IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абе обяви план за стимулиране на икономиката за 265 млрд. долара

Пакетът включва обширни фискални мерки за обществени разходи - за националното и локалните правителства, както и програми за евтини заеми

09:45 | 27.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе заяви в сряда, че правителството му ще създаде пакет от стимули на стойност 265,3 млрд. долара, за да съживи забавящата се икономика, предава Ройтерс, позовавайки се на медийни публикации. Засега не е ясно колко средства ще се похарчат за директно стимулиране на ръста.

Според местната агенция Jiji пакетът в размер на 28 трлн. йени, който надвишава първоначалните очаквания за около 20 трлн. йени, включва „фискални мерки“ за 13 трлн. йени. Те вероятно включват обществени разходи за националното и локалните правителства, както и програми за евтини заеми, които ще се предоставят на частния сектор от полудържавни финансови институции.

Изявлението на Абе, излъчено чрез реч в Южна Япония, се случва по-рано от очакваното и добавя натиск над Японската централна банка (ЯЦБ) да напасне големия план за разходи с допълнително смекчаване на паричната политика при анонсирането на своя преглед за икономиката в петък.

„Сумата е толкова висока, че пакетът от стимули е длъжен да предизвика голямо икономическо въздействие. Невъзможно е да се похарчат толкова много пари само от един допълнителен бюджет, така че това е възможно да се осъществи през следващите няколко години", казва пред Ройтерс Хироши Миядзаки, старши икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

„ЯЦБ вероятно ще облекчи политиката, включително чрез увеличаване на правителствените покупки на облигации, така че може да се каже, че централната банка може да поеме новия дълг. Това ще е доказателство също така, че централната банка и правителството работят в тандем". 

Детайлите от пакета с мерки ще бъдат обявени от правителството през следващата седмица, заяви Абе. 

Редица членове на Управителния съвет на Японската централна банка предпочитат да отложат предприемането на действия, докато очакват пакета с фискални стимули и забавянето на повишението на данъка върху продажбите, което се очаква да стимулира растежа и да съживи перспективите за достигане на инфлация от около 2%.

Но волатилното движение на йената и някои политически съображения биха могли да се окажат решаващи фактори за взимащите решения в BOJ за това дали да разширят стимулите за пореден път, или да запазят намаляващите политически ресурси за период, в който перспективите за икономиката се влошат, коментира Ройтерс.

Курсът на долара за кратко скочи с 1,8 на сто спрямо йената на фона на спекулациите за плана на Абе. По-късно той се уравновеси до ръст от 1% на ниво от 105,65 йени за долар.  Индексът Nikkei нараства с 1,7 на сто. 

Премиерът Шиндзо Абе нареди преди около месец на своите министри да подготвят пакет от фискални стимули и  според първоначалните информации възнамеряваше да го представи в началото на август. 

Преди две седмици правителството в Токио ревизира драстично надолу прогнозата си за икономическия растеж за изтичащата през март 2017 г. бюджетна година до едва 0,9 на сто. В началото на годината прогнозата беше за ръст от 1,7 на сто. От години икономиката на страната страда от дефлация, спадащи заплати и забавящи се инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
I
преди 7 години
Луд умора няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"рограми за евтини заеми, които ще се предоставят на частния сектор от полудържавни финансови институции"Абе къде ги дават тия полудържавни фин. институции?:-DЯвно са сърцето на икономиката, щом не ги лови пазарния принцип."Приятелството" е над закона, над икономика и невидимата ръка на свободния пазар не може да ги достигне :-DИкономическите алхимици вилнеят на всякъде по света в момента и трябва да са едни от първите обесени, когато нещата излязат от контрол, затова добре ги помнете кои са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Manyface God"
преди 7 години
А бе добре, че е обявил..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още