IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща, които да следим в изявлението на Фед

Днес няма да има пресконференция или нови прогнози, затова инвеститорите ще търсят сигнали за паричната политика само от изявлението

08:14 | 27.07.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Днес в 21:00 часа българско време приключва двудневната среща на Федералния резерв на САЩ и инвеститорите и анализаторите са на практика сигурни, че няма да има повишение на лихвените проценти. Няма да има пресконференция на Джанет Йелън, няма да има и нови макроикономически прогнози, така че фокусът на пазарните участници ще бъде изцяло насочен към изявлението, в което ще търсят сигнали дали през септември може да се очаква затягане на паричната политика, прогнозира Wall Street Journal.

Изданието посочва пет неща в това изявление, които си струва да се следят.

1. Как Фед определя пазара на труда

Последните данни за новите работни места в САЩ бяха добри, но през последните няколко месеца имаше смесени сигнали. Тази година наемането на нови хора се забави до средно 147 хил. месечно през второто тримесечие на фона на 196 хил. през първото. В изявлението на Фед от юни се казваше, че „темпът на подобрения на трудовия пазар се е забавил“, имайки предвид едва 11-те хил. нови работни места през май. През юни обаче имаше скок до 287 хил., което беше най-силният ръст от осем месеца. Как централните банкери ще определят трудовия пазар този път може да покаже дали те са уверени, че ще има още подобрения.

2. Как следят глобалните развития

На последното заседание Федералната комисия по операциите на открития пазар заяви, че „продължава внимателно да следи показателите за инфлацията и глобалните икономически и финансови развития“. Представителите на институцията не крият опасенията си за волатилността на глобалните пазари, като например след референдума във Великобритания. Затова на срещата на 14-15 юни те бяха единодушни, че е разумно да се изчакат още данни, преди да се обмисля последващо повишаване на лихвените проценти. През последно време сигналите са, че последиците от Brexit ще имат по-скоро ограничен ефект върху американската икономика. Ако реториката за „внимателното следене“ бъде смекчена, вероятно Джанет Йелън и екипът й са по-склонни за затягане на паричната политика през септември.

3. Колко стабилен е растежът

В последното изявление се казваше, че икономическата активност изглежда се е ускорила от април, въпреки че Фед понижи прогнозите си за тази и следващата година. Инвеститорите трябва да следят дали централните банкери смятат, че ръстът е отскочил към „умерения“ темп, който те виждаха през март. В изказванията си пред Конгреса от юни Йелън заяви, че очаква икономиката да продължи да расте, макар че предупреди, че „остава значителната несигурност пред икономическите перспективи“. Представителите на Фед може да сметнат, че стабилното потребление, отразено в последните данни за продажбите на дребно, говори добре за по-широката икономика.

4. Как определят инфлацията

 

При своите заседания управителите във Фед обикновено дискутират накъде е поела инфлацията. Даниел Таруло заяви по-рано този месец, че му се иска да е по-убеден, че инфлацията е близо до целевото ниво от 2%. Той заяви също така, че изглежда скорошното ускоряване на инфлацията се дължи на отслабващия ефект от ниските цени на петрола. Като цяло ръстът на потребителските цени в САЩ остава слаб, посочва WSJ. Според стенограмата от последното заседание някои управители смятат, че „постоянният натиск надолу над инфлацията от слабия ръст на цените и на икономиката в чужбина“ понижават увереността им, че инфлацията ще достигне целта в средносрочен план.

 

5. Има ли разногласия

Председателят на Фед за Канзас Сити Естер Джордж през март и април подкрепи повишаване на лихвените проценти, когато повечето й колеги се въздържаха от действия. През юни обаче тя гласува както останалите. В реч на 14 юли в Оклахома Сити Джордж заяви, че подобренията в американската икономика трябва да накарат Фед да продължава постепенно да вдига лихвите. Това може да се разчете като знак, че тя няма да гласува като останалите, ако те подкрепят запазването на лихвените проценти на настоящето ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
За да съкратя обема на коментарът си правя следните уговорки, лесно доказуеми за средно образован човек : 1,политическата олигархия и административната власт, представляват едната страна-ЖИТИЕТО; 2. религията с институциите си и финансовата олигархия представляват втората страна-БИТИЕТО. Боричкането за надмощие между ЖИТИЕТО и БИТИЕТО пораждат СТОПАНСКИ кризи, някой път катастрофални. В борбите си двете имат преплетени връзки и общи интереси, което ги прави трудно разбираеми за масите хора, защото те "работят" за себе си , а не за народите. ФЕД /новата религия/ се опитва да диктува...ама хората по света се променят, само продажни лакеи и алчни бюрократи не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 7 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 3Япония не е страна по въпроса за Южнокитайско море и, отчитайки пълната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 7 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 2Япония не е страна по въпроса за Южнокитайско море и, отчитайки пълната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 7 години
ФЕД вече е едно голямо нищо, поради което няма какво да следим в поведението му!ОСНОВНИЯ ФАКТОР ОТ КОЙТО ЗАВИСЯТ НЕЩАТА Е КИТАЙ И ТОВА ДАЛИ БАНКАТА ИМ ЩЕ ДЕВАЛВИРА ЙОАНА.Около Китай се случват неща пред които конфликта в Сирия изглежда като детска игра. ВИЖТЕ КАКВО Е ПОВЕДЕНИЕТО НА ГОВОРИТЕЛЯ НА МИНИСТЪРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА КИТАЙ ОТНОСНО КРИЗАТА В ЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ :Япония не е страна по въпроса за Южнокитайско море и, отчитайки пълната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
sssaaa
преди 7 години
Няма да има никакви повишения тази година. Това много зависи също и от изборите в Q4, 2016. Познайте какво ще стане ако Тръмп спечели..., а това става все по-вероятно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още