който се взриви в южногерманския град Ансбах (близо до Нюрнберг), провинция Бавария, е бил намерен видеоклип на арабски..."Тоя телефон трябва да е доста специален ...противовзривен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
последно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
последно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още