IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Турция започнаха процес по "размразяване" на икономическите отношения

Кулминацията ще е среща на лидерите на двете страни в началото на август

17:16 | 26.07.16 г. 5
<p>
	Кадър от последната среща на руския президент Владимир Путин и турския Реджеп Тайип Ердоган през ноември 2015 г. в Анталия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Кадър от последната среща на руския президент Владимир Путин и турския Реджеп Тайип Ердоган през ноември 2015 г. в Анталия. Снимка: архив, Ройтерс

Москва и Анкара от днес са започнали преговорите за възстановяване на руско-турските отношения на ниво ведомства. Това съобщи министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев след среща с турския икономически министър Нихат Зейбекчи, цитиран от ТАСС.

Турска делегация начело с вицепремиера Мехмет Шимшек е на посещение в Москва, за да стартира обсъждането на възстановяването на нормалните отношения между двете страни, допълва агенцията.

В тази връзка се предвижда и серия от посещения на длъжностни лица, кулминацията на които ще е на 9 август. Тогава се планира среща между лидерите на двете държави – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, в Санкт Петербург, съобщава БТА.

Срещата между двамата лидери ще е първата от почти една година. Взаимоотношенията им изстинаха заради сваления руски изтребител от турските военновъздушни сили през ноември миналата година, припомня Ройтерс.

Руски експерти са поканени в Турция за проверка на предприетите мерки за сигурност на туристите, след което е възможно подновяване на чартърните полети от Русия. Руският вицепремиер Аркадий Дворкович заяви след среща с турския си колега Мехмет Шимшек, че експертите ще дадат оценка на състоянието на сигурността в Турция преди срещата на президентите в началото на следващия месец.

Дворкович каза, че фактическото подновяване на чартърните полети ще отнеме известно време, тъй като компаниите трябва да извършат необходимите подготвителни действия.

Руският вицепремиер посочи също, че при осигуряване на нужното равнище на мерки за сигурност Русия и Турция могат да отменят взаимно и визовите ограничения, включително за служебни пътувания.

Той добави, че ветеринарните и фитосанитарните служби на двете страни ще проведат консултации за отмяна на ограниченията в търговията със селскостопанска продукция. Това обаче едва ли ще стане преди срещата между Путин и Ердоган.

Дворкович и Шимшек са обсъдили и подновяването на проекта за газопровод „Турски поток“. След срещата руският заместник-министър на енергетиката Юрий Сентюрин съобщи пред журналисти, че скоро ще има специална среща, посветена на проекта.

Обект на разговори е бил и проектът за АЕЦ „Аккую“.

Дворкович обясни, че размразяването на отношенията между Русия и Турция ще става постепенно. „Русия е готова за конструктивни преговори с Турция, но размразяването на отношенията трябва да стане поетапно“, коментира той.

Според него двете страни разполагат с добри възможности за разширяване на търговията и инвестиционното сътрудничество, включително чрез реализация на големи проекти, а също и за възстановяването на туристическия поток. "За това е необходимо да се създадат съответните предпоставки и гаранции за сигурността", каза още Дворкович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Варяг
преди 7 години
Така де ,на всички империи в Европа сме им видяли сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
никой ли не забелязва, че се оказахме по гол гъС между няколко с големи....?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 7 години
+++++++++++++++...........!!!!!!!!!!........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Варяг
преди 7 години
Южният фланг на НАТО май даде фира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още