IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори в имоти във Ванкувър ще плащат специален данък при сделка

Провинцията Британска Колумбия затяга хватката си над пазара на имоти заради силния ръст на цените

13:12 | 26.07.16 г. 2
<p>
	Дори къщи в районите на Ванкувър, където минималните цени достигат 3-4 млн. канадски долара, се продават бързо. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Дори къщи в районите на Ванкувър, където минималните цени достигат 3-4 млн. канадски долара, се продават бързо. Снимка: архив, Ройтерс

Властите в канадската провинция Британска Колумбия продължават да затягат хватката си над пазара на имоти. След като въведе специален данък за необитаемите жилища във Ванкувър – най-горещият пазар на имоти в Канада и един от най-скъпите в света като цяло, сега администрацията предлага и нов данък специално за чуждестранните купувачи на жилища в града, съобщава Bloomberg.

Предвижда се ставката да е 15% от стойността на закупеното жилище. Тя ще се прилага при сделки с чуждестранни физически и юридически лица при покупката на жилища в града от 2 август.

Това означава, че при покупка на жилище на стойност 2 млн. канадски долара – средна стойност на придобиваните от чужденци имоти, ще се дължат допълнителни 300 хил. канадски долара за този данък, освен разходите по сделката под формата на комисиони и местни такси.

Финансовият министър на Британска Колумбия Майкъл де Жон пояснява, че напливът на чуждестранни инвеститори не е единственият фактор, който движи цените в района нагоре, но е източник на силна подкрепа за увеличенията и спекулации.

„Допълнителният данък за сделките с чужденци ще подпомогне управлението на чуждестранното търсене, докато строителството не успее да задоволи местните нужди от жилища“, коментира той.

За последната една година до средата на юли чужденци са инвестирали в имоти в Британска Колумбия над 1 млрд. канадски долара, сочат правителствени данни. Повече от 86% от инвестициите са концентрирани във Ванкувър.

Вакувър е един от градовете в света с най-недостъпни жилища, като изпреварва градове като Сидни, Сан Франциско, Сингапур, Шанхай и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 7 години
Имат право... а тука какво се прави за да се овладее безпочвеното покачване на цените на имотите в София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
Пореден измислен данък, който ще пълни хазната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още